Kirke

Bannon vil leie kloster til kulturkrig

Italienske myndigheter etterforsker om Steve Bannon-tenketank fikk langvarig leieavtale av kloster på feil grunnlag.

Steve Bannon ønsker å drive undervisning ved Trisulti-klosteret. Nå vil myndighetene etterforske leieavtalen som ble inngått, og utelukker ikke at den kan bli stoppet.

Klostereiendommen Certosa di Trisulti ligger halvannen times reise utenfor Roma og eies av den italienske stat. I dette klosteret oppe i fjellene ønsker Steve Bannon, tidligere sjefsstrateg for USAs president Donald Trump, å åpne det han kaller «en gladiatorskole for kulturelle krigere», et akademi for den jødisk-kristne Vesten, ifølge The Economist.

Men nå sier en talsperson for justisdepartementet i Italia at leieavtalen kan bli kansellert. Den skal etterforskes både av en lokal rettsinstans og det italienske justisdepartementet.

LES MER: Bannon: «Trump er den minst ­religiøse presidenten noensinne»

Fabrikkert

Flere aktører var inne i konkurransen om å få en 19-årig leieavtale med Trisulti-klosteret. Steve Bannon sitter i styret for tenketanken Dignitatis Humanae Institute (DHI) som ble opprettet i 2008.

Ifølge The Economist gikk DHI av med seieren delvis på grunn av sin forretningsplan. Vedlagt lå et brev som ga inntrykk av at Gibraltar-avdelingen til den danske banken Jyske Bank gikk god for forretningsplanen. Men Jyske Banks Gibraltar-direktør Lars Jensen sier til The Economist at brevet må være fabrikkert.

LES MER: Målet er Høyesterett

Kristen politikk

Leder for DHI, Benjamin Harnwell, oppgir at tenketanken vil tilby et kurs på masternivå som omfatter filosofi, teologi, historie og økonomi. Trumps tidligere spesialrådgiver Bannon skal ha ansvar for arbeidsgrupper som tar for seg praktiske sider ved politisk lederskap. Harnwell ble katolikk i 2004. Han har ifølge magasinet The New Yorker uttalt at målet med DHI er å hjelpe kristne politikere til å være aktive kristne i den offentlige sfæren.

Magasinet viser også til at Harnwell arrangerte en konferanse i Vatikanet i 2014, der Steve Bannon holdt hovedinnledningen og snakket om det han mente var en krise for kirken, for Vesten og for kapitalismen.

Bannon har til The Economist sagt at alt er gjort helt lovlig og at motstanden mot leieavtalen med DHI er hausset opp av venstresiden. Etter at leieavtalen ble kjent i februar har det vært lokale markeringer mot at DHI får leie klosteret. Den årlige leien for klosteret er 100.000 euro, rundt 980.000 kroner.

LES OGSÅ: Uro etter bedehussalg i Fredrikstad

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke