Religion

Nominert som ny leder av Samisk kirkeråd

VALGMØTE: I helgen ble det klart at May Bente Jønsson er nominert som ny leder av Samisk kirkeråd. Jønsson vil at rådet skal følge opp Fosen-saken. – Det handler om skaperverket, sier hun.

Dersom Jønsson velges av Kirkemøtet våren 2024, tar hun over etter Sara Ellen Anne Eira. Eira har vært leder i åtte år.

Samisk kirkeråd er Kirkemøtets organ for samisk kirkeliv og urfolksspørsmål.

Jønsson beskriver nominasjonen som en surrealistisk opplevelse.

– Det var en enorm tillitserklæring. Jeg trengte litt tid til å bearbeide det, for det var ikke noe jeg hadde forventet, sier hun.

Jønsson er fra Sunndalsøra i Møre bispedømme. Det er flere år siden lederen av Samisk kirkeråd har bodd så langt sør i landet.

– Jeg tror det er en fordel. Det viser at samer ikke bare er Finnmark. Det er ingen automatikk i at alle samer bor i nord. Vi bor over hele landet, sier Jønsson.

Prioriterer forsoningsarbeidet

– Hva blir viktig for rådet de fire neste årene?

– Jeg synes det blir viktig med et pågående forsoningsarbeid. I tillegg må samisk kirkeliv prioriteres. Fosen-saken viser et pågående brudd på menneskerettigheter. Rådet må følge opp det.

– Så kirkerådet skal engasjere seg i pågående politiske saker?

– Ikke i generell politikk. Men det handler om skaperverket. En ting er et pågående brudd på menneskerettighetene, en annen ting er ødeleggelse av natur. Jeg synes det er relevant i forhold til rådets arbeid.

Representanter valgt

I helgen ble det også nominert fire medlemmer og valgt samiske representanter til de to nordligste bispedømmerådene.

Mette Anti Gaup ble valgt som representant til Nord-Hålogaland bispedømme og Kurt Solstrøm ble valgt til Sør-Hålogaland bispedømme.

---

Samisk kirkeråd

  • Samisk kirkeråd er Kirkemøtets organ for samisk kirkeliv og urfolksspørsmål.
  • Samisk kirkelig valgmøte er et representativt organ for samisk kirkeliv i Den norske kirke. Rådet skal bidra til å verne og fremme samisk kirkeliv.
  • Valgmøtet nominerte også andre medlemmer til Samisk kirkeråd: Mathias Eira, Inga-Lill Sundset, Send Peder Vesterfjell og Anna Lisa Westerfjell.

Kilde: kirken.no

---

Kristine Banggren Gripsgård

Kristine Banggren Gripsgård

Kristine Banggren Gripsgård er journalist i debattavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion