Kirke

Åpen folkekirke fortsatt størst

Mens Den norske kirke holder kortene til brystet, ­fortsetter menigheter å offentliggjøre lokale valgresultat. Disse tyder på at Åpen ­folkekirke mister oppslutning, men fortsatt er størst.

– Jeg er glad for at det er ­ganske god oppslutning om valget, men slik det er nå må vi ­vurdere hvorvidt det valgsystemet vi har per i dag er det riktige, sier ­Erling Birkedal, førstekandidat for ­Nominasjonskomiteens liste i Borg bispedømme.

De offisielle tallene for Bispedømmerådsvalget kommer ikke før torsdag, men flere menigheter har lekket de foreløpige stemme­tallene.

Vårt Land skrev i går om at Gjerdrum og Nes menighet ­hadde lagt ut stemmetallene på sine hjemmesider. Nå har flere andre menigheter fulgt etter. Dersom velgerne i Ferkingstad, ­Gjedrum/Heni, Falnes, Randesund og Nes menighet skulle fått bestemme valget, ville den ferske lista ­Bønnelista fått 17,4 prosents oppslutning.

Ved forrige valg fikk Åpen ­folkekirke 61,59 prosent av s­temmene. Dersom disse ­menighetene avgjorde valget ville ÅFs oppslutning falt til 42,8 prosent. Nominasjonslisten ville med sine 39,7 prosent stått nesten på stedet hvil – ved forrige valg fikk nemlig listen 38,5 prosent av stemmene.

LES MER: Dette venter de nye menighetsrådsmedlemmene

Fornøyd med oppslutning

Erling Birkedal er første­kandidat for Nominasjonskomiteens liste i Borg bispedømme.

– Med forbehold om at kun en brøkdel av stemmene er talt opp, kan det se ut som at det er relativt jevnt mellom de to store ­grupperingene.

Han sier det har vært en utfordrende valgkamp, og mener at det har vært for mye snakk om valgtekniske spørsmål, og mindre fokus på faktiske saker.

– Det kan være utfordrende for velgerne å forstå.

Birkedal er motstander av kirke­lige partidannelser, og ­mener én nominasjonskomiteliste med røtter i menighetene er det beste for Den norske kirke.

– Men vi er nødt til å ­diskutere hvordan systemet skal være fremover. Det må vi gjøre i ro og mak på Kirkemøtet, og ikke i en valgkamp.

Vil ikke forskuttere

Gard ­Realf Sandaker-Nielsen, leder i Åpen folkekirke, ønsker ikke å kommentere valget på bakgrunn av noen få sokn.

– Jeg har også sett resultater hvor vi gjør det vesentlig ­bedre enn i 2015, så vil ikke for­skuttere noe som helst før vi ser valg­resultatet i sin helhet, skriver han i en SMS.

Toppkandidat på Bønnelista for Stavanger bispedømme, Magne Hersvik, vil heller ikke kommentere de foreløpige resultatene han ble forelagt onsdag.

– Dette vil vi kommentere når de endelige resultatene foreligger, sier han.

Mattis C. O. Vaaland

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke