Kirke

Familien Andersen feirer hjemmenattverd – disse rådene har de til andre

Koronakrisen har ført til at mange menigheter oppfordrer medlemmene sine til å feire hjemmenattverd. – Det styrker fellesskapet i familien, sier Åse Andersen.

Sunniva, Miriam, Benjamin, Åse og Geir Øystein Andersen sitter rundt kjøkkenbordet og spiser lunsj i huset de bor i på Kongsberg.

Sunniva og Miriam har fremdeles hjemmeskole. Alle vanlige aktiviteter er avlyst, også i huskirken de pleier å delta i. Mange av arrangementene i kirken kan organiseres digitalt. Men digital nattverd er vanskelig å få til. Derfor har Den evangelisk lutherske frikirke (Frikirken) oppmuntret sine medlemmer til å feire nattverd i hjemmene.

Familien Andersen er blant dem som har fulgt oppmuntringen. I dét lunsjmåltidet er ferdig, settes det frem druejuice og et rundstykke, som familien deler. I dag er det Miriam på 9 år som leser innstiftelsesordene fra da Jesus innstiftet nattverden skjærtorsdag.

– Vi vil gjerne vise barna våre hva brødsbrytelse er, og hvordan det er en del av det kristne livet. Det er fint å gjøre dette i hjemmet. Det styrker oss alle i troen, men er også viktig for fellesskapet i familien, sier mamma Åse Andersen.

Å være kirke

Familien Andersen hadde allerede erfaring med hjemmenattverd da koronakrisen i mars førte til at alle gudstjenestefeiringer måtte innstilles inntil videre. De er nemlig med i en huskirke, som igjen er en del av Frikirken.

– Så vi pleier å feire nattverd hjemme. Men til vanlig er det litt flere enn bare oss fem, sier Miriam.

Da Vårt Land intervjuer dem via Facetime, har de nettopp feiret nattverd sammen.

– Vi drikker druejuice. Og så leser vi fra Bibelen og synger en sang, sier Sunniva på 7 år.

– Hva sang dere i dag?

– Vi sang «Gi meg Jesus».

Pappa Geir Øystein Andersen sier at nattverdsfeiringen i hjemmet for dem er en del av det å være kirke.

– Ved å feire nattverd får vi nåden, inspirasjonen og kraften av alt som er godt inn i hverdagen. Og det at vi feirer nattverd sammen som familie hjelper oss til å leve godt sammen som søsken på tvers av generasjonene. Vi er ikke bare foreldre og barn, men kristne søsken, sier han.

Familien bruker en enkel liturgi, og bytter gjerne på å lese innstiftelsesordene.

Enkelt praktisk

– Vi feirer som regel nattverd som en del av et vanlig måltid. På slutten av måltidet tar vi frem druejuice og et rundstykke, som vi bryter sammen. Vi drikker fra de samme glassene som vi har drukket fra under resten av måltidet, forteller mamma Åse Andersen.

Hun sier det hjelper å tenke enkelt om hvordan en nattverdsfeiring kan gjennomføres i praksis.

– Du må ikke dra på Vinmonopolet for å kjøpe alkoholfri vin. Jeg pleier å tenke på hvordan Jesus feiret nattverden. Han og disiplene drakk og spiste av det de hadde, sier hun.

Åse Andersen opplever at nattverdsfeiringen er viktig for samholdet i familien.

– Jeg tror det hjelper på krangling og konflikter i familien at vi ser hverandre som kristne søsken, og ikke kun som barn og foreldre.

Geir Øystein Andersen er enig.

– Det er ikke alltid lett å være i en familie. Ofte ryker vi uklare. Men når vi feirer nattverd sammen, løfter vi blikket og ser hva Jesus har gjort for oss. Vi kan ikke bare late som om noe ikke har skjedd, vi må be hverandre om tilgivelse. Det er med på å styrke oss som søskenfellesskap, sier han.

Utspring i eldsterådene

I Frikirken er det, som i andre lutherske kirkesamfunn, ordinerte som har ansvaret for å forvalte nattverd.

Men Frikirken har lenge hatt en ordning der eldsterådene kan gi ikke-ordinerte myndighet til å forrette nattverd når det ikke er en eldste til stede, som for eksempel i huskirker som den familien Andersen tilhører.

– Noen ville nok si at nattverden er et fellesskapsmåltid, og ikke noe som bør feires innenfor hjemmets fire vegger?

– Nattverden er ikke privat, men noe som skjer i et menighetsfellesskap. Når vi feirer nattverd her hjemme, gjør vi det som en del av den verdensvide kirken. Den eneste gangen Jesus tallfester hvor stor en menighet er, er når han sier «hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem». Det er umulig å være alle sammen alltid, sier Geir Øystein Andersen, og legger til at de første kristne brøt brødet i hjemmene, de også.

Han sier at det i Frikirken er viktig at nattverdsfeiringen har sitt utspring i eldsterådene.

– Det er de som forvalter dette. Men det betyr ikke at det kun er de som kan dele ut elementene, sier Andersen.

LES MER OM HVORDAN KIRKEN TAKLER KORONAKRISEN:

• Kirkerådslederen: – Kirke på nett kan aldri være det samme som kirke i kirken

• Alf Gjøsund: «Nå har kirken sin mulighet. Dette avgjør om kirken vokser på krisen»

Kristne organisasjoner ber om hjelp med tapte gaveinntekter: – Ikke sannsynlig, svarer Ropstad

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke