Kirke

Kunne vært stoppet før

Theodore McCarricks sekretær offentliggjør e-poster som viser at McCarrick ble ilagt restriksjoner i 2008. - Dette skulle blitt gjort kjent straks, sier han.

På dagen 25 år etter at han ble presteviet av Theodore McCarrick offentliggjorde Anthony Figueiredo tirsdag et langt dokument med referanser til e-postveksling mellom høytstående kirkeledere og den avsatte presten og kardinalen Theodore McCarrick. Figuereido var McCarricks personlige sekretær fra 1994 til 1995 og har senere vært en hjelper for McCarrick i kontakten med Vatikanet mens Figueiredo bodde i Roma over en periode på 19 år.

I et intervju med den amerikanske TV-kanalen CBS News sier Figueiredo at han offentliggjør e-postene fordi de sier noe om hvem som har visst hva og når, og at dette viser at McCarrick kunne vært stoppet før.

McCarrick ble i januar i år funnet skyldig i å ha misbruket en tenåring seksuelt for 50 år siden. Han er i tillegg anklaget for en rekke overgrep mot unge gutter, seminarister og prester, over flere tiår.

Skulle flytte

Restriksjonene som McCarrick ble pålagt av pave Benedikt i 2008 ble ikke gjort kjent, og ble ikke gjennomført i praksis. De skal i hovedsak ha gått ut på at McCarrick skulle flytte til et kloster, avlyse planlagte opptredener og trekke seg fra en rekke posisjoner i kirken.

– Vi snakker ikke bare om McCarrick her, men om framtidige saker. Kanskje er det andre biskoper der ute som har fått restriksjoner. Dette er grunnen til at dette må komme ut, sier Figueiredo.

Han skriver i det offentliggjorte dokumentet at han ofte tenker på hvor mye skade på mange menneskers fysiske, psykiske og åndelige liv som kunne vært unngått hvis restriksjonene hadde blitt offentliggjort og gjennomført i praksis straks.

LES MER: – Metoo endret katolsk oppgjør

Innsyn

Figueiredo skriver at han er klar over at debatten om McCarrick har blitt sterkt politisert, men at han ønsker å presentere fakta som vil hjelpe kirken til å vite hva som er sant. Figueiredo understreker at han er lojal til pave Frans og støtter ham i hans gjerning, slik han også gjorde under pave Benedikt.

«Det er mitt klare håp at denne informasjonen vil hjelpe Kirken i bestrebelsene på å skape en kultur av åpenhet og innsyn», skriver han.

Ifølge Figueiredo viser e-postene blant annet at geistlige høyt oppe i kirkeledelsen må ha kjent til McCarricks handlinger og restriksjonene som pave Benedikt påla ham, men at dette ikke ble fulgt opp i praksis, heller ikke i pave Benedikts tid.

LES MER: – Et veiskille når en kardinal blir fratatt kappe og krage

Flere lekkasjer

Anne Bente Hadland, priorinne ved Katarinahjemmet, synes ikke det er rart at det kommer fram informasjon som den Figueiredo har offentliggjort, og tror det vil komme mer. Hun viser til at Vatikanet i en uttalelse i oktober i fjor sa at pave Frans hadde bestilt en gjennomgående undersøkelse av arkivene med tanke på McCarrick, og indikerte at resultatene ville bli offentliggjort når tiden var inne.

– Når det går åtte måneder og ingenting kommer ut, og de bare nekter å svare på spørsmål, gir det grunnlag for både lekkasjer og spekulasjoner, sier Hadland.

Samme dag som Figueiredos dokument ble offentliggjort, publiserte Vatican News et intervju som den meksikanske journalisten Valentina Alazraki har gjort med pave Frans. Der sier han at han ikke visste noe om McCarrick-saken.

– Jeg visste ingenting, åpenbart, om McCarrick. Ingenting, ingenting. Jeg sa flere ganger at jeg ikke visste, jeg hadde ingen anelse. Hadde jeg visst noe om McCarrick, hadde jeg ikke forholdt meg taus, sier paven i intervjuet, ifølge den katolske avisen The Tablet.

I intervjuet omtaler pave Frans også sin respons på brevet som den tidligere Vatikanet-ambassadøren i USA, Carlo Maria Vigano, offentliggjorde i august. Pave Frans ønsket å etterligne holdningen Jesus viste på korset, der han ifølge paven «holdt sin munn lukket i et klima av ondskap».

Hadland tror Figueiredo har rett i at mye skade kunne vært unngått om restriksjoner på grunn av overgrep ble gjort kjent.

– Å ilegge restriksjoner uten å offentliggjøre det av diskresjonshensyn, er ekstremt skadelig. Å offentliggjøre er det minst skadelige på sikt. Uklarhet holder bare saken varm, man blir aldri ferdig med den, og det gir bare grobunn for misnøye og motsetninger, sier Hadland.

---

Theodore McCarrick

  • Tidligere erkebiskop av Washington DC, og den første kardinalen som er avsatt på grunn av seksuelle overgrep.
  • Vatikanets domstol fant ham i januar skyldig i å ha misbrukt en tenåring seksuelt for 50 år siden, en kjennelse paven ga sin støtte til i februar.
  • McCarrick mistet også retten til å være prest og utdele sakramenter. Han er i tillegg anklaget for overgrep mot tre unge gutter, seminarister og prester, over flere tiår.
  • New York Times har avslørt at kirken i flere tiår hadde kjent til anklager om at McCarrick skal ha seksuelt trakassert og befølt menn som ville bli prester.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke