Kirke

Tre drept i knivangrep i Notre-Dame-kirken i Nice

Tre personer er drept i et knivangrep i Notre-Dame-kirken i Nice. Blant de drepte er kirketjener Vincent Loquès (54).

Tre personer ble torsdag formiddag drept under et knivangrep i Nice i Sør-Frankrike. To av de tre drepte skal ha blitt drept inni Notre-Dame-kirken i hovedgaten i byen.

Klokka 15 i ettermiddag ringte kirkeklokkene i hele Frankrike til minne om ofrene.

– Disse menneskene ble angrepet og drept fordi de var i basilikaen (Notre-Dame-kirken i Nice), heter det i en uttalelse fra det franske bisperådet.

– Hele vårt land er offer for disse forferdelige handlingene. Tross sorgen som tynger dem, vil katolikker ikke gi etter for frykten. Med hele landet vil vi møte denne blinde og farlige trusselen, står det i uttalelsen.

Kirketjeneren drept

Franske Franceinfo har samlet informasjon om det tre ofrene. Et av dem var en kvinne i 70-årene, som ifølge TV-kanalen BFMTV ropte «Si til barna mine at jeg elsker dem» like før hun døde. Kvinnen ble funnet død ved fonten i kirken.

Torsdag kveld bekrefter ordføreren i Nice, Christian Estrosi, at det var 54 år gamle Vincent Loquès som ble drept i angrepet. Han var kirketjener i Notre-Dame i Nice. Mannen var, ifølge Franceinfo, far til to barn.

Il s’appelait Vincent Loquès, il était le sacristain de la Basilique Notre-Dame, et c’est l’un des trois sourires que le...

Publisert av Christian Estrosi  Torsdag 29. oktober 2020


«Dette er et av de tre smilene som den islamistiske barbaren har slettet for alltid. De trofaste i basilikaen kjente ham alle, spesielt for sitt enorme hjerte og hans raushet. Jeg tenker på familien hans, hans nærmeste og alle de som kjente ham», skriver ordføreren på Facebook.

VG siterer lokalavisen Nice-Matin på at det var tidligere prest i Notre-Dame i Nice, Jean-Louis Giordan, som i 2013 ansatte Loquès.

– Han elsket kirken han jobbet i. Han forsøkte hele tiden å yte sitt ytterste. Før angrepet var han i full gang med å gjøre klart alt til allehelgensaftenen og i ferd å forberede en årlig storslått julekrybbe, sier Giordan til Nice-Matin ifølge VG.

Det siste ofret var en kvinne i 40-årene. Torsdag kveld var det ikke bekreftet navn på de to andre drepte.

Motivet er fortsatt uklart, men situasjonen i Frankrike er spent for øyeblikket etter drapet på læreren Samuel Paty i Paris og strid om karikaturer av profeten Muhammed.

Gjerningsmannen

Den antatte gjerningsmannen er en 21 år gammel tunisisk migrant, ifølge nyhetsbyrået AFPs kilder. Han ble såret og pågrepet av politiet på stedet og skal være under intensivbehandling.

Nyhetsbyråets kilder, som ikke er navngitte, forteller at han kom til den italienske øya Lampedusa i slutten av september. Der ble han plassert i koronakarantene, før myndighetene slapp ham ut og ga ham ordre om å forlate italiensk territorium. Tidlig i oktober skal han ha ankommet Frankrike.

Han har trolig handlet alene, og antiterror-enheten i den franske nasjonale påtalemyndigheten etterforsker drapene som terror.

Macron mer enn dobler antall terror-soldater

I ettermiddag kunngjorde president Emmanuel Macron at Frankrike dobler antall soldater som er utplassert i landet for å hindre terrorangrep. Totalt 7.000 soldater hentes inn, særlig for å beskytte skoler og religiøse steder.

Fra før deltar 3.000 soldater i antiterrorvirksomhet i Frankrike.

Drapene har fått Frankrike til å heve beredskapen til høyeste nivå. Fra før er spenningsnivået høyt i kjølvannet av den pågående karikaturstriden, der regjeringen i sterke ordelag har forsvart retten til å trykke karikaturer av den muslimske profeten Muhammed.

Kirken sperret av

Hendelsen har ennå ikke blitt slått fast som terror, men Christian Estrosi, ordføreren i Nice, er sikker i sin sak.

– Det er ingen tvil, gjerningsmannen skal ha repetert «Allahu Akbar» (Gud er størst på arabisk) mens han ble medisinert på stedet, sier han.

Ordføreren har informert om at alle kirker i Nice nå er enten stengt eller bevoktet. Både militæret og politiet rykket ut til gaten der kirken ligger, og et område rundt kirken er sperret av.

«Jeg snakket med republikkens president på telefon, og han viderebrakte sin takknemlighet overfor politiet i Nice og til sikkerhetsstyrkene. Han ba meg overbringe all sin støtte til folket i Nice, og sa at han vil dra hit senere i dag», skrev ordføreren på Twitter i formiddag.

Artikkelen fortsetter under.

Politiet drepte bevæpnet mann

Etter drapene i Nice var det også drama i Avignon, en annen fransk by. Like før klokken 12 i formiddag meldte Reuters at politiet ha skutt og drept en en mann bevæpnet med kniv, som angrep politiet i den franske byen Avignon torsdag.

Mannen skal ha ropt «Allahu akbar», arabisk for Gud er størst, da han gikk til angrep mot politiet etter å ha truet forbipasserende. Ifølge BFMTV ble mannen skutt, og det er ikke kommet meldinger om at noen andre ble skadd.

CNews melder at mannen som gikk til angrep ble drept av politiet.

Hendelsen skjedde kort tid etter knivangrepet mot Notre-Dame-kirken i Nice, der flere personer ble drept og en fikk halsen skåret over.

LES OGSÅ: Norske lærere tar Muhammed-karikaturer inn i klasserommet: – Jeg er skremt

Ber nasjonen stå samlet

Den franske innenriksministeren Gérald Darmanin har innkalt til krisemøte. Også statsminister Jean Castex har sluttet seg til møtet.

– Jeg må igjen i denne vanskelige situasjonen vårt land går gjennom, bare be hele nasjonen om å stå samlet, sier Castex til mediene.

Den franske nasjonalforsamlingen holder allerede torsdag formiddag et minutts stillhet i forbindelse med angrepet.

Motivet er fortsatt uklart, men situasjonen i Frankrike er spent for øyeblikket etter drapet på læreren Samuel Paty i Paris og strid om karikaturer av profeten Muhammed.

LES OGSÅ: FN «dypt bekymret» over den nye karikaturstriden

Artikkelen fortsetter under.

Kimer i kirkeklokker over hele Frankrike

Klokka 15 i ettermiddag skulle kirkeklokkene i hele Frankrike ringe til minne om ofrene.

– Disse menneskene ble angrepet og drept fordi de var i basilikaen (Notre-Dame-kirken i Nice), heter det i en uttalelse fra det franske bisperådet.

– Hele vårt land er offer for disse forferdelige handlingene. Tross sorgen som tynger dem, vil katolikker ikke gi etter for frykten. Med hele landet vil vi møte denne blinde og farlige trusselen, står det i uttalelsen.

Ønsker strenge reaksjoner

Ordføreren i Nice tar til orde for strenge reaksjoner etter at den franske byen nok en gang er rammet av det som ser ut til å være et islamistisk terrorangrep.

– Vi kan ikke lenger nøye oss med fredslover i møtet med islamistisk fascisme, skriver ordfører Christian Estrosi på Twitter.

– Det er islamistisk barbari som nok en gang har utspilt seg her i Nice, slår han fast overfor reportere.

Estrosi er ordfører for høyrepartiet Republikanerne (Les Républicains).

Nice ble i 2016 utsatt for et terrorangrep som tok livet av 86 personer og skadet 458 da en islamist kjørte inn i en folkemengde på byens strandpromenade med en lastebil.

LES OGSÅ: Tyrkia varsler rettslige og diplomatiske reaksjoner etter Erdogan-karikatur på forsiden av Charlie Hebdo

Endrer ikke trusselbildet i Norge

PST har ikke gjort noen offentlige vurderinger av mulige trusselbilde mot kirker og kristne forsamlinger i Norge, opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen til Vårt Land. Han viser til PSTs generelle trusselvurdering.

– Vi vurderer det som mulig at ekstreme, islamistiske terrorister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge. Den vurderingen er ikke endret etter det som har skjedd i Nice, sier Bernsen.

Men trusselbildet kan endre seg raskt og blir fortløpende vurdert, understreker han.

– Gjentatte handlinger som oppfattes som en krenkelse av islam kan føre til radikalisering. Vi ser på om disse hendelsene i utlandet kan ha påvirkning på trusselbildet i Norge, men har foreløpig ikke gjort noen endringer, sier Bernsen.

I likhet med den drepte læreren Samuel Paty, skal et av ofrene i Nice ha blitt halshugget. Petter Nesser, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, forteller at dette ikke er noe nytt fenomen.

– Soloterrorister som halshugger ofre er ikke et nytt mønster når det gjelder jihadistterror i Europa. Det første angrepet som skjedde av denne typen var drapet på Theo Van Gogh i november 2004. Et annet kjent angrep er det på en britisk soldat i Woolwich i 2013. Det har også skjedd halshugginger i Frankrike før, som angrepet på en gassfabrikk nær Lyon i 2015, sier Nesser.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kirke