Religion

Preses: Alvorlig at patriark Kirill legitimerer krig i Ukraina

RUSSLAND: Preses Olav Fykse Tveit mener det er en alvorlig utvikling at den russisk-ortodokse kirkens overhode, patriark Kirill, ser på krigsinnsats i Ukraina som et martyrium.

«Ei alvorleg utvikling i Patriark Kirills legitimering av krigen mot Ukraina når han omtalar krigsinnsats i ein terroriserande angrepskrig på same måte som eit martyrium», skriver Olav Fykse Tveit på sin Facebook-side tirsdag kveld.

Lederen for Den russisk-ortodokse kirken, patriark Kirill, skal ha sagt under en preken søndag at den som ofrer seg til militærtjeneste, vil bli renvasket for all synd, ifølge Radio Free Europe.

Han har tidligere vist støtte til Putin, og pave Frans har advart Kirill mot å bli «Putins altergutt».

«Ikke mulig å legitimere»

Videre i sitt Facebook-innlegg skriver preses at det ikke er mulig å legitimere denne krigen, hverken med religiøse eller moralske argument.

«Terror er å ta andres og kanskje sitt eige liv. Martyrium er å ofre sitt eige liv», skriver han.

Fykse Tveit peker på at patriarkens uttalelser indirekte kan komme til å se ned på den alvorlige og ekte martyrhistorien som den russisk-ortodokse kirken selv har, hvor mange kristne mistet livet for sin kristne tro og gjerning under kommunisttiden.

Han mener det å delta i krigen mot Ukraina, er noe helt annet – nemlig å være soldat i en krig mot et broderfolk.

Kalte inn flere soldater

Kirills uttalelse kommer etter at Putin kalte inn ytterligere 300.000 soldater til militærtjeneste i forrige uke.

I talen som ble publisert onsdag morgen, sa Putin at han er villig til å bruke alle tilgjengelige midler til å forsvare russiske territorier samtidig som han anklaget Vesten for å ville «svekke, splitte og i siste instans ødelegge vårt land».

Preses avslutter Facebook-innlegget sitt med at han synes det er vondt å se at så mange russiske borgere nå blir tvunget til å delta i krigen mot Ukraina.

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion