Kirke

Svensk prest avsatt etter å ha sammenliknet Jesus med Hitler

En svensk prest ble avsatt etter antisemittiske og islamofobe uttalelser. Nå er anken hans blitt avvist.

Stockholm, Sverige 20131109.
Den høyreekstreme organisasjonen Nordiska motståndsrörelsen demonstrerte lørdag i Stockholm til støtte for sine meningsfeller i det greske politiske partiet  Gyllent daggry.
Foto: JESSICA GOW / TT / NTB scanpix

Det var på en nazistisk podcast at presten i Den svenske kirke sammenliknet Jesus med Hitler. Nå har han mistet jobben, melder svenske Kyrkans tidning.

Ekte prest, ekte kristen og ekte nasjonalsosialist. Sånn definerer presten seg selv, ifølge utredningen til det svenske Domkapitlet, som har myndighet til å avsette prester i Den svenske kirke.

Antisemittisme og islamofobi

Presten har også kommet med både direkte og indirekte antisemittiske og islamofobe uttalelser i forbindelse med henvisninger til prestegjerningen. Han har videre gitt uttrykk for dypt problematiske teologiske utsagn, ifølge domkapitlets utredning, som blant annet bygger på uttalelser fra eksperter.

LES OGSÅ: Prosten som tok makten i nazi-kirken

Utredningen bekrefter dermed at presten har et nasjonalsosialistisk menneskesyn og idéverden, at han er uttalt antisemitt, og har kommet med grove islamofobe uttalelser og «nazistisk propaganda i prestegjerningen».

Påberoper ytringsfrihet

Presten selv fornekter ingen av anklagene, men påberoper seg ytringsfrihet.

– Det Den svenske kirken nå i sin iver gjør kan få konsekvenser. Hva blir det neste? Skal prester som sympatiserer med kommunister, Sverigedemokraterna og Alternativ för Sverige også utfryses? Det er trist at de som kaller seg demokrater ofte er de som roper høyest om ytringsfriheten, men som bryr seg minst om den, skriver presten.

LES OGSÅ: Vil la nazipresten henge i fred

Avslått anke

Domkapitlets beslutning om å frata mannen presterettighetene ble anket til den svenske kirkens ankenemnd. Ankenemnda konstaterer at selv om Den svenske kirke er underlagt den grunnlovsfestede ytrings- og trykkefriheten, gir kirkeordningen «uttrykk for en forventning om at alle som jobber i kirken skal være tro mot den svenske kirkes lære og retning», og utvise en respektfull oppførsel.

Overskredet grensen

Denne forventningen har mannen brutt. Uttalelsene overskrider grensen for presters ytringsfrihet, og de har dessuten skadet prestegjerningens omdømme, konkluderer nemnda.

Den avsatte presten skriver til Kyrkans tidning at «Den svenske kirken har sviktet den sanne Gud Jesus Kristus» og ellers har han ingen kommentarer til ankenemndas avgjørelse.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke