Denne sommeren har Frelsesarmeen valgt sitt nye hovedstyre, som et ledd i en større omlegging av strukturen i samtlige av de 133 landene hvor Frelsesarmeen opererer.
Omleggingen medfører at Frelsesarmeen nå har innført valg til hovedstyret blant medlemmer, offiserer og ansatte. Nylig ble det klart at NHH-professor Ola Grytten ble valgt inn som representant for medlemmene, da han fikk flest stemmer blant Frelsesarmeens medlemmer i Norge.
Grytten er den eneste av de 11 representantene i hovedstyret som blir valgt blant vanlige medlemmer. Det får Tor Martin Ødegaard, soldat i Frelsesarmeen i Oslo, til å reagere.
– Det er ikke et demokratisk valg når man bare velger inn én av så mange, sier Ødegaard.
Foruten den valgte representanten for medlemmene, velges én inn av de ansatte, én inn blant medlemmer i Frelsesarmeens barn og unge, og én blant aktive offiserer.
Savner forankring i organisasjonen
Tidligere i sommer hevdet Ødegaard i et innlegg i Vårt Land at demokrati og medbestemmelse står svakere i frikirkelige miljøer enn samfunnet for øvrig. Han mener Frelsesarmeens nye ordning, som gir medlemmer rett til å stemme på én representant, er et steg i riktig retning. Likevel mener han at reformen ikke er forankret i organisasjonen, siden det ikke et forum der medlemmer kan si sin mening om saken.
– Frelsesarmeen er en organisasjon uten medbestemmelse fra medlemmene, og organisasjonen gir ikke medlemmene nok informasjon om hva som gjøres, sier Ødegaard.
– Hvilken informasjon savner du åpenhet om?
– Vi trenger å vite hvordan beslutningsprosessene foregår.
Ødegaard presiserer at han er positiv til at det etableres et hovedstyre i Frelsesarmeen.
– Men utvalgsprosessen bør i større grad være demokratisk og representativ. Medlemmene i hovedstyret bør gjenspeile bredden i medlemmenes oppfatninger. Per i dag kjenner vi ikke disse oppfatningene, siden det ikke finnes noen arenaer hvor disse kan drøftes.
---
Slik er Frelsesarmeens hovedstyre sammensatt
- Territoriallederne Knud David Welander og Lisbeth W. Welander
- Tre eksterne representanter innenfor relevante områder: Birgitte Lange (avtroppende generalsekretær i Redd Barna), Hilde Thoresen (leder for bærekraft, klima og miljø i NRK) og Per Gunnar Borhaug (CEO i Ecura)
- En representant valgt blant de ansatte: Morten Danielsen
- En offiser valgt blant aktive offiserer: Øyvind Askevold
- En representant for soldater/tilhørige, valgt av medlemmene: Ola Honningdal Grytten
- En representant for barn og unge, valgt av FabU-landsmøtet: Moira Ruth Woutersdottir Hetland
- To oppnevnte representanter for soldater, tilhørige og pensjonerte offiserer: Birgitte Brekke og Morten Brundtland
---
– Medvirkning, ikke demokrati
Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, forklarer at styret er sammensatt for å få ulike interessenter representert rundt bordet, og at de fire valgte medlemmene derfor er fordelt mellom medlemmene, barn og unge, sivilt ansatte og offiserene.
– Så har det vært viktig å styrke styrets kompetanse med ekstern ekspertise på relevante områder, og vi er veldig glade for tungvekterne som har sagt seg villig til å bidra i styret som en frivillig innsats, sier Smith-Solevåg i en e-post til Vårt Land.
Han forklarer at kjernen i reformen er lik i alle land der Frelsesarmeen opererer, men at valget er tilpasset Norge.
– For oss i Norge var det naturlig å foreslå for Det internasjonale hovedkvarteret at vi skulle kunne velge representanter for medlemmer, ansatte, offiserer og barn/unge. Dette var en uvant tanke andre steder, og det har gjort at løsningen som nå har kommet for oss i Norge er helt i front internasjonalt når det gjelder medvirkning.
Han påpeker at reformen kalles en medvirkningsreform, ikke demokratireform.
– Målsettingen er å skape større grad av uavhengighet mellom styre og administrasjon, mer medbestemmelse og bredere representasjon.
Løsningen som nå har kommet for oss i Norge er helt i front internasjonalt når det gjelder medvirkning
— Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen
– Ødegaard mener prosessen mangler forankring i organisasjonen, siden medlemmene ikke har et forum for å uttale seg om organisasjonsstrukturen. Er du enig i den beskrivelsen?
– Det er jo andre måter å forankre det på enn det. Vi har brukt alle tilgjengelige kanaler for å skape oppmerksomhet rundt valget, og nominasjonsprosessen illustrerte godt at vi nådde langt ut iblant medlemmene, sier han, og viser til at 118 personer leverte nominasjoner til styrevalget.
ENDRINGSLOGG:
29. juli 10:40. Lagt til presisering fra Ødegaard om at han er positiv til at det etableres et nytt hovedstyre, men at han mener utvalgsprosessen bør være mer demokratisk og representativ.