DOMMEN FALT:

Tidligere Knutby-pastorer dømt for vold

Dommen i Knutby-saken falt fredag.

Åsa Waldau, kjent som Kristi brud, og to andre tidligere pastorer i Knutby-menigheten i Sverige, er kjent skyldige i å ha mishandlet flere i menigheten.

Åsa Waldau, som i dag har et annet etternavn, ble i Uppsala tingrett fredag dømt til betinget fengsel samt 120 timers samfunnstjeneste. Også de to andre tiltalte ble dømt til betinget fengsel.

Dommeren fant Waldau, tidligere kjent som Kristi brud i frikirkemenigheten, skyldig i åtte tilfeller av mishandling. Hun ble imidlertid frikjent for seks andre tiltalepunkter.

Ifølge dommen sparket Waldau en kvinne i magen og slo hodet hennes i veggen. En annen kvinne fikk hodet dunket mot et skap og ble lugget i håret slik at hårtuster løsnet. En annen kvinne har forklart at hun ble bitt i ansiktet og fikk en gaffel stukket i hånden.

En mann ble slått i ansiktet med flat hånd flere ganger og begynte å blø neseblod.

Nekter skyld

– Alt gikk ut på å stå på pinne for Kristi brud og ikke være «feil», heter det i dommen.

Waldau har nektet straffskyld, men dommeren mente vitnenes forklaringer var troverdige.

Tingretten mener at straffen burde være fire måneders fengsel for Waldau, men at hun slipper ubetinget fengsel fordi det har gått lang tid siden mishandlingen ble begått.

Knutby-saken

En av de andre medtiltalte, den tidligere pastoren Peter Gembäck, ble dømt til betinget fengsel og 80 dagsbøter for mishandling og unødig tvang.

Den tredje tiltalte, en mann i 50-årene, ble dømt for seksuell utnyttelse av en person som han hadde et tillitsforhold til, en jente som da var 17 år gammel.

Åsa Waldau var en sentral figur i den såkalte Knutby-saken i 2004, der den norskættede pastoren Helge Fossmo ble dømt for drap. Siktelsen mot Waldau ble imidlertid frafalt.

LES MER OM KNUTBY-SAKEN:

"Kristi brud" fortalte om angst og terapi i retten. Nå kan hun få 18 måneders fengsel

• Joel Halldorf: Derfor er Knutby-saken så forvirrende for oss pinsevenner

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke