Nyheter

Valgets usikkerhet

Man kan aldri vite hva man får når man stemmer inn en delegat.

I NRK Dagsrevyen ble jeg søndag sitert på at Åpen Folkekirke kan sammenlignes med en bompengeliste som alt har avskaffet bompengene.

Det jeg egentlig sa, var at «en del vil trekke denne sammenligningen» På den ene ­siden er det riktig at Åpen folkekirke (ÅF) mangler en like mobiliserende sak som de hadde i 2015. Men virkeligheten er likevel mer nyansert.

ÅF-ideologi

I noen saker vil ÅFs valgprogram faktisk kunne legge ganske tydelige føringer. I forrige periode registrerte jeg spor av ÅFs ideologi i argumentasjonen og stemmegivningen i en rekke saker.

Det kunne handle om innstramminger i gudstjenesteordning. Mange i ÅF var opptatt av sammenhengen mellom lokal frihet og «konservativ» profil i menig­hetene, noe de ville motvirke. Det kunne­ også handle om å unngå ­detaljer som man mente kunne­ virke støtende, som «Den lille bibel» i Joh 3,16.

ÅF var likevel sjelden enig med seg selv i denne typen saker. Noen av de som framførte de kraftigste forsvarene for både lokal frihet og «Den lille bibel» var ÅF-medlemmer.

Jeg tror ikke det er mulig å utvikle et valgprogram som dekker alle saker som kommer opp på Kirkemøtet. I et av de viktigste spørsmålene, hvor arbeidsgiveransvaret skal ligge, har ikke ÅF konkludert.

Og det programmet ikke uttaler seg om, kan delegatene heller ikke bindes til.

Bakrom?

Problemet kan bli enda større for Bønnelista. Deres valgprogram er i praksis vidåpent for tolkninger.

Løsningen for listepartiene kan bli å ha lukkede gruppemøter der man blir enige om hvordan man skal stemme. Noen vil mene dette vil bety en innskrenkning av demokratiet. Ikke bare fordi møtene er lukket, men også fordi det kan gi større makt til en mindre gruppe delegater: de som greier å danne flertall i gruppen.

Kristin Gunleiksrud Raaum har imidlertid påpekt at skjulte bakrom har eksistert på Kirkemøtet i mange år. Slik vil det nok alltid være.

Les Alf Gjøsunds andre kommentarer om kirkevalget

2. september: Det neglisjerte valget
30. august: Valgets usikkerhet
29. august: Bør alle medlemmer stemme?
28. august: Vil nye valgregler hjelpe?
27. august: Anbefalinger i det skjulte?
26. august: Aktøren på sidelinjen
23. august: Dans som våpen
22. august: Nominasjonslistene presenterer seg som om de var partilister
21. august: Derfor er personstemmer så viktig
20. august: Stemningen er amper

Les også Vårt Lands lederartikkel om kirkevalget før valgdagen: 
Kirken betyr alt for mye for Norge til å la den seile sin egen sjø

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter