Religion

Én måned med uhygge er trolig over etter kirkebrann. Nå vil prostiet se framover

Bygder i Nord-Gudbrandsdalen har vært hardt ramma av både kirkebrann og korona den siste måneden. Mellom sorg og uro har kirkemiljøet sett et rørende engasjement.

– Det er uvant å få slike telefoner om kirkebrann. Ting som en bare har lest om, skjedde plutselig her, forteller Birgitte Bentzrød, prost i Nord-Gudbrandsdal.

Prosten forteller om en tid som har berørt mange og som er svært trist. At den første brannen i Dombås kirke var påsatt, var ikke i tankene hennes. Meldingen om at brannen var påtent kom først to uker senere.

Da den andre telefonen kom natt til 19. mars om forsøkt brannpåsettelse i Sel kirke, kjente hun på uhyggen.

– Da måtte jeg ringe rundt til resten av prostiet, i tilfelle brannstifteren var på vei til et nytt mål.

Prost i Nord-Gudbrandsdal Birgitte Bentzrød.

Symbolhandlinger for å provosere

Politiet har pågrepet én person – som erkjenner straffskyld. Politiet har sagt at hendelsene sannsynligvis står i forbindelse med koranbrenning, ifølge avhør av den siktede.

– Jeg tolker disse handlingene som en måte å vise makt på, sier Bentzrød.

Hun utdyper at brenning av koran og kirke er handlinger som ikke har noen plass i et demokrati som er bygd på gjensidig respekt. Det er symbolske handlinger som utføres for å provosere og bedrøve.

Prost Bentzrød har tidligere opplevd krig og ødelagte kirker på nært hold da hun var feltprest i Libanon og på Balkan. Hun forteller at selv om konteksten var helt annerledes, har hun sett hvor dypt det sårer de som mister kirken sin og hvor utrolig viktig det er at det er fred.

– Kirka har en stor oppgave i å holde opp de verdiene som binder oss sammen som både menneskehet og lokalsamfunn, og som skaper fredelig sameksistens på tvers av alle kulturelle, religiøse og andre forskjeller.

Rørende engasjement og vakthold på dugnad

I tillegg til kirkebrann og brannforsøk har kommuner i Nord-Gudbrandsdal også vært hardt rammet av korona. Sel kommune har vært én av kommunene med flest smittede per innbygger, ifølge VGs oversikt.

Tross den prekære situasjonen, med karantene og uro, har engasjementet i området vært enormt. Svært mange meldte seg raskt til å holde vakt utenfor kirkene i prostiet, forteller Bentzrød.

Én av dem var Hans Jakob Dahl, tidligere sokneprest på Dombås gjennom 23 år. Natt til søndag satt Dahl vakt sammen med kona i Dombås kirke. Han synest hendelsene i Nord-Gudbrandsdal har vært uendelig triste.

– Jeg snakka med folk på kafeer og fikk umiddelbare reaksjoner rett etter brannen. Mange fortalte om minner fra kirka og hvordan de hadde brukt den.

Dahl sier det viser hvor sterkt hendelsen berørte en liten bygd. Han forteller om spekulasjoner i bygda om hvem som kunne ha tent på kirka,.

– Spekulasjoner er vanskelige og vonde, siden de vil berøre mennesker som viser seg å være uskyldige, sier Dahl.

– Det var en lettelse at brannen i Sel ble stoppet og de slapp større ødeleggelser. Så var det en lykke i det hele at politiet fant fingeravtrykk der, som gav dem mulighet til å arrestere den antatte gjerningsmannen, sier Dahl til Vårt Land.

Hans Jakob Dahl tidligere sokneprest i Dombås.

Spent gjenoppbygging og vanskelig økonomi

Mens Sel kirke «slapp unna» med mindre skader, er Dombås kirke svært skadd innvending.

– Dagen etter brannen dro jeg opp til kirken og så hvordan den så ut. Én ting var å se åstedet utenfra, men så kom jeg inn og så hvor ødelagt det var. Det er jo bare trist, sier Dahl, som tror det blir krevende å få kirken tilbake til den stand den var.

I dag jobber Dahl på pilegrimssenteret i bygda – åtte år etter at han slutta som sokneprest. Kona sitter i kirkerådet i Dovre og begge to er aktive i menigheten. Fremover ser Dahl et stort arbeid for prest, kirkeråd og menigheten. Han sier det er en stor prosess med forsikringsselskap og gjenoppbygging.

– Erfaring fra andre kirkebranner viser at dette kan bli vanskelig økonomisk, sier Dahl.

Han påpeker at også vil bli spenninger mellom å restaurere kirken til å være helt lik og å gjøre noen endringer i kirken.

– Det må løses på en klok måte, så det ikke blir noen lokale konflikter ut av det.

Fortsetter vaktholdet – politiet gjør nye avhør

Både Dahl og prost Bentzrød forteller at vakthold ved prostiets kirker vil holde fram, inntil videre. For når en person har innrømmet forholdene, er behovet mindre.

Hos politiet opplyser politiadvokat Lars Rune Ringvik at det er flere avhør og undersøkelser som gjenstår i saken. At personen som har innrømmet forholdene fremstår som psykisk ustabil, er et spor politiet følger opp.

Ringvik er tydelig på at avhørene har foregått på forsvarlig vis med forsvarer til stede. Mandag planlegger politiet videre avhør.

– Det er et vell av opplysninger, og vi må sortere ut hva som er viktig og ikke.

Videre håper politiet å få den siktedes uttalelser og etterprøve hans opplysninger.

– Mange opplysninger er kontrollerbare, og vi må derfor følge opp avhørene. Det er ingenting som tyder på at vedkommendes uttalelser ikke er troverdige, men vi må sørge for at bevisene er etterprøvbare.

Her kan du lese flere saker om kirkebrannene:

Sel kirke ved Otta ble forsøkt påtent

Kirkebrannen i Dombås: Siktede samarbeider med politiet

Skadene etter brannen i Dombås kirke har satt sitt preg både på kirka og bygda

---

Kirkebrann

  • Dombås kirke ble sterkt skadet av brann natt til 20. februar.
  • Omtrent en måned senere, 19. mars ble Sel kirke forsøkt påtent.
  • Fra 1970 og fram til 1999 brant 33 kirker ned i Norge.
  • Etter 1999 har langt færre kirker brent helt ned.
  • Lørdag 22. mars pågrep og siktet politiet en mann i 20-årene for kirkebrannen på Dombås og forsøk på ildspåsettelse i kirken i Sel.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion