Nyheter

KrF-general: – Ikke avklart om jeg leder flere valgkamper

MULIG EXIT: Geir Morten Nilsen fortsetter som generalsekretær i KrF også etter jul, men er usikker på om han leder valgkampen i 2023.

Det bekrefter Geir Morten Nilsen selv overfor Vårt Land:

«Jeg kommer på jobb i KrF også etter juleferien og ser frem til å ta tak i de viktige sakene partiet står overfor fremover», skriver han i en tekstmelding.

Nilsen begynte som generalsekretær i KrF rett før lokalvalget i 2019, men sluttet aldri i sin gamle jobb som konsernsjef i Mediehuset Dagen AS. Den tok han bare permisjon fra.

Permisjonsavtalen med Dagen utløper egentlig 1. januar 2022. Dermed lå det i kortene at Nilsen, Dagen og KrF måtte avklare veien videre før jul.

Permisjon fra Dagen forlenget, men fremtiden i KrF er usikker

Nå er permisjonen hans forlenget. Det bekrefter styreleder i Dagen, Samuel Skrunes:

«Geir Morten vender ikke tilbake til jobben fra 1. januar. Permisjonen hans er forlenget», skriver han i en e-post til Vårt Land.

Skrunes ønsker ikke å si noe om hvor lang tid den er forlenget med.

På spørsmål fra Vårt Land om han vil lede KrFs valgkamp i lokalvalget i 2023, svarer Geir Morten Nilsen:

«Det er ikke endelig avklart om jeg skal lede KrF gjennom flere valgkamper».

Kan bane vei for Elisabeth Løland som general

Dermed kan det tenkes at Nilsen bereder grunnen for at Elisabeth Løland kan overta som general.

I november ble hun ansatt i en ny stilling som assisterende generalsekretær.

Som kommunikasjonssjef i KrF siden januar 2020, er Løland allerede en nøkkelspiller i partiets sentrale apparat og en del av Geir Morten Nilsens ledergruppe.

Elisabeth Løland er KrFs nye kommunikasjonssjef og blir krumtapp i å selge ut seire i regjering.

KrF-general var også fotball-rådgiver før valget

Selv beskriver Nilsen arbeidet med å lede årets valgkamp som «meningsfylt og noe av det gøyeste jeg har gjort». Men pendlertilværelsen mellom Oslo og Bergen har sin pris for familien, forklarer han:

«Et liv med pendling og lange arbeidsuker går ut over tiden med de jeg er aller mest glad i. Det er viktig for meg å være tilstede med familien min, og det betyr mye for meg hvordan familien opplever situasjonen.»

Nilsen har ikke ligget på latsiden i år. Ved siden av å lede arbeidet med KrFs valgkamp, har han også fungert som rådgiver for nevøen, fotballspiller Sivert Heltne Nilsen (29).

På sensommeren vendte midtbanespilleren tilbake til Brann. 30. juli bekreftet Geir Morten Nilsen overfor VG at han skulle forhandle om nevøens overgang.

Tung nedbemanning etter KrF sitt krisevalg

KrF havnet under sperregrensen på fire prosent ved stortingsvalget i høst. Stortingsgruppen ble redusert fra åtte til tre personer. Dermed forsvant også en god slump med penger i statsstøtte.

Konsekvensen ble nedbemanning av ansatte på storting og landskontor. Generalsekretær Nilsen ledet prosessen begge steder.

Vårt Land kunne nylig fortelle at flere berørte reagerer på hvordan prosessen ble gjennomført.

Parallelt er KrFs apparat formet på ny. Den nye administrasjonssjefen på landskontoret er Nilsens mangeårige forretningspartner, Eirik Nordeide Helgøy.

Størst er endringene blant ansatte på Stortinget. Hele fem statssekretærer har vendt tilbake dit. Fremst er Kjell Ingolf Ropstads høyre hånd, Julie Kordahl, i en ny stilling som leder for politikk og kommunikasjon.

---

Geir Morten Nilsen

  • 43 år, bor i Fjell på Sotra utenfor Bergen, gift, to barn.
  • Ansatt som generalsekretær i KrF i juni 2019.
  • Er i permisjon fra jobb som konsernsjef i Mediehuset Dagen AS, som han har hatt siden 2008.
  • Fikk millionbonus da Dagen solgte Eiendomsmeglerguiden i 2018. Salget ga konsernet solid overskudd i 2017.
  • Har vært hovedpastor i Tremorkirken, som er tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband

---

Nilsens avtale om etterlønn kan fortsatt bli utløst

Tidligere i høst fortalte Vårt Land at Geir Morten Nilsen har en avtale om etterlønn i kontrakten sin med KrF fra 2019: 12 måneder etterlønn hvis arbeidsgiver ber ham om å gå.

Når permisjonen hans fra sjefsjobben i Dagen nå er forlenget, kan han trolig fortsatt innkassere to millionlønninger på én gang i ett år hvis avtalen utlløses og han vender rett tilbake til Dagen.

Det er ikke uvanlig at toppsjefer frasier seg arbeidsmiljølovens stillingsvern og kompenseres med en avtale om etterlønn, slik Nilsen har gjort. Faktisk påbyr loven da å avtale etterlønn. Men i KrF er dette noe nytt.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter