Kirke

Skal konkurrere om misjon

Nidaros bispedømme inviterer menighetene til ­konkurranse om å bli best på misjon. – Vi er blitt litt mindre frimodige når det gjelder misjon, sier sokneprest.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Målet med konkurransen er å stimulere til ytterligere ­interesse rundt misjon – og øke summen av innsamlede midler. Tre av fire menigheter i bispedømmet har misjonsavtale.

Men det er ikke total­summene som skal premieres. Menigheten med størst prosentvis økning får heder og ære – og midler til å sende en representant på besøk til misjonsprosjektet.

LES OGSÅ: Færre interessert: – Misjon oppfattes som arrogant

Misjonsløp

Sokneprest ­Steinar Leirvik i Byåsen ­forteller at de har et misjonsprosjekt som går til Misjonsalliansens arbeid i Liberia.

– Siste søndag i august har vi semesterstart med guds­tjeneste og et uformelt misjonsløp for alle aldre, som drar inn litt penger. Vi tar utfordringen og vil nok henge oss på i ­konkurransen om å øke innsamlingskronene. Jeg må innrømme at misjons­engasjementet vårt kunne vært større, det blir ikke alltid prioritert høyt nok i en hektisk hverdag – og er en litt dårlig samvittighet, sier Leirvik.

Han peker på at fokus på mangfold og forskjellighet har gjort at menigheten er blitt litt mindre frimodige når det ­gjelder misjon.

– Støtte til bistandsarbeid blir lettere å selge. Men ­misjon bør være en naturlig del av ­menighetsarbeidet også i 2019. Og premien om å besøke et ­prosjekt er fristende, god informasjon om hvor pengene ender er viktig for å opprettholde et levende misjonsengasjement.

Leirvik har selv sett hvor godt midlene forvaltes av misjonærene på Madagaskar.

– Den gamle forenings­formen vekker ikke samme engasjement og glød som før. Vi må lete frem nye måter og ­metoder. ­Misjon går aldri av moten, vi forvalter et gledens budskap om Jesus – det ­ansvaret går langt ut over menighetsgrensene, sier Leirvik.

LES OGSÅ: Sender ut flere misjonærer

Eierskap

Generalsekretær i Misjonsalliansen, Andreas ­Andersen mener misjon er en naturlig del av menighetslivet.

– Misjonsarbeid gir mening, og det er viktig å ha god kontakt, gjerne gjennom egne besøk. Det skaper nærhet og eierskap til satsingen, sier han.

Misjonsalliansen investerer i kirkens misjonsengasjement.

– Men nettobidraget i dag er ikke godt nok. Nå tenker vi ny strategi og vurderer å ­satse mot færre menigheter – med ­tettere oppfølging. I dag ­varierer ­summene fra noen ­tusenlapper til millionbeløp. Det er et ­tankekors at hver ­fjerde ­menighet i Nidaros, ikke har eget misjonsprosjekt. Da har de ikke tatt på seg det hele og fulle oppdraget ved å være kirke, sier Andersen.

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke