Religion

Ukrainere i Norge feiret desember-jul for første gang

JULFEIRING: Lille julaften åpnet Tromsø-kirke dørene for ukrainsk-ortodoks gudstjeneste.

Tidligere i år ble det kjent at den ukrainsk-ortodokse kirken flytter julefeiringen fra 7. januar til 25. desember.

Også Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har tatt grep og flyttet landets offisielle julefeiring.

Flyttingen gjøres for å vise avstand til Russland, hvor tradisjonen er å feire jul 7. januar.

Desember-jul i Tromsø

Nå feirer ukrainere i Norge sin første desember-jul, og lille julaften var det klart for ukrainsk-ortodoks gudstjeneste i Elverhøy kirke i Tromsø.

Elverhøy kirke

Gudstjenesten ble arrangert av Hellige Jaroslav den vises kirkesamfunn i Trøndelag. Det er den eneste kirken i Norge som tilhører Den ukrainske ortodokse kirke, og er dermed underlagt Konstantinopel-patriarkatet.

– Det er en glede for oss at de kan bruke kirken. Vi vet at det å være flyktning er en traumatisk opplevelse, og da er det viktig å kunne komme sammen i bønn og med sine egne tradisjoner, sier Hans Erik Schjøth, sogneprest i Elverhøy.

Vil markere avstand

Jørgen G. Bosoni er kontaktperson for kirkesamfunnet i Trøndelag. Han opplyser om at de avholdt gudstjenester både i Tromsø og Trondheim denne julen. Begge gudstjenestene ble holdt av prest Mykhajlo Horyslavets, som selv har flyktet fra Ukraina.

Menigheten, som i januar 2023 hadde sin første gudstjeneste i Norge, feirer jul i tråd med skiftet som har skjedd i den ortodokse kirken i Ukraina.

– Særlig krigen og aggresjonen fra Russland gjorde ønske om å distansere seg fra Russland og markere skillet tydelig, forklarer Bosoni.

Jørgen G. Bosoni, styremedlem i Hellige Jaroslav den vises menighet i Trondheim

Grunnen til at den russisk-ortodokse kirken har feiret jul to uker etter vestlige kirker bunner i at de har holdt fast på den julianske kalenderen, også etter at sivilsamfunnet i Sovjetunionen gikk over til å bruke den gregorianske kalenderen tidlig på 1900-tallet.

Bosoni forklarer at flere har tatt til orde for å flytte på julefeiringen, også før Russlands invasjon av Ukraina.

– Egentlig har ordningen om å følge den julianske kalenderen alltid fungert dårlig, siden adventstiden er en fastetid der man ikke spiser kjøtt, egg og melk. Med forskyvingen havner da nyttårsfeiringen midt i fastetiden.

Tror endring tar tid

Bosoni er ikke selv ukrainer, men har engasjert seg for at ukrainske flyktninger skal få prest og menighet.

Han tror det kommer til å ta tid å endre juletradisjoner.

– Det er flere som enda lever i arven fra sovjettiden. Ukrainere prøver å finne frem til røttene, men det er en prosess, sier han.

---

Den ortodokse kirke

  • Ortodoks betyr «rettroende», og peker på at kirken forstår seg selv som forvalter av den rette lære fra Oldkirken.
  • Skiltes i 1054 fra den delen av kirken som seinere ble Den katolske kirke, etter uenighet om blant annet treenighetslæren.
  • Består av en rekke selvstyrende kirker organisert etter geografisk område og kirkespråk. De enkelte kirkene ledes av en patriark.
  • Den ortodokse kirke har, i motsetning til Den katolske kirke, ikke noe samlende overhode. Likevel har den historisk sett på seg selv som ett kirkesamfunn.
  • Etter at patriarken av Konstantinopel i 2018 anerkjente Ukrainas ortodokse kirke som en autokefal (selvstendig) kirke har imidlertid Den russisk-ortodokse kirke brutt nattverdsfellesskapet med flere av de gresk-ortodokse kirkene.

Kilde: Store norske leksikon

---

Les mer om mer disse temaene:

Herman Frantzen

Herman Frantzen

Herman Frantzen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion