Tirsdag meldte Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) på sine nettsider at stillinga lyses ut som ei åremålsstilling på seks år, med mulighet for forlengelse. Her kom det også fram at organisasjonens hovedstyre har bedt om ekstern bistand i rekrutteringsprosessen.
Rådgiver ved Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen og tidligere redaktør i Dagen, Astrid Dalehaug Norheim, er overraska over avgjørelsen.
– Dette er brudd med tradisjonen i Misjonssambandet, som har en tradisjon for at generalsekretærer sitter i mange år.
Ses i sammenheng med konflikt
NLMs tidligere generalsekretær Øyvind Åsland innehadde stillinga i nesten tolv år før han brått gikk av i mai i år, etter en lang rekke varsler og interne konflikter. For Norheim er det naturlig å se den nye stillingsutlysninga i lys av konflikten.
– Å lyse ut stillinga som et åremål kan være en måte for styret å sikre seg mer styring med generalsekretærposisjonen, sier Norheim. Hun ser ikke bort fra at åremålet også kan være et ønska moderniseringstrekk fra NLM.
– Det kan være en måte å prøve å få inn yngre krefter. I dag er det kanskje ikke så lett for unge folk å ta på seg en slik jobb hvis det er forventa at du sitter veldig lenge. Dette er en diskusjon vi har sett også i forbindelse med biskopstillinger, som gjerne sees på som en livsvarig posisjon. En del unge vegrer seg nok for det, da er liksom livsløpet lagt.
Moderniseringa kan også være et ledd i å kvalitetssikre kandidatene. Med de interne konfliktene som har blitt kjent kan det nok være fint å få inn noen utenfra, sier Norheim.
– I forbindelse med konflikten med forrige generalsekretær kom det også fram uenighet innad i styret rundt hvorvidt han burde gå av.
Bruken av ekstern bistand i rekrutteringsprosessen kan også ha noe å gjøre med uenighetene som har vært, undrer Norheim. Det er uvanlig at interne uenigheter innad i Misjonssambandet kommer ut i offentligheten, som verken har åpne møter eller saksdokumenter.
NLM pleier å rekruttere internt, og selv om stillinga er utlyst er det ingen selvfølgelighet at det blir noen eksterne som får stillinga.
– Jeg vil bli forundret om det kommer noen helt utenfra, kommenterer Norheim.

– Skaper forutsigbarhet
Organisasjonsveteranen Birger Helland trådte inn i stillinga som fungerende generalsekretær etter Åslands avgang våres. Før det har han tidligere vært ansatt i organisasjonen i 55 år. Han kommenterer utlysningen per tekstmelding.
– Stillinga utlyses som ei åremålsstilling? Hvordan tenker dere rundt det?
– Hovedstyret har landet på at det er hensiktsmessig. Begrunnelse er at det skaper forutsigbarhet både for kandidat og organisasjon.
– Hvilken type ekstern bistand er det dere skal bruke? Et rekrutteringsbyrå? Hvilket?
– Hovedstyret anerkjenner behovet for å ha ekstern bistand både i form av kapasitet og kompetanse til gjennomføring av en god prosess. Vi ville vanligvis hatt god støtte fra egne ressurser i organisasjonen, men dette er ikke naturlig i rekruttering av ny toppleder. Rekrutteringsbyrået Human vil bistå gjennom prosessens ulike faser med de behov innstillingsråd og HS til enhver tid.
[ Ateisten Mímir Kristjánsson frykter ei tusenårsmarkering uten kristne innslag ]
Mangefasettert organisasjon
Generalsekretæren i NLM blir øverste leder for om lag 150 utenlandsmisjonærer, og driver i tillegg med et stort vell av aktiviteter i Norge. Organisasjonskjempen driver i dag alt fra skoler, barnehager og leirsteder, til gjenbruksbutikker, medieproduksjon og utgivelser. Arbeidet er samla under visjonen «Verden for Kristus», og organisasjonen har rundt 2 400 foreninger spredt over hele landet.
Den som vil ha generalsekretærjobben må ifølge utlysninga «kunne identifisere seg med og aktivt fremme Misjonssambandets teologiske ståsted, visjon og verdier».
Det er også venta at den som får lederjobben vil være mann. I fjor gikk NLM for første gang inn for at kvinner kan komme inn i toppledelsen, men stillinga som generalsekretær regnes av organisasjonen for å innebære et «åndelig tilsynsansvar». Det vil si oppgaver som innebærer trosfortolkning, opplæring og formidling.
Disse oppgavene er fortsatt forbeholdt menn, som har det organisasjonen oppfatter som «nådegaver» til dette.
Til informasjon: Astrid Dalehaug Norheims bror er ansatt i rekrutteringsselskapet Human, som bistår Norsk Luthersk Misjonssamband i rekrutteringsprosessen.