Religion

Prepper kristne studenter til fadderuka: – Ingen hemmelighet at det er mye rølp

STUDIESTART: Fadderuker på universiteter og høyskoler har blitt kjent for å romme mye festing. I Trondheim skal kristne studenter forberedes på det de måtte møte, på et arrangement i regi av Kristen idrettskontakt (Krik) og Laget.

Neste uke ønskes nye studenter velkommen på studiesteder over hele landet. I år er det litt over 120.000 kvalifiserte søkere til høyere utdanning, og mange skal ta fatt på den beryktede fadderuka for første gang.

I Trondheim skal Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget) og Kristen idrettskontakt (Krik) for syvende år på rad arrangere eget fadderukeopplegg. Tilsvarende arrangementer blir også gjennomført i andre studiebyer.

Kathrine Jeanette Åshammer mener det er viktig å ha et alternativ for de som ikke føler seg komfortable nok til å delta på fadderuken i regi av universitetet, eller for de som bare vil ha et alternativ til festingen. Hun er medarrangør av arrangementet «How to fadderuke», som går av stabelen på søndag.

– Hadde vi ikke hatt det, ville kanskje noen blitt veldig ensomme, sier hun.

Dele erfaringer

Det første arrangementet i den alternative fadderuka er «How to fadderuke», som skal foregå søndag 14. august. Da vil det, i tillegg til mingling og bli kjent-opplegg, avholdes en panelsamtale. I panelet sitter studenter som allerede har vært igjennom en fadderuke, og som velvillig deler av egne erfaringer.

Én av dem er Dorte Klokk, andreårsstudent på økonomi og administrasjon ved NTNU.

Bilde av Kathrine Åshammer

– Når du er student i en ny by, og ikke kjenner så mange, så er det fint å høre litt hva som faktisk skjer under fadderuka, slik at man kan bli litt forberedt på det, sier Klokk.

Åshammer, som skal lede panelsamtalen, sier de vil snakke om alt fra hva man kan kle seg ut som på temafest, til alkoholkulturen.

– Det er ingen hemmelighet at fadderuka består av mye drikking og rølp, og jeg tror det er mange kristne studenter som ikke har hatt et forhold til alkohol og festing fra før av, sier Åshammer.

Hun tror at studiestarten derfor kan oppleves som en kulturkrasj for noen.

Det er ingen hemmelighet at fadderuka består av mye drikking og rølp, og jeg tror det er mange kristne studenter som ikke har hatt et forhold til alkohol og festing fra før av

—  Kathrine Jeanette Åshammer, medarrangør
Bilde av en faddergruppe.

Oppfordrer til kombinasjon

– Blir det et tydeligere skille mellom kristne studenter og «andre» studenter med et slikt arrangement?

– Godt spørsmål. Jeg tror egentlig at panelsamtalen kan være med på å bryte ned de fordommene man har mot fadderuka, og at det kan senke terskelen for å delta, sier Åshammer.

Både Åshammer og Klokk råder nye studenter til å både delta på deres fadderuke, men også delta på noe i regi av studiestedet.

Bilde av Dorte Klokk

– Jeg tenker at denne fadderuka er et supplement. Hit kan man komme for å ha gode samtaler og bygge relasjoner når man er lei av hardkjøret under fadderuka i regi av studiestedet, sier Klokk, og legger til;

– Jeg tenker det er viktig å kombinere begge deler.

– Synd at det er behov

Ole Marcelius Sivertsen, leder for Fadderutvalget ved NTNU Dragvoll i Trondheim, synes det er synd at det er behov for å lage noe eget, men synes samtidig det er bra at alternativet finnes når behovet er der.

– Fadderperioden har blitt det det har blitt på godt og vondt, sier Sivertsen.

Han mener det er viktig å huske på at ikke alle er like komfortable i en festsetting, og at studenter og faddere har et ansvar for å ta vare på hverandre.

– Det skal være en plass for alle, uansett om man drikker eller ikke, sier lederen.

– Hvorfor drikker du ikke?

Klokk, som selv var førsteårsstudent i fjor, fikk flere spørsmål i løpet av fadderuka om hvorfor hun ikke drakk alkohol.

– For meg gikk det helt greit, men for noen kan de spørsmålene være litt ubehagelige.

Under panelsamtalen vil det både være studenter som valgte å drikke alkohol under fadderuka, og studenter som lot være. Det er ikke noe rett eller galt, mener Klokk.

– Ingen skal føle seg presset til å gjøre noe de ikke er komfortable med, men vi vil også formidle at fadderuka ikke er noe farlig selv om man er stressa i forkant, sier Åshammer.

Hun tror panelsamtalen kan ruste nye studenter til å møte spørsmål knyttet til tro og til hvorfor man ikke drikker alkohol.

– Kast deg ut i det

– Hva slags tips vil du gi nye studenter som er litt stressa for fadderuka?

– Bli med på fadderuka. Kast deg ut i det, og gå utenfor komfortsonen, sier Åshammer.

Hun mener at man ikke skal gjøre ting man ikke kan stå for, men sier det ikke er noe galt i å utforske et nytt miljø – og at man bare må spørre eldre studenter om deres erfaringer.

– Prøv å bli kjent med nye, det vil gjøre det enklere resten av semesteret, legger hun til.

Klokk har tre tips: Senk skuldrene, ha det kjekt og vær med på det som skjer.

– Det er ikke skummelt å hilse på folk, selv om det kanskje virker litt utfordrende i starten, sier hun.

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion