Religion

Ble ikke enige i sommer - nå skal Misjonssambandet velge ny hovedstyreleder

LEDERVALG: Misjonssambandets hovedstyre ble ikke enige da de i sommer skulle velge ny formann og nestformann. Denne uken skal beslutningen tas.

– Her er det mye som synes å stå på spill. Uansett utfall vil valg av formann bli tolket som uttrykk for en eller annen underliggende oppfatning. Misjonssambandet er i en veldig spesiell og kompleks situasjon i organisasjonen, sier Lars Gaute Jøssang, tidligere hovedstyreleder i Misjonssambandet.

Under misjonsorganisasjonens generalforsamling i juli ble det kjent at hovedstyret utsetter valg av styreleder til neste styremøte, som er 9. og 10. september, altså denne uken. En slik utsettelse er «veldig uvanlig», påpekte Jøssang til Vårt Land i sommer.

Det er generalforsamlingen som velger nye hovedstyremedlemmer. Deretter konstituerer hovedstyret seg selv, noe som innebærer at de selv bestemmer hvem som får rollen som formann og nestformann. Ifølge Jøssang skjer dette vanligvis samme dag som hovedstyret blir valgt. Men dette lyktes altså ikke denne gang.

GF NLM Torsdag

– Hvorfor tror du hovedstyret ikke klarte å lande på ny formann i sommer?

– Det speiler at det er sterke spenninger. Uansett utfall får den nye formannen en gedigen utfordring med å samle organisasjonen, sier Jøssang.

– Ingen dramatikk

De to siste årene har misjonsorganisasjonen vært preget av uro, hvor kritikk av toppledelsens håndtering av varsler har stått sentralt. Situasjonen toppet seg da det i vår ble kjent at generalsekretæren deres gjennom nesten tolv år, Øyvind Åsland, måtte gå med få dagers varsel, bare to måneder før generalforsamlingen. Åsland avviste at avgangen handlet om varslingssakene. Hovedstyreformann Raymond Bjuland har uttalt at det handlet om «en helhetlig vurdering».

Bjuland, som har vært hovedstyrets leder de tre siste årene, ble i løpet av generalforsamlingen i juli kritisert av flere delegater for sitt lederskap. Enkelte tok til orde for at organisasjonen hadde hatt godt av å få en ny leder. Andre delegater forsvarte ham. Bjuland var selv åpen om at han kunne tenke seg å fortsette som leder, skrev Vårt Land.

Vegard Svendsen, en annen tidligere styreleder i misjonsorganisasjonen, ser med spenning og forventning til resultatet av konstitueringen denne uken, men opplever ikke at det ligger noen stor dramatikk i at konstitueringen ble utsatt.

– Jeg tror det først og fremst handlet om tidspress under generalforsamlingen, sier han.

---

Hovedstyret

  • Hovedstyret er Misjonssambandets øverste valgte organ. Det består av syv medlemmer valgt av generalforsamlingen.
  • Dagens hovedstyre består av Gunnar Bråthen, Knut Espeland, Paul Reidar Odeh, Raymond Bjuland, Håvard Måseide, Lars Stensland og Robert Mulelid.

---

Tidligere hovedstyreleder i Misjonssambandet Vegard Svendsen.

– Må være fri til å finne leder

Dersom hovedstyret velger å bytte ut dagens formann, trenger det nødvendigvis ikke å skyldes mangel på tillit, tror Svensen.

– Det kan være andre grunner. Hovedstyret kan for eksempel ha et ønske om ny formann for å få en bedre progresjon i styremøtet, noe som òg har skjedd tidligere.

– Har du noen tanker om hvem som bør velges?

– Nei, hovedstyret må være fri til å finne sin egen leder. Det er for så vidt litt av bakgrunnen for at jeg under generalforsamlingen stilte meg spørrende til hvor klokt det var av sittende formann å annonsere sitt ønske om å fortsette.

– Tilliten bør styrkes

For hovedstyrets formann, uansett hvem som blir valgt, blir det viktig å bygge tillit til administrasjonen, tror Svensen.

– En del av administrasjonen gikk hardt ut mot styret da ble kjent at Åsland gikk av i år. Har du inntrykk av at det er en tilstrekkelig tillit mellom administrasjon og styre?

– Den bør styrkes i hvert fall. Uansett hvem som blir valgt som formann, er det derfor viktig at vedkommende bruker tid i administrasjonen, sier Svensen, som «vil oppfordre til forbønn for hovedstyret og for de mange krevende oppgaver de har på sitt bord denne høsten».

– Ønsker å be om unnskyldning

Mai-Brit Vegge er styreleder i Misjonssambandets region øst, og har klare forventninger til hovedstyrets arbeid framover.

IKKE BEKYMRET: Styreleder i Misjonssambandets region øst, Mai-Brit Vegge.

– For meg er det viktig at prosessen, som er startet opp i Misjonssambandet på grunn av uroen som har vært, fortsetter. Når én av fem i en medarbeiderundersøkelse sier de har opplevd maktmisbruk, må vi fortsette å finne ut hva dette er, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Hun påpeker at organisasjonen må få inn forutsigbarhet, trygghet og kompetanse i møte med den enkelte i alle ledd, der det i dag eventuelt mangler.

– Vi har et ønske om å møte varslinger og konflikter på en god og profesjonell måte – og vi ønsker å be om unnskyldning der det er gjort feil. Dagens hovedstyre har startet en prosess på området og denne må fortsette, skriver Vegge.

Under hovedstyremøtet denne uken vil styret også starte prosessen med å rekruttere ny generalsekretær. Det opplyser fungerende generalsekretær Birger Helland i en e-post til Vårt Land.

LÆRE: Per-Inge Søreng mener varslerne kunne lært av kulturen i næringslivet, hvor ansatte ifølge ham har større respekt for ledernes autoritet.

– Samarbeid med administrasjonen

Per Inge Søreng er tidligere leder av kontrollkomiteen i Misjonssambandet og har tidligere uttalt seg kritisk til Øyvind Åslands avgang.

– Hovedstyret må fremfor alt finne en ledelse som kan samarbeide med administrasjonen. Ellers er jeg redd for at flere i administrasjonen finner seg annet å gjøre. Vi har allerede mistet to ansatte og vi kan miste flere hvis ikke hovedstyret handler klokt, sier han.

I kjølvannet av Åslands exit valgte Øystein Frøysa å si opp sin stilling som økonomileder.

– Det må tas hensyn til at det er samarbeidsproblemer mellom styret og administrasjonen, og da må man finne kloke løsninger. Blant syv personer bør det være mulig å finne en ny leder, sier Søreng.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion