– Vi kommer her under nåden, og ved Den hellige ånds hjelp kan vi leve uten å synde.
Ordene tilhører Kåre Smith, forstander i Brunstad Christian Church (BCC). Vårt Land var til stede da han talte på åpningsmøtet under kirkesamfunnets tradisjonsrike sommerstevne på Brunstad i Vestfold i forrige uke. Her deltok 9.000 medlemmer fra inn- og utland.
Da BCC i 2021 ble tatt opp til fullt medlemskap i Norges Kristne Råd (NKR), var kirkesamfunnets teologi blant det som ble diskutert. Tidligere har BCC blitt beskyldt for å lære at mennesker kan bli syndfrie. I forbindelse med opptaket til NKR, avviste BCC at dette er beskrivende for deres teologi.
«I BCC forkynner vi at det er mulig å seire over synden. Det betyr ikke at vi tror at mennesket på noe tidspunkt kan bli syndfrie, eller uavhengig av syndenes forlatelse», skrev kirken i et trosdokument i 2019.
Under årets sommerstevne gikk Smith hardt ut mot kristne som ensidig knytter «frelse» til «tilgivelse for synd».
Så hva kjennetegner egentlig BCCs syn på synd og nåde?
– Er ikke evangeliet
– Jeg har hørt mange si at frelsen er fullbrakt på korset, og til det skal vi ikke gjøre noen ting. At hele frelsen består av én ting: syndenes forlatelse. Men det er ikke evangeliet, sier Smith i talen.
Han viser til bibelverset 1. Johannes 2,1, hvor Johannes skriver «dette skriver jeg til dere for at dere ikke skal synde».
– Johannes hadde en frelse å forkynne menneskene slik at de ikke skulle synde. De skulle slippe å synde.
Noen kan unnskylde synd ved å si at «man er jo bare mennesker», påpeker han.
– Da taler man i antikrists ånd. Imot Kristus og imot evangeliet, at vi skal likedannes og frelses ved hans liv. Så hans liv kan bli vårt liv.
I talen skiller Smith mellom nåde og benådning – en distinksjon som BCCs forstanderskap nevner i kirkesamfunnets trosdokument.
– De fleste taler jo om benådning: at Jesus døde for min skyld, og at jeg er forsonet med ham. Men nåde, den hjelper oss til å leve gudfryktig i den nåværende tid. Det er ikke så mange som taler om det, altså at vi skal arbeide på vår frelse med frykt og beven, sa Smith.
---
Brunstad Christian Church
- Et kristent trossamfunn stiftet i Norge i 1898.
- Har navnet sitt fra menighetens samlingssted Brunstad i Sandefjord kommune.
- Også kjent som Smiths venner, etter grunnleggeren, Johan Oscar Smith.
- Har nærmere 9000 medlemmer i Norge. Ifølge trossamfunnet selv har de 35.000 medlemmer i over 50 land.
- I 2021 ble kirkesamfunnet tatt opp som fullverdig medlem av Norges Kristne Råd.
Kilde: snl.no/Brunstad Christian Church/Vårt Land arkiv
---
Avviser at syndfrihet er målet
Vårt Land har bedt Harald Kronstad, medlem av forstanderskapet i BCC, forklare forskjellen på begrepene nåde og benådning.
– Benådning betyr at dommen oppheves, og en frigivelse fra straff. Jesus har tatt straffen på seg, og gjenopprettet menneskets forhold til Gud, sier Kronstad i en e-post til Vårt Land.
Han forklarer at ordet nåde også har «en dypere mening og funksjon».
– Både Jakob og Peter skriver at det er den ydmyke som får nåde. Denne nåden trenger vi hver dag for i stadig dypere grad blir frigjort fra synden, sier Kronstad.
– Er syndfrihet målet, slik at man ikke lenger har behov for syndenes forlatelse?
– Syndfrihet er ikke et ord som brukes i BCCs forkynnelse, og er vel heller ikke et bibelsk uttrykk. Vi forkynner at man i Den Hellige Ånds kraft kan seire over bevisste synder, og dermed mer og mer frigjøres fra syndens makt.
Han mener frelse i Bibelen har ulike betydninger: det handler både om å få tilgivelse fra synd og å vende seg bort fra syndig livsførsel, men også om helliggjørelse, som en prosess der man blir mer lik Kristus.
– Hvis den dypere betydning av frelse, altså helliggjørelse, ikke blir forkynt, så mener vi at menneskene frarøves mulighet til vekst og utvikling i sitt trosliv med Kristus, sier Kronstad.
Han avviser at synet på nåden har endret seg i forbindelse med opptaket i Norges Kristne Råd.
– Synet på rettferdiggjørelse og nåde har vært tydelig beskrevet i BCCs litteratur i mer enn 120 år, og er ikke endret.
Mener Smith markerer avstand til andre kristne
Alf Gjøsund, TVL-sjef og tidligere religionsredaktør i Vårt Land, har skrevet bok om sin vei ut av BCC. Han mener Smiths tale viser et kjent mønster.
– Det er en lang tradisjon i BCC for å bruke store bokstaver når man snakker om forskjellen på BCCs forkynnelse og andre kristne. Kåre Smith befinner seg midt i denne tradisjonen. I virkeligheten er ikke de teologiske forskjellene mellom BCC og andre kristne så store på dette området, sier Gjøsund i en e-post til Vårt Land.
Når man i BCC snakker om å «slutte å synde», kan det fremstå som at man har en lære om at man kan bli syndfri, påpeker han.
– I virkeligheten sikter man til den synden som gjøres med overlegg, og da er det ikke så dramatisk lenger. Det er helt alminnelig kristen teologi at dersom man fortsetter å synde med overlegg, etter at man har lært sannheten å kjenne, vil man falle ut av nåden. Men Smith har et poeng når han påpeker at dette ikke vektlegges like tungt som før i mange kristne sammenhenger.
Kåre Smiths tale viser kanskje først og fremst at det er behov for mer kontakt mellom BCC og andre kristne
— Alf Gjøsund, TVL-sjef
Han påpeker at trossamfunn utenfor BCC heller ikke bare snakker om nåde i forstanden av syndenes forlatelse, men også om nåde som hjelp og kraft fra Gud.
– Dette er lett å overse for en BCC-er, som ikke er så kjent med den felles kristne tradisjonen. Kåre Smiths tale viser kanskje først og fremst at det er behov for mer kontakt mellom BCC og andre kristne. Man er ikke synkroniserte i den teologiske ordbruken, det taper både BCC og andre kristne på.