Religion

Unge bygger teologien sin på lovsangstekster

LOVSANG: Lovsangstekster betyr mer enn bibelvers og forkynnelse når kristen ungdom former sin teologi, viser tall fra både Norge og Sverige. Det skaper uro blant kristenledere.

Denne helgen samles rundt 1000 barne- og ungdomsledere fra frikirkelige sektor på konferansen Gi Jesus Videre i Q42-kvartalet i Kristiansand, pinsemenighetens store bygningskompleks sentralt i sørlandsbyen.

Det er andre gang konferansen avholdes. Først gang var i 2019. Linda Andernach Johannesen er prosjektleder for Gi Jesus eVidere og sentral både i forberedelsen av konferansen og gjennomføringen. Hun jobber til daglig i Misjonskirken Ung og har merket seg forskeren Roald Zeifferts forskning om at mange ungdommer sjelden leser i Bibelen og at de oftere bygger sin teologi på lovsangstekster enn skriftord. Han har vært seminarholder i helgen.

Funnene hans samsvarer med utviklingen i Sverige. Den svenske avisen Dagen skrev nylig om en undersøkelse der det framgår at lovsang rangeres som viktigere enn forkynnelse og bibeltekster når ungdom skal oppgi hva som påvirker troen deres mest.

Voksnes ansvar

– Jeg kan se for meg at dette ikke bare gjelder ungdom. Det er nok mange foreldre og besteforeldre som heller ikke leser jevnlig i Bibelen, sier Johannesen som ikke vil gjøre ungdommen til skyteskive og mener det uansett er voksne som har det største ansvaret.

– Ungdommen har jo lært av noen, så hvis noen skal pekes på, er det foreldregenerasjonen og ledere i menighetene, sier Johannesen og fortsetter:

– Denne konferansen har som bakteppe at mange unge forlater troen. Derfor trenger vi å utruste oss selv til å gi Jesus videre. Vi kan ikke bare beklage at de forlater menighetene. Vi voksne må se oss i speilet og spørre oss hvorfor det skjer. Hva er det vi ikke har formidlet og som gjør at de blir borte, spør Johannesen.

– Jeg kan se for meg at dette ikke bare gjelder ungdom. Det er nok mange foreldre og besteforeldre som heller ikke leser jevnlig i Bibelen, sier Johannesen som ikke vil gjøre ungdommen til skyteskive og mener det uansett er voksne som har det største ansvaret.

HVORFOR? – Denne konferansen har som bakteppe at mange unge forlater troen. Vi kan ikke bare beklage at de forlater menighetene, men må spørre hva det er vi som voksne ikke har formidlet, sier Linda Andernach Johannesen. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

– Ungdommen har jo lært av noen, så hvis noen skal pekes på, er det foreldregenerasjonen og ledere i menighetene, sier Johannesen og fortsetter:

– Denne konferansen har som bakteppe at mange unge forlater troen. Derfor trenger vi å utruste oss selv til å gi Jesus videre. Vi kan ikke bare beklage at de forlater menighetene. Vi voksne må se oss i speilet og spørre oss hvorfor det skjer. Hva er det vi ikke har formidlet og som gjør at de blir borte, spør Johannesen.

Bibelen mindre viktig

Roald Zeiffert er baptist med flere års erfaring som pastor. Han er nå lektor ved Høyskolen for ledelse og teologi og i tillegg doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Agder. Han er i sluttfasen av et pågående forskningsprosjekt om kristne ungdommers tro. I prosjektet arbeider han med begreper som omvendelse og Bibelens rolle i unge troendes liv.

661 ungdommer i alderen 15 til 25 år i norske bedehus- og frikirkemiljøer har svart på Zeifferts omfattende spørreskjema. I tillegg har han dybdeintervjuet 25 av dem.

Under et seminar på Gi Jesus Videre fredag ga han forsamlingen innblikk i noen av forskningsresultatene. Overfor Kristelig Pressekontor bekrefter han at det ikke står så bra til med bibellesningen blant unge kristne.

I undersøkelsen hans sier 36 prosent av de kristne ungdommene at Bibelen ikke er så viktig for dem og at de leser den sjelden. Gjennom de kvalitative intervjuene framkommer det at bibellesningen for flere går i bølger.

En av respondentene sier han har blandede følelser for Bibelen. Han ser på den som hellig, uten å ha et sterkt forhold til den, og han tyr heller til lovsang og fellesskap framfor bibellesning.

– Hvis pastoren i deg tar en prat med sosiologen, er han da bekymret?

– Ja, sier han raskt og med ettertrykk. – Men samtidig er jeg ikke veldig overrasket.

Ufordrer lovsangere

Zeiffert mener resultatet av undersøkelsene både i Norge og Sverige tilsier at de som forfatter og framfører lovsangstekster, bør se sitt ansvar siden så mange kristne ungdommer legger så stor vekt på dem.

– Lovsangsledere bør sørge for enda mer kvalitet i tekstene sine, sier han og forteller at han har inntrykk av at det har skjedd en viss forbedring på dette feltet de siste åra.

– Tolker du forskningen dit hen at Bibelen nedvurderes av kristen ungdom?

– Ja, men ikke på den måten at de tar avstand fra Bibelen. De fleste ungdommene i min undersøkelse tror at Bibelen er Guds ord, men har et distansert forhold til den.

Zeiffert understreker at det også finnes positive unntak.

– De som leser ofte i Bibelen, gjør det gjerne sammen med andre. Én trend er at ungdommer bevisst flytter sammen i kristne kollektiv for å få et kristent fellesskap og studere Bibelen sammen. Da har de ihvertfall en intensjon om å lese i Bibelen.

Mor betyr mest

Hans undersøkelser viser at 8 av 10 som sier de tror, har minst én forelder som er kristen og kirkeaktiv. Ut fra Zeifferts materiale er det åpenbart at foreldres menighetstilknytning er av største betydning. Under 1 prosent av 661 spurte hadde foreldre med en ikke-kristen tro. Én kristen ungdom hadde en far med en annen religiøs tilknytning, tre en mor med annen tro.

Mor viser seg ellers å være den aller viktigste påvirkeren for kristen ungdom.

Deltakerne i forskningsprosjektet fikk på en skala fra 1 til 5 i oppdrag å rangere hvor viktige ulike personer og andre faktorer har vært for at de tror. Tallet 1 angir lav viktighet, 5 stor viktighet.

Når Zeiffert har spurt hva eller hvem som har hatt størst betydning, scorer mor høyest. Hun har fått en gjennomsnittlig score på 4,4.

Deltakelse på kristne leirer oppgis som nest viktigst, med 4,26, mens fars påvirkning ligger på 3.-plass med 4,23. Også menighet, lovsang, barne- og ungdomsarbeid og forkynnelse rangeres høyt og er inne på 4-tallet.

Dernest følger besteforeldre, venner og prest høyt oppe på 3-tallet, mens bibellesning, voksenledere, åndelige opplevelser, søsken og annen familie kommer langt ned på 3-tallet. Alt dette regnes likevel i undersøkelsen som viktige påvirkningsfaktorer når troen dannes hos ungdom. Lovsang ligger på en 5.-plass på lista, bibellesning er på 11.-plass – med betydelig lavere score.

---

Gi Jesus Videre

  • Gi Jesus Videre er en konferanse for barne- og ungdomsleder i det frikirkelige landskapet i Norge.
  • Konferansen ble første gang arrangert i Kristiansand i 2019 og skulle etter planen gå annethvert år. I helgen gikk den for andre gang og ett år forsinket grunnet pandemien.
  • Gi Jesus Videre arrangeres av Frikirkelig Barne- og Ungdomsunion er en sammenslutning av Pinsevennenes Barne- og Ungdomsutvalg (PBU), De Frie Evangeliske Forsamlinger UNG (DFEF-UNG), Norske Baptisters Barne- og Ungdomsforbund (Ung Baptist/NBUF), Misjonskirken UNG, Metodistkirkens barne- og ungdomsforbund (MBU) og Frelsesarmeens Barn og Unge (FAbU). Dessuten er Kristent Nettverk observatører.
  • På konferansen er store aktører som NLM Ung og ImF Ung også representert.
  • Deltakertallet var i 2019 på mellom 1200 og 1300. I år deltar like oppunder 1000 personer, de fleste ledere i kristent barne- og ungdomsarbeid.

---


Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion