Kirke

Fransk pinsemenighet tar til motmæle

Pinsemenigheten i den franske byen Mulhouse føler seg utpekt som nasjonal syndebukk etter korona-utbruddet, og sier de aldri brøt noen smittevernregler.

Menigheten La Porte Ouverte Chrétienne har blitt framstilt som «episenteret for smitten» i Frankrike.

I storavisen Le Figaro kunne man 5. mars lese at en «evangelisk samling sprer viruset i Frankrike». Landets fjerde største avis, Le Monde, skrev at «en uke med bønn satte i gang epidemien i Frankrike».

Bakgrunnen var at nærmere 100 deltakere på en stor konferanse i pinsemenigheten ble korona-smittet. Over tyve deltakere på konferansen er døde, og pastoren Samuel Peterschmitt fikk selv viruset og lå en periode i respirator.

Menigheten bekrefter tallene, men sier de føler seg uthengt i et land hvor katolisismen står sterkt, og hvor protestanter utgjør kun 2-3 prosent.

– Vi er blitt syndebukker. Bare noen få forsvarer oss. Stillheten er øredøvende, sier Peterschmitt ifølge nettstedet Evangelical Focus.

Ingen begrensninger

Pinsemenigheten oppgir at omkring 2.500 personer deltok på konferansen i Mulhouse fra 17. til 21. februar, på et tidspunkt da koronasmitten var lite utbredt. Regler for antall deltakere på arrangementer ble først innført av president Emmanuel Macron over tre uker senere, ifølge Wikipedia. 16. mars ble det forbudt med mer enn 100 deltakere.

Presidenten selv var 18. februar nettopp i Mulhouse på et politisk arrangement, 300 meter unna pinsemenighetens bønn- og fastekonferanse. Han håndhilste på frammøtte som om alt var normalt, viser bilder fra Reuters.

Konferansen trakk mange lokale kirkegjengere, men også folk langveisfra, noen fra Tyskland, Sveits og Belgia, enkelte helt fra Fransk Guyana i Sør-Amerika.

Helsemyndighetene sier de første korona-tilfellene i denne delen av Frankrike ble registrert blant konferansedeltakerne. Prefekten i fylket, Josiane Chevalier, snakket til ulike medier om «en evangelisk samling» der «de nødvendige tiltak ikke ble tatt». Menighetsledelsen sier imidlertid at de fulgte alle offentlige helseråd som forelå på dette tidspunktet, og at de oppfordret alle med symptomer til å søke legehjelp og å gå i karantene. Da man ble klar over smitteomfanget, hadde imidlertid mange forlatt konferansen allerede.

– Hadde vi vært i tvil angående smittefaren, ville vi straks ha avsluttet konferansen, sier pastor Peterschmitt til magasinet La Vie.

Han påpeker at menigheten i det som kalles fase 1 i smittespredningen, faktisk lå foran myndighetene når det gjaldt tiltak. De stengte skolen sin og avlyste gudstjenester. Senere begynte menigheten å hjelpe sårbare grupper i byen, og de har også tilbudt myndighetene å benytte kirkelokalene som feltsykehus.

Grove trusler

Evangelical Focus skriver at det var omkring 12 korona-tilfeller i Frankrike før alle tilfellene i Mulhouse. Likevel er det pinsemenigheten der som har fått mest oppmerksomhet og blitt kalt episenteret for det franske smitteutbruddet.

Som en følge av dette har menigheten mottatt mange og tildels svært grove trusler, og politiet har også økt sikkerhetstiltakene rundt kirken. Noen har ytret at medlemmene bør «drepes med kalashnikov-gevær». Pastor Peterschmitt og hans familie er blitt verbalt trakassert, og han har fått råd om å holde seg unna menighetens lokaler for en stund.

– Vi ser en tydelig stigmatisering av evangeliske kristne i Frankrike. Det er virkelig trist, kommenterer Christel Lamère Ngnambi, ekspert på trosforhold i Europa og blant annet rådgiver for den norske tenketanken Skaperkraft.

Den Evangeliske Allianse i Frankrike, CNEF, har forlangt at Mulhouse-menigheten skal få en rettferdig behandling. Lederen Thierry Le Gall har uttalt at La Porte Ouverte Chrétienne på en urettferdig måte er gjort til syndebukk.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke