Som student, tidlig på nittitallet, fikk Mette Boye sitt første møte med forbønn. Praksisen hun erfarte på Oase-møtet skulle prege livet hennes – fra og med denne samlingen på Lovisenberg i Oslo.
Etter nyttår blir hun daglig leder for det kristne samlingspunktet hun har vært del av i omtrent 30 år.
Boye håper bevegelsen kan være, som navnet tilsier, en oase.
– Oase har blitt min familie, sier Boye.
– Det som kanskje ligger meg fremst på hjertet, er at jeg har fått regne med Gud i alt. Jeg har fått erfare at troa på Gud og Den hellige ånds ledelse ikke bare handler om mitt kirkeliv, men hele livet – og jeg får komme til Oase med hele meg.
Da hun vandret gjennom stevneområdet etter et kveldsmøte i sommer, og så pinsevenner og Den norske kirke-medlemmer, folk fra Frikirken og Normisjon, slo det henne:
– Tenk å få være et sånt sted!
Tillit til Gud
De siste 3,5 årene har Boye vært styreleder i Lederskapet (LS), og har jobbet i tospann med avtroppende daglig leder Eivind Arnevåg.
– Egentlig skulle jeg ønske vi bare kunne fortatt sånn, for det har vært så bra, sier hun lattermildt.
– Disse årene har vært utrolig gode. Vi har utfylt hverandre, ja, hele lederskapet. Vi har ikke vært enige i alt, men det har likevel vært en utrolig enhet og samstemmighet.
Samtidig: Trygg på Guds ledelse kjenner hun en «utrolig glede» ved å kunne gå inn i Oase med begge bein.
– Jeg opplever en ro over at det er slik det skal være.
– I hvilken grad opplever du deg ledet av Gud inn i dette?
– Det er summen av ulike ting, som at folk ønsker meg i jobben og at jeg har vokst mer og mer inn i Oase. Jeg har tillit til at Gud leder meg i små og store ting. Jeg går i lag med han i alt.
Boye registrerer at enkelte har kalt det å «hoppe etter Wirkola», det å ta over lederstolen etter Arnevåg.
– Men kanskje er det slalåm eller utfor jeg skal drive med, sier hun og ler.
– Nå er vi i flyt. Det ville vært lettere å overta etter noen som har gjort det dårlig. Jeg har vært med i Oase så lenge at jeg vet det går opp og ned.
Oases egentlige leder er kanskje en annen
Selv er Boye full av lovord om lederen som snart trer av, og er relativt sikker på at hun kommer til å gjøre «dumme ting» i rollen.
– Skal vi være i bevegelse, kan det hende vi tar valg som ikke er så lure. Min drøm er at vi skal bli flinkere og flinkere til å lede klokt – og at hvis en tar valg som ikke er så kloke, at vi leder på en sånn måte at ikke konsekvensene blir vonde og vanskelige for folka våre.
– Det har enormt mye å si hvordan vi leder og tar var på mennesker. Vi kan ikke sikre oss mot dumme ting, da legger vi lokk på det å bevege seg.
Den nye daglige lederen vet at det å stå i fokus kan ha sin pris og at det å lede er en krevende jobb. Hun sier, kanskje til seg selv: «Kan du ikke bare roe ned, Mette? Hva gjør du nå?».
– Men så må jeg bare gjøre det jeg skal gjøre. Og jeg må gjøre det med hele meg.
Boye vil forvalte det vannhullet hun opplever at Oase er, hvor folk som er tørste og lengter etter noe mer, kan komme som de er.
– Og så kjenner jeg veldig på ønsket om at vi som bevegelse retter et ekstra blikk på den kommende generasjonen. Det er masse spennende som skjer blant ungdommene, og jeg vil at vi skal bruke ressurser og tid på barn, tweens og ungdom.
Jørpeland i Rogaland er hjem for Mette Boye og familien. Nå gleder hun seg til å få besøke, og være med og nære, fellesskap over hele landet.
Når Vårt Land snakker med henne, er hun på Oase-retreat på Lia gård.
– Det er et fint sted å være når man får en sånn beskjed. Da blir man minnet om hvem som egentlig leder Oase, Gud.
Dette sier Oases lederskap
– Lederskapet begrunner valget av henne med at hun kjenner Oase svært godt og innehar de nådegaver og evner som viktige for å lede bevegelsen i tiden som kommer, heter det i pressemeldingen om tilsettelsen.
Den betegner henne som en «åndsfylt og etterspurt forkynner», som også har administrative og relasjonelle egenskaper.
– Hun er en person som søker Gud og hans veiledning i bønn, og samtidig er villig til å ta imot innspill og råd fra andre, skriver LS.
---
Oase-bevegelsen
- I 1977 arrangerte Jens Petter Jørgensen Helligeånd-seminar. Mange regner dette som forløperen til Oase
- Bevegelsen startet med et ønske om en fornyelse i Den norske kirke
- Hver sommer arrangerer de stevne med eget opplegg for barn, ungdom og voksne
---