Kunnskapsministeren satte i februar i år i gang en kartlegging av Misjonssambandets internatskoler, for å finne ut i hvilken grad det er gitt tilskudd til og gjort tilsyn med skolene.
Drøyt seks måneder senere er letingen i historiske arkiver nå i sluttfasen, melder kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i et skriftlig svar til Abid Raja (V) i Stortinget onsdag.
Raja har engasjert seg i misjonærbarnas sak siden i januar i år, etter kontakt med misjonærbarnas organisasjon Sendt Bort. Han har tidligere sagt at han vil bore i ansvaret staten hadde for misjonærbarn som gikk på internatskole i utlandet.
Raja har både stilt en rekke spørsmål til kunnskapsministeren og barne- og familieministeren om saken, og har også sagt at det vil være aktuelt å komme med et representantforslag om saken i Stortinget.
– Berørt av historiene
I forrige uke ba Raja om en oppdatering fra kunnskapsministeren på kartleggingen som ble satt i gang i februar.
«Etter at undertegnede og ikke minst Sendt bort fikk satt fokus på saken i vinter, fulgte statsråden opp på prisverdig vis og satte i gang en kartlegging av misjonsvirksomheten som mottok statsstøtte de aktuelle årene. Det er mange som venter på svar, og derfor håper jeg at statsråden kan gi noen signaler om hvor lenge vi må vente før resultatene av kartleggingen er klar og eventuelt hvordan videre oppfølging blir», skriver Raja i sitt spørsmål i Stortinget.
Onsdag fikk han svar.
«I likhet med representanten har jeg blitt berørt av de historiene om barn i misjonsskoler som har kommet frem», skriver Nessa Nordtun i sitt svar onsdag.
Skal tilbake til 70-tallet
Arbeidet skal klargjøre hva som har vært statens rolle i misjonærbarnas fortellinger, og å få fakta på bordet, opplyser Nessa Nordtun i svaret.
«De beskrevne forholdene ligger mange tiår tilbake i tid, og målet med gjennomgangen er å finne ut i hvilken grad det er gitt statlige tilskudd til, og eventuelt er gjennomført statlige tilsyn med, internatskoler drevet av Misjonssambandet», skriver hun.
Kunnskapsministeren gir ikke noen tidsramme for det videre arbeidet.
– Først når kartleggingen er ferdig, vil jeg kunne si noe mer konkret om hvordan resultatene skal legges frem og hva som eventuelt kan være aktuelt av annen oppfølging.
Nessa Nordtun har tidligere sagt at departementet i første omgang skal gå tilbake til 1970, da den første loven om tilskudd til private skoler ble vedtatt. Søkene krever manuell søking i historiske arkiver, og kan derfor ta tid, varslet hun i februar.
Avhengig av de videre undersøkelsene kan det også bli aktuelt å utvide kartleggingen til også å omfatte internatskoler drevet av andre organisasjoner, har kunnskapsministeren tidligere opplyst. Både Normisjon, NMS og Frikirken har ønsket en slik utvidet kartlegging velkommen.
---
Misjonærbarnsaken
- De siste tiårene har flere misjonærbarn fortalt sine historier, og det har kommet frem fortellinger om både omsorgssvikt og overgrep fra årene de har hatt på internatskoler i utlandet
- Det siste året har temaet blitt aktualisert med den nyopprettede støttegruppa Sendt bort. Målet deres er å bidra til at alle misjonærbarn som er tilknyttet Misjonssambandet (NLM) skal bli hørt, tatt på alvor, og få en verdig og rettferdig oppreisning.
- Sammen med NLM-ledelsen presenterte støttegruppen lørdag 25. mai en handlingsplan med tiltak rettet mot misjonærbarn i organisasjonen.
---