– Vår tilnærming har vært at kristendommen har en sentral plass i jubileet

HISTORIEFAGLIG UTGANGSPUNKT: Nasjonaljubileets prosjektleder Borghild Lundeby mener Mímir Kristjánsson misforstår når han frykter at det historiske grunnlaget blir neglisjert.

Olavsstatuen på Stiklestad
KRISTINGSMARKERING: – Vår tilnærming har vært at kristendommen har en sentral plass i jubileet, og Den norske kirke er en kjerneaktør i samarbeidsprosjektet, sier prosjektleder i Nasjonaljubileet 2030 Borghild Lundeby. Bildet viser Olavsstatuen på Stiklestad.
Publisert Sist oppdatert

Borghild Lundeby er prosjektleder for Nasjonaljubileet 2030, og leder Jubileumssekretariatet som har koordinert planleggingen av markeringene. Hun starter med å si at Mímir Kristjánsson tar feil når han frykter at markeringa vil skygge unna det historiske og religiøse innholdet:

– Plattformen som ligger til grunn for jubileet er utvikla med utgangspunkt i en historiefaglig forståelse. Derfor bruker vi ikke begreper som «rikssamling» fordi utviklinga av en stat er en langvarig og mangfoldig prosess, som ikke kan knyttes opp mot én enkelthendelse.

Hun forklarer at slaget ved Stiklestad er en av de mest symboltunge hendelsene i landets historie, og en sentral komponent i fortellingene om Norge – og understreker at det er snakk om flere fortellinger.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP