Fra og med 2024 krever Brunstad Christian Church (BCC) at medlemmene skal være med i trossamfunnets forbrukersamvirke, Samvirk, for å få overnatte på stevnestedet Brunstad. Det er ikke tilstrekkelig å være medlem i trossamfunnet for å delta og overnatte på stevnene.
Ifølge nettsidene til BCC er 80 prosent av de som deltar på stevner med i Samvirk.
Medlemmer oppfordres til å spare penger i Samvirk fra de er 18 år. Pengene brukes til overnatting i såkalte hotellavtaler.
– Ikke kristen menighet verdig
– Jeg synes dette ikke er en kristen menighet verdig. Det strider mot Bibelens budskap om kjærlighet og omsorg og godhet, skriver et nåværende medlem til Vårt Land.
Vårt Land har kontakt med flere som reagerer på en ordning de opplever medlemmer blir presset til å være med på. Noen av kildene sier de kjenner til at medlemmer har tatt opp lån for å oppfylle sine avtaler i Samvirk. Ingen av dem vi har snakket med ønsker å stå fram med navn. De frykter negative reaksjoner fra ledere og medlemmer i BCC om deres identitet blir kjent.
I slutten av mai fikk Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus et varsel om Samvirk. Embetet skriver at det er et etterlatt inntrykk av at medlemmer opplever seg presset til å «bidra med betydelige midler til trossamfunnet, også til Samvirk». Dette kommer fram i et brev Statsforvalteren har sendt til BCC.
Jeg synes dette ikke er en kristen menighet verdig
— BCC-medlem
Statsforvalteren undersøker dette varselet for å vurdere om trossamfunnet bryter vilkårene for statsstøtte. Dette er en av tre saker statsembetet nå gransker mot BCC, og som har ført til at pengestøtten for i år på 13 millioner kroner holdes tilbake.
Vårt Land kunne nylig avsløre at Statsforvalteren har mottatt sju varsler mot BCC siden trossamfunnsloven ble innført i 2021. Etter publisering er avisen blitt kjent med to nye varsler.
Et nåværende medlem er spesielt bekymret for hvordan Samvirk-ordningen rammer unge medlemmer:
– Ungdom blir utestengt fra sin egen menighets viktigste arrangementer hvis de ikke ønsker, eller kan, bidra med store summer.
Personen skriver de kjenner til flere som ikke får meldt seg på menighetens arrangementer på Brunstad fordi de ikke ønsker å melde seg inn i Samvirk, eller ikke har råd til overnattingsavtale.
– Jeg synes dette kravet er helt urimelig, skriver et annet BCC-medlem til Vårt Land.
Personen mener at de som har dårlig økonomi i praksis er utestengt fra Brunstad-stevner. Ofte har de samme dårlig helse. Derfor rammer kravet om hotellavtale de mest sårbare, mener vedkommende.
Kaller det «trist»
– For min del var det kombinasjonen, både Samvirk og den tienden man ble nødt til å betale, som var medvirkende til at jeg gikk ut av menigheten, sier et tidligere medlem.
Også for en annen ble Samvirk utslagsgivende for at de meldte seg ut. Eksmedlemmet peker på at «disse enormt kostbare timeshare-avtalene» er krevende for mennesker som er pensjonister og har vært engasjert i BCC-menigheter gjennom et langt liv:
– Det er trist å se hvor utrolig effektivt dette er for å få så utrolig mange mennesker til å ofre så utrolig mye tid og penger, tilsynelatende av den største frivillighet.
Personen mener også at det enkelte opplever som negativ sosial kontroll i BCC-miljøet, fører til at medlemmer går med på hotellavtaler fordi de er redde for å «havne på utsiden».
Å delta på storsamlinger er viktig for mange i BCC, sier flere av kildene. Det avspeiler også antall overnattingsdøgn Samvirk administrerte i 2023: 50.965, ifølge årsrapporten.
– Dette er et stevnested for en kristen menighet hvor tradisjonen har vært at man kan møtes for oppbyggelse/samfunn/Guds ord. (…) Samtidig blir det sagt at Brunstad er en viktig plass hvor Gud har en talerstol. Og det blir formant til å komme dit så ofte man overhodet kan, skriver et medlem til Vårt Land.
Tidligere medlemmer har også pekt på det de opplever som negativt sosialt press i Brunstad Christian Church.
– Ønsker ikke drive saksbehandling via mediene
«Vi forholder oss til myndighetenes prosess på en ryddig måte og ønsker ikke å drive saksbehandling via mediene», skriver Morten Kristoffersen, daglig leder i BCC Norge, til Vårt Land når vi ber dem svare på medlemmenes og eksmedlemmenes kritikk.
«Vi har tillit til myndighetene som skal behandle saken. I BCC er vi opptatt av å drive vår virksomhet i tråd med lover og regler, og skulle det forekomme lovbrudd hos oss, vil vi umiddelbart ta tak i dette.»
– Medlemmer blir utestengt
I klagen som er sendt til Statsforvalteren om Samvirk skriver varsleren: «Saken er at medlemmer av BCC blir utestengt fra å delta på menighetens mange stevner dersom de ikke melder seg inn i Samvirk som er et økonomisk foretak med mange vedtekter og forpliktelser».
Og: «Jeg synes det er kritikkverdig behandling av unge mennesker som er født og oppvokst i menigheten. Kan en kristen menighet som får statsstøtte behandle sine unge på denne måten?».
Vårt Land kjenner varslerens identitet. Vedkommende har prøvd å ta ordningen opp med BCC, men har ikke fått støtte for at dette er kritikkverdig behandling av medlemmene, står det i varselet.
Også tidligere har medlemmer hatt boavtaler, men Vårt Lands kilder oppfatter den nye avtaleordningen som langt mer krevende.
Stiller kritiske spørsmål
Statsforvalteren har undersøkt informasjonen på samvirk.com. I et brev til BCC Norge stiller de ti spørsmål til trossamfunnet og skriver at de «oppfatter at medlemmene må binde opp en betydelig del av sin økonomi gjennom denne organisasjonen».
Har dere noen kommentar til inntrykket av at medlemmer opplever seg presset til å bidra med betydelige midler til trossamfunnet, og også til Samvirk?
— Spørsmål sendt fra Statsforvalteren til BCC
Statsforvalteren «vil anta at det kan være vanskelig å melde seg ut av trossamfunnet BCC Norge, dersom man har bundet betydelige beløp i Samvirk og/eller forpliktet seg til å betale summer fram i tid til Samvirk. Dette sett at man ikke kan dra nytte av fordelene som utmeldt eller ekskludert».
Sier man opp hotellavtalen, får man tilbakebetalt penger som er forskuddsbetalt, skriver Robin Fuglset, daglig leder i Samvirk, til Vårt Land.
BCC tar sterk avstand fra tvangs-påstander
I sitt svar til Statsforvalteren skriver BCC Norge at spørsmålene gjelder Samvirk og BCC Event, som ikke er organisasjoner under BCC Norges kontroll.
«For BCC er det uklart hvilken relevans spørsmålene har sett hen til trossamfunnsloven med tilhørende forskrift», svarer BCC Norge i et brev til Statsforvalteren. Brevet er signert styreleder Vidar Kronstad.
«BCC Norge er også kjent med at Samvirk er etablert for å kjøpe inn og videreselge hotelltjenester», «ikke bare til BCC-forbundets stevner, men også til Samvirks egne medlemmers private forbruk», skriver de. De peker også på at man kan være medlem av BCC Norges menigheter uten å være medlem av Samvirk.
«Vi tar sterk avstand fra påstander om tvang og press, da det er helt frivillig å være medlem», skriver BCC Norge.
---
Samvirk
- Et samvirkeforetak etablert i 2021 for å administrere overnattingen når BCC-medlemmer overnatter på Brunstad-stevner.
- Medlemmer betaler inn forskudd til Samvirk.
- Unge fra 18 oppfordres til å spare i Samvirk UNG.
- Fra de er 27 år inngår de såkalte hotellavtaler som er på 20 år. Man kan også kjøpe overnatting for ett år om gangen, eller søke om dagpass uten overnatting.
- Forskuddet koster fra 240.000 kroner til 1,9 millioner.
- 80 prosent av dem som deltar på stevner har såkalte hotellavtaler.
- Man kan søke støtte til overnatting om man har særlige helsemessige utfordringer eller kommer fra land med lav kjøpekraft.
Kilde: samvirk.com / Samvirks årsrapport 2023/ bcc.no
---
Da Vårt Land rapporterte fra BCCs sommerstevne Brunstad i 2023 forklarte kommunikasjonsleder Berit Hustad Nilsen ordningen slik:
– Poenget med avtalen er å sikre at man har et sted å overnatte på stevner, i stedet for å ta med campingvogn som i gamle dager. Samtidig som en er med å finansiere kostnadene knyttet til investering og drift, sa Hustad Nilsen.
I samme artikkel fortalte et ektepar at de hadde kjøpt den dyreste avtalen og betalt 1,4 millioner kroner i forskudd. Når avtalen går ut, er de innstilt på å kjøpe ny 20-årsavtale. De uttrykte at både foreldre og barn har stor glede av å delta på BCC-arrangement.
---
Brunstad Christian Church (BCC)
- Tidligere kalt Den kristelige menighet, uoffisielt kalt Smiths Venner.
- Grunnlagt av Johan Oscar Smith tidlig på 1900-tallet, i Vestfold.
- Etablert i nesten 50 land.
- Hadde nesten 9.026 medlemmer i Norge 2022 fordelt på 9 menigheter
- Har 25.000 medlemmer på verdensbasis.
- BCC Norge fikk 12,6 millioner i offentlig støtte i 2023. For 2024 er tallet 13,4 millioner kroner.
Kilde: snl.no/statsforvalteren.no / BCC.no
---
---
Stevner på Brunstad
- Stevner, camper, familiedager og aktiviteter for barn og ungdom er sentralt i BCCs virksomhet. På nettsidene kalles det «helliggjørelsesstevner».
- Konferanselandsbyen på Brunstad er BCCs stevnested. Oslo Convention Center har 9.000 sengeplasser fordelt på 2.500 rom og leiligheter.
- BCC Event arrangerer stevnene. For 2024 innebærer det 52 arrangementsdøgn fordelt på 13 arrangementer.
- Rundt 19.500 mennesker deltok på ett eller flere arrangement i 2023.
Kilde: bcc.no/BCCs årsrapport 2023
---