Nyheter

Geir Morten Nilsen gir seg som generalsekretær i KrF

KRF: Geir Morten Nilsen har gjennom tiden som generalsekretær for KrF hatt permisjon som konsernsjef i Mediehuset Dagen, men det er foreløpig ikke klart om han skal tilbake til stillingen.

Nilsen har vært generalsekretær i KrF siden juni 2019. I desember i fjor sa Nilsen til Vårt Land at det ikke var klart om han kom til å lede valgkampen i 2023. Nå er det klart at han går av som generalsekretær i partiet.

Det melder han selv på Facebook:

«Jeg mener fortsatt at det trengs et sterkt verdiparti i norsk politikk, men tiden er kommet for meg å gå videre. Når høsten kommer slutter jeg som generalsekretær i KrF. Jeg kommer alltid til å være takknemlig for den tilliten jeg har blitt vist ved å få ha rollen», skriver han.

Nilsen har gjennom tiden som generalsekretær for KrF hatt permisjon som konsernsjef i Mediehuset Dagen. Foreløpig har verken Nilsen eller Dagen besvart Vårt Lands spørsmål om han skal tilbake til sin gamle stilling.

Til Dagen sier Nilsen at han først skal spise middag med familien og gjøre lekser med barna.

– Hva jeg skal jobbe med videre er ikke avklart enda, sier han videre til avisa.

Vårt Land har tidligere avslørt at Nilsen har en avtale om 12 måneders etterlønn dersom arbeidsgiver ber ham om å gå. KrF vil ikke kommentere etterlønnsavtalen direkte, men kommunikasjonssjef Julie Kordahl bekrefter til Vårt Land at Nilsen selv har sagt opp stillingen.

Turbulent periode

I Nilsens tid som generalsekretær har det vært en turbulent periode for partiet. I stortingsvalget 2021 mistet regjeringen flertallet og måtte gå av. KrF havnet under sperregrensen på fire prosent, og stortingsgruppen ble redusert fra åtte til tre personer.

Som en følge av katastrofevalget måtte antall stillinger i KrFs stortingsapparat kuttes fra 17 til 10. Noen av de som måtte forlate jobben, var nødt til å signere avtaler som gjorde at de ikke kunne kritisere partiet. Nilsen ledet denne nedbemanningsprosessen.

Flere skal ha reagert på at ansiennitetsprinsippet ikke ble fulgt, og enkelte betegnet nedbemanningsprosessen som «useriøs». Det har også blitt påpekt at nyansettelser under Nilsens ledelse har favorisert blå side i partiet. Blant annet har nye nøkkelpersoner hatt bakgrunn fra Bergen og avisa Dagen.

«Det er oppgaver man løser av nødvendighet og ikke med glede, og jeg er takknemlig for måten gjengen har stått på gjennom vanskelige prosesser», skriver Nilsen.

I vår har det også skapt bølger i partiet at partileder Olaug Bollestad og resten av sentralstyret har foreslått at partiets fylkessekretærer skal bli til «organisasjonsutviklere» og få hovedarbeidsplass på partiets landskontor i Oslo, i stedet for ute i distriktene.

Til avisa Dagen sier Nilsen at det er naturlig at en ny generalsekretær kommer godt i gang, før ny valgkamp.

– Tøffe tak

Nilsen viser også til KrFs retningsvalg høsten 2018 som førte til at partiet valgte Høyre og Erna Solbergs regjering som samarbeidspartner heller enn Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

I kjølvannet av retningsvalget gikk Knut Arild Hareide av som partileder, og flere profiler som hadde holdt med «rød side» gikk av, blant dem daværende generalsekretær Hilde Frafjord Johnson.

Nilsen skriver at det har vært tøffe tak, men at han i denne perioden også så et potensial.

«Mange av de som så på KrF på det tidspunktet fikk nok mest øye på konflikt og uro. Jeg så også noe annet. Jeg så et parti som våget å heve stemmen – også når det koster», skriver han.

Bollestad: – Takknemlig

KrF-leder Olaug Bollestad skriver i en sms til Vårt Land at Nilsen har lagt inn en formidabel innsats som generalsekretær:

«Det skal litt til å imponere en intensivsykepleier når det gjelder intensitet og trøkk i arbeidet, men det har han virkelig gjort.»

Bollestad skriver at Nilsen har tatt et stort ansvar, med alt det innebærer av oppgaver.

«Jeg er takknemlig for tiden han har gitt til KrF, til meg og de verdiene han står stødig for», skriver hun.

Nilsen selv har så langt ikke svart på Vårt Lands henvendelser om saken.

Stortingsvalg 2021. KrFs valgvake. KrF.

Ropstad: – Vil ikke spekulere

Nilsen ble ansatt da Kjell Ingolf Ropstad var partileder. I en sms til Vårt Land skriver Ropstad at Nilsen ble hentet inn fordi han er en dyktig leder med gode resultater å vise til:

«Han har en bred bakgrunn fra gründervirksomhet til mediehus», skriver Ropstad, og fortsetter:

«Han har bidratt til å gjøre organisasjonen mer profesjonell, og mange har pekt på hvordan hele partiapparatet fra topp til grasrot var sterkere mobilisert og bedre koordinert enn på lenge i den valgkampen han ledet.»

Fungerende partileder Kjell Ingolf Ropstad i KrF overrekker lederklubba påtroppende leder Olaug Bollestad på KrFs landsstyremøte på Thon Hotel i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

Ropstad omtaler Nilsen som en viktig rådgiver da førstnevnte var partileder og statsråd i Erna Solbergs regjering:

«Jeg skulle gjerne sett at han ble i rollen i mange år fremover, men har respekt for at han nå velger å gå videre.»

På spørsmål om hvem som kan være aktuelle til å ta over, skriver Ropstad at han ikke vil spekulere, men at partiet har flere navn som kan fylle rollen på en god måte.


Les mer om mer disse temaene:

Vemund Risbøl Litschutin

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Tori Aarseth

Tori Aarseth

Tori Aarseth er tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling som journalist.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter