Religion

Muslimsk senter bør «brennes» eller «sprenges», skriver flere. Nå er de anmeldt

TRUSLER: Islam Nets leder Fahad Qureshi har anmeldt det han mener er 17 konkrete trusler og oppfordringer mot den muslimske organisasjonens moské- og aktivitetssenter.

«Brenn ned hele moskédritten.» «Det må sprenges i lufta med dynamitt.» «Spreng dritten.»

Dette er noen eksempler på kommentarer som nylig er blitt publisert på sosiale medier under innlegg som omhandler Islam Nets nye moské- og aktivitetssenter i Groruddalen i Oslo, Iman aktivitetssenter. Flere av dem er framsatt på Facebook-gruppen til Stopp islamiseringen av Norge (Sian) av ulike gruppemedlemmer.

Fahad Qureshi, leder for Islam Net, sier til Vårt Land at de oppfatter kommentarene som trusler.

– Vi har registrert 17 konkrete trusler og oppfordringer til å begå terrorhandlinger mot Iman aktivitetssenter, sier han.

Nå har Qureshi anmeldt samtlige av dem som står bak de 17 kommentarene.

Islam Net

Bekrefter anmeldelse

Vårt Land har sett flere av kommentarene Qureshi har anmeldt. Noen av dem har blitt fremsatt av ulike personer på Sian-leder Lars Thorsens personlige Facebook-profil.

«Her må gravemaskiner jevne skitten med jorden», skriver en bruker i kommentarfeltet til et innlegg som omhandler Iman Aktivitetssenter. En annen svarer at det bare er å «tenne på dritten».

– Vi har bedt politiet undersøke om det er grunnlag for å straffefølge Thorsen og Sians ledelse for å tilrettelegge for terroroppfordringer på norsk jord, sier Qureshi.

Politiadvokat Kristina E. Bruusgaard ved Øst politidistrikt i Lillestrøm bekrefter til Vårt Land at Qureshi har anmeldt trusler som har vært rettet mot Islam Net.

Qureshi forteller at både han selv og medlemmene i Islam Net er sterkt preget av det han oppfatter som terrortrusler.

– Vi har sett to islamofobiske terrorangrep på norsk jord de siste årene. Noen av våre medlemmer kommer ikke lenger for å delta i bønn og aktiviteter og flere vegrer seg fra å ta med sine barn. Vi føler oss ikke trygge. Mange er bekymret for at det snart vil smelle her, sier han.

Vårt Land har vært i kontakt med flere av dem som står bak kommentarene som er anmeldt, uten å lykkes i å få dem i tale.

Sandvika 20210424. 
Sian leder  Lars Thorsen under en markering ved Byscenen i Sandvika lørdag.
Foto: Lise Åserud / NTB

– Helt søkt

Vårt Land har sendt Sian-leder Lars Thorsen tre av ytringene fra brukerne som Qureshi har anmeldt. Disse er omtalt i denne saken.

Han mener det ikke er grunnlag for å straffeforfølge hverken han eller organisasjonens øvrige ledelse for å tilrettelegge for terroroppfordringer.

– Det er jo helt søkt. Jeg mener det viser hvordan Islam Net og en god del andre politiske aktivister fra det islamske miljøet gjør alt de kan for å misbruke rettsvesenet og politi i sine bestrebelser etter å forandre Norge til en sharia-stat, sier Thorsen.

Samtidig legger han til:

– Men å oppfordre til vold eller å si at en selv skal begå vold, er selvfølgelig uakseptabelt.

Fahad Qureshi innvender:

– Det at Thorsen ikke har fordømt, irettesatt eller slettet terrortruslene i en diskusjonstråd som han administrerer, viser hans aksept for at det utstedes terrortrusler mot Iman Aktivitetssenter. Dette kan ikke bortforklares med Thorsens islamofobe konspirasjonsteori om at muslimer jobber for å forandre Norge til en sharia-stat, sier Islam Net-lederen.

– Langt ute på viddene

Sian-leder Lars Thorsen forteller at han selv ikke har mye tid til å være på sosiale medier, og dermed ikke røkter kommentarfeltet på egen Facebook-profil. Han har imidlertid inntrykk av at modereringen av Sians Facebook-gruppe fungerer godt. Trusler rapporteres til administrator, som så sletter de aktuelle kommentarene, hevder han.

– De refererte utsagn er ikke trusler. Det kan være grunnen til at ingen har rapportert kommentarene, samt at ikke Facebook har ansett dette som brudd på deres retningslinjer, mener han.

– På din egen Facebook-profil har du lagt ut et innlegg om at Islam Net får åpne moské i Oslo, datert 3. september. I kommentarfeltet finnes det fortsatt kommentarer som: «Her må gravemaskiner jevne skitten med jorden». Hva tenker du om det?

Hvis dette er å oppfordre til terror mot muslimer, så er man langt ute på viddene. Langt oppe i de afghanske høyfjellene egentlig, for det er ikke straffbart å ha ønske om å rive ned en bygning, sier Thorsen.

– Selv ser jeg ikke poenget med å fysisk fjerne en bygning. Mitt poeng er at vi ikke skal ha moskeer i Norge, som er en lovlig ytring.

– «Brenn ned hele moskédritten», skriver en bruker på Facebook-gruppen til Sian. Og «Spræng moské en åt luften», skriver en annen om Islam Nets mosképlaner i Groruddalen. Er du enig i at dette må forstås som trusler eller oppfordring til terror mot Islam Net?

– Nei, på ingen måte. Det er rettet mot en bygning. Det går ikke an å utvide det til å være rettet mot personer i noen beskyttet gruppe.

– En samfunnsfiende

I 2021 ble det kjent at Islam Net stod bak oppkjøpet av en eiendom på 2.700 kvadratmeter i Groruddalen i Oslo. Det skulle bli brukt til en kombinert moské og aktivitetssenter.

Flere politikere tok den gang til orde for at de ønsket å få stanset planene til Islam Net. Senteret ble blant annet omtalt som en «radikaliseringsmaskin» av tidligere varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap).

Året etter kunne Vårt Land fortelle at organisasjonen er i gang med oppussingen av det eksisterende bygget.

Qureshi frykter at islamofobe ekstremister kan bli motivert til å «ta saken i egne hender» for å stanse planene i Groruddalen. Han mener motstanden mot senteret fra folkevalgte og samfunssdebattanter kan legitimere ekstreme gruppers hat mot dem.

– Hvordan politikere og samfunnsdebattanter har omtalt Islam Net og aktivitetssenteret har dannet et bilde av oss en samfunnsfiende, sier Islam Net-lederen.

Han mener at også mediene må ta et internt oppgjør.

– Ved å stemple oss som salafister, islamister og lignende negativt ladede merkelapper, bidrar de til å skape fremmedgjøring og polarisering. Vi er en norsk sunnimuslimsk organisasjon. Vi er ikke noen «ultrakonservativ salafistisk og islamistisk» gren av Saudi-Arabia.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen er nyhetsleder i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion