Kirke

Det ligger forakt for kvinner i Aune Sands hyllest

Vi håper det var debatt i Bibelselskapet før de lanserte Aune Sands hyllest av kvinnen.

Hun viser ingen nåde, Jone Salomonsen, når hun slakter Bibelselskapets bruk av kunstneren Aune Sand i sin promotering av nye bibelutgaver. I en video leser Sand fra Høysangen og blander inn sin egen hyllest til kvinnen. Det har provosert Salomonsen og garantert flere med henne.

Og sjelden har kritikken truffet bedre. Ikke fordi Aune Sand er for ukonvensjonell, for provoserende eller for direkte. Men fordi det ligger forakt for kvinnen i hyllesten hans. «De er sterkere enn oss menn», innleder han. Men vi tror ikke på ham. Det er jo ikke slik det er. Noen kvinner er sterke. Andre er svake. Slik er det med menn også. Hvorfor behandler han ikke kvinner som individer? Det er det som er respekt.

Det går en linje fra Sand tilbake til Ibsens Helmer i Et dukkehjem, som ikke så sin ektefelles menneske-­verd, men betraktet henne som sitt «ekorn», sin «lerkefugl». Og linjen går videre fra Helmer, ikke bare én linje, forresten, men mange, til kulturer som har hevdet å dyrke kvinner og femininitet, men som i stedet har dyrket sine egne ideer om kvinnen og undertrykt millioner av kvinner samtidig.

Hvilke andre grupper med enkelte ytre likhetstrekk kan man gi felles personlige karakteristika på samme måte? Det ville ikke gått fordi vi har begynt å solidarisere oss med disse gruppenes kamp for å bli tatt på alvor. Vi har tatt inn over oss lidelsene disse gruppene har gjennomgått nettopp på grunn av andres ideer om dem. Det er det kvinner også har gjennomgått. Lidelser. Fordi de ikke er blitt sett som likeverdige medmennesker, men som ideer. Menns ideer.

Det er dette som er underlig med Bibelselskapets bruk av Sand: De synes han er verdt å lytte til. Dette er også et perspektiv, sier de mellom linjene, vi får ta det med oss, selv om det svir. Fint med debatt. ­Eller kanskje de ikke forstår at det svir? Er det derfor de bruker ham?

Vi håper det var debatt i Bibelselskapet før de lanserte Aune Sands hyllest av kvinnen. I så fall en melding til den tapende part: Det var dere som hadde rett.

LES OGSÅ: Kritiserer Bibelselskapets bruk av Aune Sand: - En nedvurderende «hyllest» av kvinnen

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke