– Jeg tror egentlig at alle er veldig innstilt på at vi først og fremst er søsken.
Pernille Fiskerstrand var med på å plante Ulsteinvik Frikirke og er opptatt av at det er viktig å se framover.
Det siste året i Frikirken har vært preget av intern uro og offentlig debatt i mediene. Det fikk mye oppmerksomhet, også utenfor trossamfunnet og kristenpressen, da Maria Arredondo sa opp stillingen sin i Frikirken etter at det såkalte samlivsdokumentet ble vedtatt.
Det skjedde på synodemøtet, som ble avholdt den andre helgen i juni. Der møttes delegater fra alle menighetene i Frikirken, for å stemme over det mye omtalte samlivsdokumentet.
Det er punktene om at homofile seksuelle handlinger strider med Guds vilje og et eget vedtak om at synet på likekjønnet ekteskap skal anses som et bekjennelsesspørsmål som står sentralt i konflikten. At det anses som et bekjennelsesspørsmål innebærer at det inngår i Frikirkens læregrunnlag som ordinerte medarbeidere er forpliktet til å følge.
Men på sommerleiren Videre på Stavern folkehøgskole er deltakerne mest interessert i å snakke om framtiden, og legge det som er skjedd bak seg. Selve campingområde er organisert i landsbyer, basert på hvor de ulike menighetene er plassert i landet.
Vårt Lands utsendte har derfor gått land og strand rundt for å snakke med deltakerne. Fra Trøndelag til Kristiansand har vi vandret for å høre hva festivaldeltakerne tenker om veien... Videre.
– For vår del tenker jeg det bare har vært fint
Pernille og ektemannen Arve Fiskerstrand synes prosessen har løftet interessante og viktige samtaler i menigheten i Ulsteinvik.
De understreker at menigheten deres ennå er ung, da den ble startet i 2016, og at det ikke har vært store konflikter hos dem. Likevel er de glad for at diskusjonen har kommet opp, og at Frikirken setter retning for veien videre.
– Jeg er veldig takknemlig for at jeg tilhører et trygt felleskap som kan ta en debatt og som kan lande, og så i ettertid gå videre og være gode med hverandre, sier Pernille.
Arve følger opp:
– Jeg tror det er mye, både i synodemøtet og i etterkant, som ikke er så distinkt to leirer.
Han tror alle jobber for ett mål, nemlig å være et kirkesamfunn som gjenspeiler slik Jesus levde.
– Føler ikke det har preget festivalen noe som helst
Fra Ulsteinvik går turen, noe overraskende, rett videre til det glade sørland. Her ligger sørlendingene rett ut, nyter «smeigedager» og spiser vannmelon. Etter å ha trasket gjennom Flekkefjord og Randesund ankommer vi Kristiansand.
Her møter vi Martin Hasseleid som er tydelig på at det heller ikke i Hånes frikirke var særlig mye interne uenigheter.
– Jeg husker ikke akkurat tallene, men det var stort flertall på konservativ side.
Det nikkes fra de som sitter rundt.
Både Hasseleid og festivalgjengerne med ham er tydelige på at samlivsvedtaket ikke har vært et tema under leiren.
– Det er nok litt tidlig å si hvordan det vil slå ut i Frikirken nasjonalt, men du ser jo her: Det er god stemning og jeg har ikke hørt noen som har pratet om den saken på leiren.
Han tror også de andre deltakerne vil komme seg videre og fokusere på det man faktisk er enige i.
Samtidig har han forståelse for at saken er tyngre for andre enn ham selv.
– For noen er det mer følelser inn i bildet. For noen er dette mer relevant enn for andre, og da blir det jo en større sak.
Tydelig strategi
Etter å ha gått rundt 100 meter og ankommet «Østfold» møter vi Hanne Marie Moi. Hun er leirsjef for første gang, og synes det er viktig å få fram at leiren er for alle.
– Dette vedtaket har ikke påvirket leiren. Alt ble planlagt lenge før synodemøtet.
– Har det vært noen avmeldinger i etterkant av vedtaket?
– Det har vært et par, men det er det alltid. Det kan være hva som helst.
Vårt Lands journalister går til slutt ut av Østfold og kommer til kiosken, som vi noe stedsforvirret tror ligger i Stavern. Her yrer det av sommer- og leirstemning, og deltakerne gleder seg til sommeren... Videre.