Normisjon og NLA Høgskolen planlegger en storstilt utbygging av lokalene i Staffeldts gate, som ligger like ved Slottsparken i Oslo.
Normisjon eier tre av fire bygg i kvartalet. Det huser Storsalen menighet, NLA Høgskolen, hovedkontorene til Normisjon og Acta, og et leilighetsbygg. Nå ønsker Normisjon å totalrenovere byggene med unntak av Storsalens hovedsal og foajé, mens bygget som i dag huser hybelleiligheter skal rives og erstattes med nybygde boliger.
Det viser søknaden som ble sendt til Oslo kommune tidligere denne måneden.
Det var Estate Nyheter som omtale saken først.
Både bibelskolebygget fra 1922, hvor NLA Høgskolen holder til, og Storsalens forsamlingslokale fra 1935, er oppført på Byantikvarens gule liste i Oslo. Dermed er de listeført som registrerte kulturminner, og må søke til Plan- og bygningsetaten for å kunne gjøre endringer.
– En drøm vi håper å realisere
I 2019 vedtok NLA Høgskolen at de skulle flytte ut av lokalene i Staffeldts gate, og det ble lagt planer for å bygge en ny campus sammen med Diakonhjemmet. Disse planene ble imidlertid skrinlagt i 2021 på grunn av usikkerheter som oppsto i forbindelse med t-banebygging i området.
Siden den gang har NLA Høgskolen og Normisjon jobbet sammen med planer for det nye Staffeldtskvartalet, sier generalsekretær Kjetil Vestel Haga i Normisjon i en e-post til Vårt Land.
– Realiserer vi en ny campus for NLA Høgskolen, vurderer vi at det vil gi viktige, langsiktige synergier. Det er allerede mer enn 100 års skolehistorie i kvartalet. At dette samarbeidet får sin fremtid i Normisjons høyborg, Staffeldtskvartalet, er en drøm vi håper å realisere, sier Vestel Haga.
Han kaller prosjektet for et «kraftsenter» som vil gi gode muligheter for samarbeid mellom Storsalen menighet, NLA Høgskolen, Acta og Normisjon.
NLA-rektor Sigbjørn Sødal forklarer at ny teknologi og erfaringer som ble gjort etter pandemien har endret behovene for lokaler, både for NLA og resten at utdanningssektoren.
– Normisjon kom etter hvert inn med en konkurransedyktig, funksjonell utbyggingsløsning, etter at også flere andre alternativer var vurdert og kom til kort. Dette er et krevende og komplisert prosjekt, ikke minst på grunn av behovene til NLAs musikkavdeling, men vi håper å få alt på plass tidlig i høst, med sikte på ferdigstilling om et par års tid, sier Sødal i en tekstmelding til Vårt Land.
Dette er et krevende og komplisert prosjekt.
— Sigbjørn Sødal, rektor for NLA Høgskolen
Vil finansiere med leiligheter
I søknaden til kommunen kommer det frem at prosjektet delvis skal finansieres av det nye boligbygget, som skal bestå av 35 leiligheter med to til tre rom.
Søknaden tar til sikte på byggestart sommeren 2025 og estimert ferdigstillelse i 2027.
Det er for tidlig å si hvor mye utbyggingen vil koste, opplyser Vestel Haga.
– Det jeg kan si nå, er at vi har god tro på at vi skal komme i mål med finansieringen av prosjektet, sier generalsekretæren.
Får skryt fra Arkitekturopprøret
Nå får det foreslåtte prosjektet skryt fra Arkitekturopprøret, som har gjort seg bemerket med skarp kritikk mot arkitektur som de mener «undertrykker tradisjonell estetikk».
Saher Sourouri, en av administratorene bak Facebook-gruppen med 39.000 medlemmer, har lagt ut skissene som viser de foreslåtte endringene av fasaden mot Staffeldts gate. Han omtaler forslaget som «vakkert i tradisjonell stil».
– Dette vil gjøre underverker for denne litt triste og døde lille gata, skriver han på Facebook.
Til Avisa Oslo forklarer han at forslaget vil være en klar forbedring til dagens bygg, som han mener er «stygt og lukket».
– Det er en type arkitektur som folk liker! Tradisjonell, forseggjort arkitektur med flotte vinduer og detaljer på fasaden. Dette er nesten som bestilt. Hver gang man bygger noe lignende blir det populært.
Kjetil Vestel Haga er glad for å høre at forslaget har blitt tatt godt imot.
– Gjennom samarbeidspartnerne LPO-arkitekter og Oslo House, har vi knyttet til oss kompetanse i toppsjiktet. Det trenger vi i et så stort prosjekt. Det er svært motiverende å jobbe med disse, og jeg tror Staffeldtskvartalet vil fremstå som en juvel i bybildet der funksjonalitet og estetikk er går meget godt sammen.
Søknaden skal behandles av Plan- og bygningsetaten i Oslo i løpet av høsten 2024, melder Avisa Oslo.