Kirke

Aktøren på sidelinjen

Frimodig kirke har ingen lister, men er likevel en viktig faktor i kirkevalget.

Alle står fritt til å anbefale kandidater i kirkevalget, uansett hvilke lister de befinner seg på.

Tenk deg at du har sans for en kandidat et stykke nede på nominasjonskomiteens liste. Du setter kryss ved navnet hennes for å gi henne en tilleggstemme. Det øker sjansene hennes.

Spørsmålet er bare om hun får nok tilleggsstemmer. Skal hun flyttes opp, må hun få dette fra minimum 5 prosent av de som bruker nominasjonslista i dette bispedømmet.

I Borg bispedømme stemte for eksempel 22.601 på nominasjonslisten i 2015. Med de nåværende reglene måtte en kandidat langt nede på listen fått 1.131 personstemmer for å bli løftet opp til en høyere plass. Det er mange.

Kampanje

Selvsagt kan du anbefale favoritten din for venner og kjente, men det sier seg selv at en større, organisert anbefalingskampanje ville betydd mye for om hun fikk en plass i Bispedømmerådet og på Kirkemøtet.

Den eneste aktøren som driver en slik kampanje av et visst omfang er nettverket Frimodig kirke. De ønsker å støtte kandidater som står for en «klassisk teologi».

For fire år siden anbefalte de en rekke navn som dermed fikk plass. I år er Åpen folkekirkes (ÅFs) mobiliseringsevne svekket. Det kan slå både heldig og uheldig ut for anbefalingene fra Frimodig kirke.

Lovlig, men...

ÅF er selvsagt bekymret for denne praksisen. Professor Karl Øyvind Jordell, som sympatiserer med ÅF, kaller det et kupp.

Det er for sterke ord. Frimodig kirke bruker et lovlig virkemiddel, de gjorde det samme i 2015. Men i det siste har flere anklaget Frimodig kirke for å anbefale «i det skjulte». Hvis det stemmer kan kampanjen få en bismak.

Det spørsmålet fortjener en egen kommentar. Det samme gjør det mer generelle temaet åpenhet i kirkepolitikken. Derfor kommer jeg tilbake til saken, både i morgen og senere.

Les Alf Gjøsunds andre kommentarer om kirkevalget

2. september: Det neglisjerte valget
30. august: Valgets usikkerhet
29. august: Bør alle medlemmer stemme?
28. august: Vil nye valgregler hjelpe?
27. august: Anbefalinger i det skjulte?
26. august: Aktøren på sidelinjen
23. august: Dans som våpen
22. august: Nominasjonslistene presenterer seg som om de var partilister
21. august: Derfor er personstemmer så viktig
20. august: Stemningen er amper

Les også Vårt Lands lederartikkel om kirkevalget før valgdagen: 
Kirken betyr alt for mye for Norge til å la den seile sin egen sjø

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke