Religion

Kirkerådet sa ja til digital deltakelse på biskop-tilsetting

DEN NORSKE KIRKE: Kirkerådet diskuterte onsdag kveld om enkelte medlemmer skal ha muligheten til å delta på biskop-tilsettelsen i februar digitalt. Forslaget ble vedtatt med 15 stemmer mot én.

Onsdag kveld var Kirkerådet samlet til et digitalt ekstramøte om situasjonen rundt Kirkerådsmøtet i februar, der det blant annet skal tilsettes ny biskop i Borg bispedømme.

I sakspapirene til kveldens møte heter det at: «Kirkerådet skal på sitt møte 10.–11. februar 2022 tilsette ny biskop i Borg. Rådet har i den forbindelse bedt om et dokument som bakgrunn for en behandling i et eget møte der Kirkerådet beslutter om møtet i februar skal være fysisk møte eller fjernmøte.».

I forkant av møtet har diskusjonen gått på om det skal være mulig for enkelte å delta på Kirkerådsmøtet i februar digitalt, eller om de som ikke har anledning til å møte fysisk, må melde forfall og heller sende sin vara til møtet.

I sakspapirene til møtet var det foreslått følgende vedtak:

  1. Kirkerådet vedtar at møtet 10.–11. februar 2022 avholdes som fjernmøte. Det er ønskelig at flest mulig deltar fysisk.
  2. Kirkerådet vil drøfte nærmere prinsipper for beslutninger om fjernmøter når koronaperioden er over.

Det første punktet ble vedtatt med 15 stemmer mot én, mens det andre forslaget ble enstemmig vedtatt.

– Krevende med biskop-tilsetting

Kirkerådsmedlem Therese Egebakken fremmet i møtet et endringsforslag. Hun ønsket at Kirkerådet skal møtes fysisk, også ved tilsettelsen av ny Borg-biskop.

– Jeg tenker at hvis noen ikke har mulighet til å delta fysisk, så må de melde forfall. Jeg må innrømme at jeg var overrasket over forslaget til vedtak, sa hun under møtet.

I sakspapirene til møtet heter det at det er en ekstra spesiell og kompleks situasjon for Kirkerådet når det skal tilsettes ny biskop.

«Kirkerådet får tilgang til mye konfidensiell informasjon. Mange ulike hensyn skal vektes, og rådet skal drøfte de konkrete kandidatene og ha et helhetskirkelig perspektiv på saken. Det vil i forbindelse med møtet bli delt ut papirer med vurdering av de enkelte kandidatene som en må sikre at blir makulert i etterkant av møtet. Om det skal være fjernmøte, må en ha gode rutiner for dette», står det videre i sakspapirene.

Kirkerådsmedlem Tove Karoline Knutsen tok til orde for at løsningen som er foreslått i sakspapirene er en løsning, men oppfordret samtidig flest mulig til å møte fysisk, såfremt smittevernreglene tillater fysiske møter.

– Skuffet

Kirkerådsmedlem Therese Utgård Aas understreket i møtet at det er hun som har bedt om muligheten til å delta på biskop-tilsettingen digitalt. Hun forklarte også at det er hennes egen helsesituasjon og pandemien som gjør at hun har bedt om muligheten til å delta digitalt. Hun uttrykte også et ønske om mulighet for digital deltakelse i forkant av fjorårets Kirkemøte, da hun er kronisk syk og går på immundempende medisiner.

Hun understreket at hun var glad for innstillingen, men at hun savnet enkelte perspektiver.

– Sakspapirene argumenterer egentlig mot å gjennomføre et delvis fjernmøte. Jeg savner argumentene for fjernmøte i sakspapirene, sa hun.

Trondheim 28.03.2019
Kirkemøte i Trondheim 2019. Her fra torsdagen. Therese K. B. Utgård.
FOTO: JOAKIM S. ENGER

I innlegget sitt understreket hun at Den norske kirke har mange dokumenter som handler om inkludering, mangfold og universell utforming, og som ifølge Utgård Aas burde legge et grunnlag for at enkelte skal kunne delta på Kirkerådsmøtet digitalt.

– Jeg blir litt skuffa når dette framstilles som et problem. Det er til nå ingen som har snakka om at dette er en fin mulighet til å vise fram inkludering i praksis og at vi tar våre egne vedtak om mangfold på alvor, sa hun.

Utgård Aas etterlyste også en teologisk begrunnelse for å eventuelt ikke akseptere at enkelte kan delta på Kirkerådsmøtet digitalt.

Egebakken understreket på sin side at hun fastholdt at det beste for Kirkerådet er at medlemmene kan møtes fysisk, og at alle kirkerådsmedlemmer har varaer de kan sende, om de selv ikke kan delta fysisk. Egebakken understreket også at biskop-tilsettelser skjer for lukkede dører, og at digital deltakelse kan utfordre dette.

– Vi har ikke kontroll på omgivelsene til de som deltar digitalt, sa Egebakken.

– Vil ikke skape unødige motsetninger

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum var tydelig i sitt innlegg under møtet.

– Når Therese Utgård Aas uttrykker behov for tilrettelegging i et verv hun er demokratisk valg til å ha, så er mitt anliggende å gjøre det mulig å bli valgt til Kirkerådet også om man har særskilte behov for tilrettelegging, sa Raaum.

KM 2021 Kristin Gunleiksrud Raaum

Hun var klar på at hun støttet innstillingen til vedtak, slik den forelå før møtet. Hun var imidlertid klar på at hun mener den generelle og prinsipielle diskusjonen rundt tilrettelegging for kandidater med spesielle behov, må tas på et senere tidspunkt.

– Jeg ønsker ikke å skape noen motsetning mellom hensynet til enkeltmennesker og hensynet til fellesskapet, sa Raaum i møtet.

Kirkerådsmøtet hvor Atle Sommerfeldts etterfølger skal innstilles, skal foregå i Fredrikstad 10.-11. februar.

Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion