Religion

Har sendt ut permitteringsvarsel til alle ansatte

KRISTIANSAND: Menigheten Filadelfia Kristiansand har hatt en økonomisk tøff tid. Nå har ansatte fått varsel om permittering uten lønn.

Alle ansatte i menigheten Filadelfia Kristiansand har fått varsel om permittering uten lønn. Det bekrefter administrasjonssjef Hilde Lunde i Filadelfia Kristiansand i en tekstmelding til Vårt Land.

Dagen omtalte nyheten først.

Menigheten i Kristiansand har over tid hatt tøffe tider økonomisk, og i juli sa økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) til Vårt Land at han ikke skjønte hvordan dette skulle gå.

– Mange ville beskrevet dette som teknisk konkurs, sa han etter å ha lest menighetens årsregnskap for 2021.

Trer i kraft i oktober

Dagen har fått tilgang til et varsel hvor det kommer frem at permitteringen trer i kraft i oktober, og at den gjelder på ubestemt tid.

I varselet oppfordres ansatte å søke dagpenger hos NAV så fort som mulig.

– Jeg er redd menigheten går dukken, sier en anonym kilde til avisen.

Det er totalt 27 personer i Filadefiakonsernet som har fått permitteringsvarsel, opplyser Lunde til Vårt Land.

– Hva er årsaken til at dere har sendt ut permitteringsvarsler til alle ansatte?

– Det har vært kjent lenge at menigheten er i en krevende situasjon. Dessverre er vi også i en presset likviditetssituasjon. Selv om vi gjerne skulle unngått det, så var det eneste ansvarlige i situasjonen å sende varsel om permittering. Det er ikke sikkert alle blir effektuert, skriver hun.

– Hvilke sider ved virksomheten vil bli rammet av permitteringene?

– Det er noen dager igjen til varselet eventuelt effektueres og det vil bli tatt fortløpende vurderinger. Ledelsen vil opprettholde kjernevirksomheten i menigheten, skriver Lunde, som opplyser at for eksempel gudstjenestene vil gå som normalt.

Konferansesenter

Det er det enorme kongressenteret Q42, eid av Filadelfia Kristiansand, som har ført til flere år med millionunderskudd.

I vinter kjempet menigheten for konferansesenterets overlevelse etter at én av menighetens kreditorer ikke ville forlenge avtalen om rente- og avdragsfrihet på lånet menigheten har påtatt seg. Konkurs ble unngått, og i april ble det kjent at menigheten hadde fått ettergitt gjeld til 40 millioner kroner og hentet inn nye investorer.

Ifølge årsregnskapet for 2021 har Filadelfia måtte selge to eiendommer for å innfri kausjonsansvaret.

I september skrev Vårt Land at konsernet jobbet for å få på plass en bærekraftig drift. «De neste 2–3 månedene blir avgjørende for om vi kommer i havn med en langsiktig økonomisk løsning», meldte menigheten på sine nettsider.

Trenger en bærekraftig drift

I slutten av august innkalte Lunde menigheten til et drøftingsmøte rundt konsernets økonomi og struktur. Etter møtet ble det nedsatt to arbeidsgrupper som skulle jobbe videre med tematikken.

Lunde opplyser at «det jobbes iherdig» med en mulig løsning.

–Vi opplever at alle vi er i dialog med ønsker at Filadelfia skal finne en løsning, men det er krevende for både kreditorer og bank som har stått med i lengre tid. Det som gjør det krevende er at vi må ha alle brikkene på plass, før vi kan si at vi har en helhetlig langsiktig løsning som alle kan gi sin tilslutning til. Vi som ledelse mener dette er mulig, men det gjenstår noen avklaringer, skriver hun.

Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion