Kirke

Slik vil Frikirken at medlemmene skal feire nattverd hjemme

– Kjøp inn litt alkoholfri vin, enten på polet eller i butikken, og bruk noe brød du har i huset, sier synodeformann Jarle Skullerud. Flere kirkesamfunn oppfordrer nå til hjemmenattverd.

– Når vi nå er mer isolert i hverdagen som følge av koronaviruset, ønsker vi å oppmuntre til og gi flere frimodighet til å feire nattverd i hjemmene, ikke minst i påskehøytiden, sier Jarle Skullerud, synodeformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Tirsdag sendte tilsynsmennene i Frikirken ut en veiledning der de oppfordrer eldsterådene i kirkesamfunnet til å oppmuntre sine medlemmer til å feire nattverd i hjemmene sine. Veiledningen inneholder en enkel liturgi, samt praktiske råd om innkjøp og forberedelser til nattverd:

– Kjøp inn litt alkoholfri vin, enten på polet eller i butikken. Druejuice kan brukes dersom man ikke får tak i vin. Bruk noe brød du har i huset, oppsummerer Skullerud.

I veilederen nevnes følgende forberedelser:

«Er dere flere enn én, velger dere en til å lede nattverdfeiringen. Dere bruker et fat til brødet og en passe mugge til vinen. Dere kan bruke de vanlige glassene dere pleier å bruke. Pynt med en duk og levende lys.»

I skrivet heter det også at nattverdsmåltidet kan «kombineres eller knyttes sammen med et regulært måltid i hjemmet».

Nattverd alene

I likhet med andre lutherske kirkesamfunn, er det også i Frikirken ordinerte som har ansvaret for å forvalte nattverden. Men Frikirken har lenge også hatt en ordning der eldsteråd kan gi andre i menigheten myndighet til å forrette hvis man for eksempel har huskirke der eldste ikke er tilstede. At tilsynsmennene nå sender ut en veiledning, er derfor først og fremst en påminning om at ordningen finnes, ifølge Skullerud.

– For oss er ikke ordningen en del av et nødsprinsipp, sier han.

I koronakrisen har de likevel lagt til en unntaksbestemmelse:

– Vi ser at noen nå blir sittende alene, og da tenker vi at de også må få lov til å være med, sier Skullerud, som altså åpner opp for at man kan forrette sin egen nattverd.

– Er dette en fullverdig nattverd?

– Ja, det vil jeg si. Nattverden er ikke avhengig av at den gjøres på en helt bestemt måte. Det er innstiftelsesordene og elementene som er viktigste her. Også fellesskapet er en viktig del av nattverden, og det normale er jo at man er sammen i større eller mindre grupper. Men dersom det ikke er mulig, bør ikke det hindre oss å ta del i dette måltidet, sier synodeformannen.

Ikke for hyggens skyld

Også i Den norske kirke lempes det på kravene i krisetider, med da med langt strammere rammer. I tilfeller der presten ikke kan være i fysisk kontakt med en koronasmittet person, åpner fungerende preses Atle Sommerfeldt for at de pårørende kan forrette nattverden. Alternativt kan den lokale presten kan lede nattverdfeiringen over telefon med de pårørende som «medliturger», skrev Vårt Land på mandag.

– Nødsprinsippet slik jeg nå har anvendt det, er ikke et prinsipp som kan brukes dersom man ønsker å ha nattverd for hyggens skyld, men når liv og helse er truet, uttalte Sommerfeldt.

Det er i en fersk veiledning til biskopene i Den norske kirke og KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, at henter Sommerfeldt frem det såkalte nødsprinsippet – som innebærer at troende selv kan forrette sakramentene dåp og nattverd.

Formålet med veiledningen er å tilby en løsning på situasjoner der presten av smittevernshensyn ikke kan være i fysisk kontakt med en smittet person.

I skrivet fra Sommerfeldt heter det at liturgien «Nattverd hos en syk, soknebud» anbefales som ramme for seremonien «Dersom det ikke er mulig å levere oblater og avalkoholisert vin, anbefales det å bruke det familien måtte ha tilgjengelig. Vin eller fruktsaft og brød kan benyttes.»

Nattverd over internett

Metodistkirken tilbyr også nattverd med en tvist. På grunn av korona-restriksjonene ble en enkel gudstjeneste fra Moss menighet direktesendt på Facebook sist helg. Metodistene fikk da mulighet til å delta i den hellige handlingen fra sin egen stue. «De som ønsker å delta i nattverden bes om å ha brød og juice tilgjengelig», het det i invitasjonen som ble sendt ut i forkant. Det ble presisert at nattverden kun var mulig som en del av en direktesendt online-gudstjenesten, der folk deltar i sanntid.

Den samme helgen ble danske radiolyttere oppfordret til å ta fram litt brød og vin, da biskop Peter Skov-Jakobsen i Københavns stift ledet en gudstjeneste med nattverd over FM-nettet.

LES OGSÅ:

Kristne feirer ikke nattverd for hyggens skyld

Starten på en endret norsk nattverdtradisjon

Feirer nattverd gjennom internett

---

Frikirken

  • Den Evangelisk Lutherske Frikirke (Frikirken) har omlag 20.000 medlemmer.
  • Består av 82 menigheter.
  • Stiftet i 1877.
  • Menighetene er selvstendige, og styres av valgte eldsteråd. De er likevel også medlemmer av Frikirken sentralt.
  • Synoden er kirkesamfunnets øverste myndighet, og består av representanter fra alle menighetene. Synoden har ansvar for fellesarbeidet og vedtar lover og regler for kirkesamfunnet.
  • Kilde: Frikirken.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke