Religion

Bevilger 200.000 til Rosemarie Köhn-statue: – En fantastisk kvinne

FASILITATOR: Regjeringen bevilger 200.000 kroner til oppføring av Rosemarie Köhn-statuen. – Hun har betydd mye for mange, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

For litt under ett år siden startet en arbeidsgruppe opp initiativet med å få oppført en statue av den første kvinnelige biskopen i Norge og Norden, Rosemarie Köhn. Flere bispedømmer og privatpersoner har gitt penger til prosjektet, og nå har også kultur- og likestillingsdepartementet bestemt seg for å gi 200.000 kroner.

– Nå kan arbeidet med statuen begynne, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) til Vårt Land.

Det er planlagt at statuen skal avdukes den 20. mai 2023 utenfor domkirken i Hamar, 30 år etter at Köhn ble vigslet til biskop.

– Fantastisk kvinne

– Jeg synes virkelig det er en fantastisk kvinne vi er med å hylle med dette bidraget, svarer Trettebergstuen på spørsmål om hvorfor departementet bevilger penger til prosjektet.

Biskop i Hamar, Solveig Fiske, sa til Vårt Land i fjor at tanken med arbeidet er å vise frem en viktig del av norsk historie, og å løfte frem Köhn sitt arbeid med å gjøre Den norske kirke til en inkluderende folkekirke med rom for alle.

Det er billedhugger Merete Sejersted Bodtke som har fått i oppgave å utforme statuen. Atle Juritzen, daglig leder av Biskop Roses stiftelse, sier at Bodtke er i rute og et godt stykke på vei.

– Betydd mye for meg

09.05.22  Anette Trettebergstuen møter 
Faridah Shakoor Nabaggala, leder i Abloom, for å signere organisasjonens felleserklæring

– Köhn med hele sitt virke har vært med å øke toleransen og åpenheten i kirken. Hun har også gått i spissen for homofile og lesbiskes tilhørighet til kirken. At hun i tillegg er Nordens første kvinnelige biskop, er en stor bragd det er verdt å komme på sokkel for, sier Trettebergstuen.

Kultur- og likestillingsministeren, som er fra Hedmark, sier at Köhn har betydd mye for henne personlig.

– Som medlem av kirken har jeg mange ganger følt hennes ord om åpenhet, likestilling, og om homofiles plass i kirken som veldig fint, sier hun.

Sammen med Hamar bispedømme, Hamar kommune og Hamar domkirkes menighetsråd har Biskop Roses stiftelse jobbet med å finansiere og produsere statuen.

Nå gjenstår 300.000

Biskop Roses stiftelse ba i utgangspunktet om 500.000 fra departementet, men å bli tildelt 200.000 er daglig leder i Biskop Roses stiftelse Juritzen fornøyd med.

– Vi er kjempeglade for at kultur- og likestillingsdepartementet og ministeren vil bidra til å realisere denne statuen, sier han, og legger til:

– Trettebergstuen sier at biskopen har betydd mye for henne, og det vet jeg hun har gjort for mange andre også.

Nå gjenstår omtrent 300.000 kroner for å få dekt alle utgiftene i forbindelse med statuen.

– Det håper vi å samle gjennom folkefinansiering som foregår på Facebook og på biskoprose.no, sier Juritzen.

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion