Religion

Baptistene anbefaler sentral godkjenning av pastorer

BAPTISTSAMFUNNET: I dag er det lokale menigheter som ansetter baptistpastorer. Landsmøtet har vedtatt at disse bør godkjennes nasjonalt. – En erkjennelse av at menighetene står til ansvar for hverandre, sier førsteamanuensis.

Baptistsamfunnet var samlet til landsmøte på Gardermoen i helgen. Der vedtok trossamfunnet å styrke godkjenningsordningen for pastorer. Dagen omtalte saken først.

Baptistsamfunnet er en nasjonal sammenslutning av norske baptistmenigheter.

Landsmøtet vedtok at menigheter som er medlemmer i Baptistsamfunnet bør få sine pastorer godkjent av Ansettelsesrådet. Landsmøtet ønsket ikke at dette skulle være et krav, og forslaget ble derfor endret fra «skal» til «bør».

Det er de lokale menighetene som ansetter pastorer i Baptistsamfunnet. Ansettelsesrådet kan bidra med veiledning og rådgivning i ansettelsesprosessen. Den nasjonale godkjenningen på vegne av Baptistsamfunnet er det rådet som gjør.

Samtidig som pastorer anbefales godkjent, styrker Baptistsamfunnet lokalmenigheters rolle i avgjørelsen:

I tillegg til de nåværende medlemmene i Ansettelsesrådet skal en menighetsrepresentant velges av Landsmøtet for tre år. Menigheten som har ansatt pastoren, og som ber om godkjenning, kan sende én representant som er med på behandlingen av saken.

– Behov for nasjonal styring

Kenneth Fløistad Ellefsen er førsteamanuensis ved Fjellhaug internasjonale høgskole, og har god kjennskap til Baptistsamfunnet.

– Hva vil dette bety for den lokale menighet og for Baptistsamfunnet som helhet?

– Med den nye ordningen understreker Baptistsamfunnet behovet for tydeligere nasjonal styring av pastorgodkjenningen. Fortsatt skal pastorer kalles og ansettes av lokalmenigheten, men nasjonalt vil kirkesamfunnet ha muligheten for å vurdere kompetansen til pastorene basert på felles kriterier, skriver Fløistad Ellefsen til Vårt Land i en e-post.

Baptistene har et kirkesyn som vektlegger lokalmenighetene selvstyre.

– Ved å inkludere menighetsrepresentanter, tydeliggjør Baptistsamfunnet at lokalmenighetene fortsatt skal ha påvirkningsmulighet, skriver han.

– Den nye ordningen er bare en erkjennelse av at selv om menigheten er selvstendige, står de felles til ansvar for hverandre nasjonalt.

Når pastorene vurderes skal Ansettelsesrådet gjøre en helhetlig vurdering av ferdigheter, skikkethet og kompetanse, skriver Baptistsamfunnet i egne retningslinjer.

Rådet har myndighet til å avsette pastorer som de mener ikke lever et liv som er skikket til å være pastor.

---

Ansettelsesrådet i Baptistsamfunnet

  • Forvalter godkjenningsordningen for baptistpastorer.
  • Består av: En representant fra hovedstyret, generalsekretær, et medlem fra predikantforeningen Adelfia, et medlem med baltisk-teologisk fagkompetanse, en menighetsrepresentant som velges av landsmøtet, og en representant fra den lokale menigheten til pastoren som skal vurderes godkjent.
  • Ansettelsesrådet har mulighet til å frata en pastor vedkommendes pastorgodkjenning.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion