Kirke

– Det ultimate kontrolltapet, altså døden, ryster meg

Arne Viste kjenner på sin egen dødsangst i påskefortellingen.

«Far, i dine hender overgir jeg min ånd!» ropte Jesus med høy røst på korset, og utåndet.

– Kontrolltapet i denne fortellingen ryster meg. Det ultimate kontrolltapet – altså døden.

Det sier Arne Viste, søndagsskolelæreren fra Sola i Rogaland, som har gjort seg bemerket for sin kamp for de ureturnerbare asylsøkernes rettigheter.

I møte med historien om Jesus på korset kjenner Viste på sin egen dødsangst.

– Da døden inntraff var Jesus hundre prosent hjelpeløs. Han kunne ikke gjøre noe. Han kunne ikke si noe. Han kunne ikke tenke noe. Her ligger min dødsangst, forteller Viste, og eksemplifiserer:

– For noen år siden hadde jeg en kneoperasjon. Jeg husker hvor lettet jeg var da jeg bare skulle ha spinalbedøvelse, og ikke fikk full narkose. Ved å være bevisst kunne jeg ha en følelse av kontroll under selve operasjonen. Kontrolltapet var mer skremmende enn eventuelle smerter, sier han.

LES OGSÅ: Derfor vant Arne Viste Petter Dass-prisen

En rød tråd gjennom påsken

– Hva er det vakreste øyeblikket i påskefortellingen?

– Det vakreste for meg er ikke et øyeblikk. Det vakreste går som en rød tråd gjennom påsken. Det handler om Jesu stillferdige og faste vilje til å bøye seg for Guds vilje og plan. Vi ser det på palmesøndag, under påskemåltidet, i Getsemane, under forhørene og på korset. Det sier noe viktig om Guds kjærlighet til oss.

La vekt på båndene til juleevangeliet

Viste pleier å feire oppstandelsen ved å søke Gud i kirken og i musikkvalg. Han ønsker også å gi rom for at Gud kan åpenbare stadig nye aspekter ved oppstandelsen for ham.

– Det varierer fra år til år hvordan de ulike aspektene av oppstandelsen står frem som viktige. Ett år var sangen «Joy to the world», og båndene til juleevangeliet viktig. Et annet år ett egg som klekker. At oppstandelsen ikke bare gjelder livet etter døden, men også representerer å gå inn i det nye livet som Gud har for oss her på jord.

LES FLERE PÅSKEINTERVJUER HER:

Min påsketro: Dette gir KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad trøst når han tviler

---

Fakta:

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke