Religion

Biskop uttrykker støtte til Sumaya Jirde Ali: – Ingen skal oppleve å bli utsatt for rasisme 

ANMELDT: Biskop Kari Veiteberg ber «om mot og styrke» for samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali. Tirsdag anmeldte Jirde Ali komiker Atle Antonsen for hatefulle ytringer.

«Ingen skal oppleve å bli utsatt for rasisme», skriver Kari Veiteberg på Facebook-profilen sin tirsdag kveld.

Der uttrykker Oslo-biskopen i Den norske kirke støtte til samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali, etter at det samme dag ble kjent at hun har anmeldt komiker Atle Antonsen for hatefulle ytringer.

I sosiale medier har Jirde Ali fortalt om en påstått hendelse på Bar Boca i Oslo natt til 23. oktober. På utestedet skal Antonsen, ifølge Jirde Ali, blant annet ha sagt at hun var «for mørkhudet» til å være der.

Biskopen skriver at Jirde Ali er en hun ser opp til og «er stolt av å ha fått en klem av».

«No ber eg om mot og styrke din veg og må politianmeldelsen og at vi no fleire veit kva som skjedde på Bar Boca søndag for to veker sia, føre til mindre rasisme i landet vårt», heter det i Veitebergs innlegg.

Også biskopen i Borg, Kari Mangrud Alvsvåg, uttrykker sin støtte til samfunnsdebattanten.

«Sumaya Jirde Ali, takk for at du orker å si fra, står i stormen, og anmelder!» skriver hun på Facebook.

Forfatteren og samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali har anmeldt komikeren Atle Antonsen for rasisme. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Viktig å si ifra

Tirsdag kveld har Atle Antonsen gått ut med en beklagelse til Jirde Ali.

«Unnskyld, Sumaya Jirde Ali. Unnskyld, dere andre som var til stede den kvelden. Og unnskyld til alle dere andre som blir lei seg eller forbanna over mitt ekstremt klønete forsøk på å være morsom. Dette var ikke morsomt. Dette er ikke morsomt. Det kommer aldri til å bli det heller», heter det i innlegget som han har publisert på Facebook-siden sin.

Daglig leder i Antirasistisk Senter, Hatem Ben Mansour, påpeker at det ikke er noe nytt at menn i maktposisjoner kan tillate seg handlinger som Jirde Ali har beskrevet i sitt innlegg.

Selv mener han saken viser viktigheten av å si ifra dersom man opplever rasisme.

– Jeg sier ofte at det er viktig å tørre å si ifra om rasisme, uansett om ytringene kommer fra bestemor i middagsselskapet eller fra en kjent maktmann i det offentlige rom. Vi har alle et ansvar for å sørge for at vi har et best mulig samfunn og en tone som er akseptabel overfor hverandre, sier Ben Mansour til Vårt Land.

Ben Mansour påpeker at Antonsen står i en maktposisjon som en respektert komiker, skuespiller og programleder.

– Hans posisjon øker aksepten for slike uttrykk når han uttaler det i offentlighet.

Dramakomedien «Kjære landsmenn» kommer på TV 2 høsten 2021. Atle Antonsen og Ine Jansen spiller hovedrollene som kong Johan og dronning Isabella. Foto: TV 2

Økning i anmeldt hatkriminalitet

Antonsen er for tiden aktuell som programleder i programmet «Kongen befaler» på TV Norge. Han spiller også rollen som konge i TV2-serien «Kjære landsmenn».

– Tenker du den påståtte handlingen bør få konsekvenser for Antonsens TV-jobber?

– Jeg er ikke for en kanselleringskultur når handlingen ikke er direkte knyttet til disse programmene. Jeg har mer troa på markedskreftene i sånne tilfeller. Hvis Antonsen blir mindre populær på grunn av det som har skjedd, kan det tenkes av folk lar være å se på programmene. Da blir de jo etter hvert tatt av.

Oslo politidistrikt har bekreftet overfor Vårt Land at de har mottatt en anmeldelse «i forbindelse med en hendelse på Bar Boca i Oslo 23.10.22.».

De kan ikke bekrefte navn på involverte, men at fornærmede i saken har avgitt forklaring og at saken er kodet som hatefulle ytringer og hensynsløs adferd.

Aftenposten skrev i oktober at antall anmeldelser av hatkriminalitet økt de siste årene. Av lovbruddene som ble anmeldt i 2021, var 815 merket som hatmotiverte. 44 prosent dreide seg om hatefulle ytringer. Motivet går oftest på hudfarge eller etnisitet, ifølge tall fra politiet.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion