Kirke

– Misjon oppfattes som arrogant

Anna Lindbak Hørte (25) og Rebekka Alve (17) går mot strømmen når de reiser på misjonstur i sommerferien. – Misjon oppfattes som arrogant, sier UIO-leder.

– Jeg har vært frustrert over alle problemene i verden og følt at jeg ikke kunne gjøre noe. Istedenfor å dra på ferie til ferieland er det helt rått å få mulighet til aktivt å gjøre en forskjell, sier Rebekka Alve (17).

Om to dager setter hun kursen mot Romania. Sammen med Anna Lindbak Hørte (25) skal hun være teamleder for en gruppe på seks ungdommer mellom 15 og 17 år. I ti dager skal de arbeide blant romfolk, som lenge har vært en undertrykt gruppe i landet. Det norske teamet skal blant annet hjelpe til på en ungdomsleir, besøke en menighet og ha barnemøte i en fjellandsby. Her skal de hjelpe med praktiske gjøremål, men også formidle kristen tro.

LES OGSÅ: Sender ut flere misjonærer

Nå er de samlet til en forberedende «bootcamp» på Grimerud gård i Stange, hvor Ungdom i Oppdrag (UIO) har sin norske hovedbase.

– Vi skal møte barn fra helt andre kår enn vi er vant med i Norge. At vi kan hjelpe, men også fortelle folk at de er elsket av Gud, det er utrolig fint, sier Alve.

Under bootcamp på Grimerud gård i Stange fikk de 33 påmeldte ungdommene til Envoye Gå19 en innføring i nødhjelp og krisehåndtering. – Jeg er veldig paranoid av meg, så på forhånd har jeg gått gjennom alt som skal gjøres i alle mulige krisesituasjoner og funnet frem telefonnumrene jeg kan få bruk for. Undervisning i førstehjelp og krisehåndtering – det gjør meg trygg på hva jeg skal gjøre, sier Rebekka Alve.

Ny misjonsbølge

Denne sommeren går UIO inn for å starte «neste bølge med misjonsturer» gjennom det nye konseptet «Envoye Gå19». Misjons- og evangeliseringsorganisasjonen har lenge arrangert misjonsturer om sommeren. Nytt av året er at teamene består av enkeltpersoner fra en rekke ulike steder, mens UIO tidligere har arrangert misjonsturer for ungdomsgrupper i menigheter.

– Målet er å bety en faktisk forskjell på de ulike stedene, men også gi deltakerne en smakebit på misjon, forteller UIO-leder Andreas Nordli.

Totalt blir 220 personer sendt til 13 land over hele verden for en kortere periode. Mye tid og krefter har blitt brukt for å rekruttere ungdommer, og det siste året har UIO besøkt i overkant av 20 menigheter for å invitere til misjonstur. Som et resultat av denne aksjonen ble 33 ungdommer og unge voksne påmeldt til Envoye Gå19.

– Vi trodde det skulle bli flere, men vi opplever nok at den tradisjonelle misjonsforståelsen som UIO står for, ikke er så høyt oppe på dagsorden mange plasser, sier Nordli.

Hans inntrykk er at det snakkes mindre om misjon i norske menigheter. Noe av grunnen kan være at Norge generelt sender ut færre misjonærer enn tidligere. De siste ti årene har antall norske langtidsmisjonærer ligget stabilt på 550 personer, ifølge tall fra NORME (Norsk råd for Misjon & Evangelisering). Nordli anslår at det var 300 flere på begynnelsen av 1990-tallet.

'Jobber motstrøms'

UIO jobber motstrøms når de satser på tradisjonell misjon blant andre kulturer, mener Nordli.

– Misjon kan lett bli stigmatisert og forbundet med kolonisering. I misjonshistorien har man grelle eksempler på kulturovergrep, men å skylde på dagens misjonærer for det som skjedde for fire-fem generasjoner siden er like fjernt som å gi dagens norske sosialister skylden for Stalins fangeleirer og straffekolonier.

– Hva gjør dere annerledes i dag?

– Det er enkelt å fordømme fortidens misjon med nåtidens briller, og jeg skal være forsiktig med å gjøre det. Men misjon har forandret seg. Før gikk misjon fra «Vesten til resten», nå sendes det misjonærer fra «alle til alle». Det er også flere reelle partnerskap med lokale initiativ, sier Nordli.

LES OGSÅ: Etterlyser bærekraftig, visjonær ledelse

UIO er en av de norske misjonsorganisasjonene som har hatt en økning de seneste 20 årene, hvor de har gått fra under 100 til 144 langtidsmisjonærer. Når UIO snakker om misjon, sier de at det kristne evangeliet har «to hender». Med den ene gir de «håp for dette livet» i form av nødhjelp og bistand, forteller Nordli, og med den andre gir de «håp for evigheten» når de formidler det kristne evangeliet.

– Mange synes det er arrogant å formidle troen på én sannhet. Kanskje det oppleves arrogant også blant kristne i Norge, sier Nordli.

Ja, er det ikke litt arrogant?

– Prinsipielt, nei. Vi tror at Jesus er den eneste veien til Gud. Å formidle det på en ydmyk måte er ikke arrogant. Men formen og praksisen kan være arrogant, dersom man presser og tvinger budskapet sitt på folk. I de fleste kulturer i verden er tro en integrert del av hverdagen og det er naturlig å snakke om og diskutere det.

Kan bli en «hit»

Anna Hørte og Rebekka Alve erkjenner at de er i mindretall blant norske ungdommer. Ikke mange setter av sommeren til misjon.

– Kanskje det handler om at folk ikke vet? Da jeg hørte om dette syntes jeg det var fantastisk. Jeg tenker det kunne blitt en stor hit at norsk ungdom reiser overalt i verden for å misjonere, sier Alve.

Mange vil si at det er ufint å skulle overbevise andre om en tro de ikke har fra før. Hva tenker dere om det?

– Det handler om at jeg har opplevd noe fantastisk som jeg har lyst til å dele. Men vi skal ikke komme der og presse det på noen. Vi vil vise Guds kjærlighet og håper og tror det kan være en oppmuntring og ressurs for dem, sier Hørte.

LES OGSÅ: Trodde han satset på Guds kall

– Jeg tror at Gud og Jesus er sannheten, og det er noe jeg vil dele med andre. Men hvis vi deler av vår religion må vi være åpne for at de kan dele av sin, noe jeg bare synes er spennende. Jeg er forkjemper for gjensidige forhold – det er slik man bygger gode relasjoner, sier Alve.

– Misjon har gjennom tidene vært kritisert for å handle om at vestlige folk kommer ovenfra og ned til andre kulturer. Er det en fare med misjon?

– Det er noe vi er bevisste på. Sånn skal det ikke være. Jeg tror ikke vi er bedre enn de i Romania, og vi vil vise at vi bryr oss uten å komme ovenfra og ned, sier Hørte.

– Vi vil si til teamet vårt at vi ikke bare kommer for å lære bort noe, men også for å lære av dem og deres kultur slik at det at det er gjensidig, sier Alve.

Verken Anna Lindbak Hørte (25) eller Rebekka Alve (17) har besøkt Romania tidligere, men de har forberedt seg godt. Under fotoseansen avbrytes de av en mygg som Rebekka vifter bort etter beste evne. – – Det er mye mindre faktisk. Mygg klekker i vann, og det er lite vann der vi skal. Jeg har sjekket, sier Alve.

---

Ungdom i Oppdrag

  • Ungdom i Oppdrag (UIO) er norsk avdeling for den internasjonale evangeliserings- og misjonsbevegelsen Youth With A Mission (YWAM).
  • Visjonen deres er «Å kjenne Gud og gjøre ham kjent»
  • I Norge har UIO ni baser, samt permanent arbeid på ytterligere fire steder. De har 144 utsendte langtidsmisjonærer til andre land.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke