11. august planlegger kirkenettverket Frimodig kirke å arrangere stiftelsesmøte for sin nye ungdomsorganisasjon i Fagerborg kirke i Oslo. Therese Egebakken sitter i styret i Frimodig kirke, og er en av initiativtakerne bak stiftelsen.
– Motivasjonen bak er å skape en plattform for unge som vil være med å påvirke morgendagens kirke, sier hun.
Frimodig kirke er et nettverk for medlemmer i Den norske kirke som har et tradisjonelt syn på samliv og likekjønnet ekteskap. Organisasjonen ble i utgangspunktet starta i 2017 for å være et støttenettverk for medlemmer og ansatte som føler seg marginalisert i kirka.
I mars ble det klart at Frimodig kirke for første gang vil stille valgliste til Kirkevalget i 2023 – på tross av at organisasjonen prinsipielt er imot listevalg.
En mulighet for å påvirke
Foruten å sitte i Frimodig kirkes styre, er Egebakken også medlem av menighetsrådet til Sunde menighet, Stavanger bispedømmeråd og representant i Kirkemøtet.
Til Vårt Land forteller hun at hennes posisjon og alder har gjort at det er naturlig å ta ansvar for å arrangere stiftelsesmøtet, men at de er «en gjeng» med unge medlemmer som står bak initiativet.

– Dette er jo veldig i startfasen, så jeg kan ikke si noe om hvordan plattformen og strategien vår kommer til å se ut. Det må bestemmes av medlemmene etter hvert, men det er jo naturlig å legge seg ganske tett opp til Frimodig kirkes plattform, sier hun.
– Hvorfor opplever dere at det er viktig å starte en egen organisasjon?
– Hovedsakelig er det jo for å gi unge en mulighet til å påvirke både moderorganisasjonen og kirka. Men det er jo også et kirkevalg om et år, og da er det kanskje lettere for oss å nå ut til og rekruttere unge.

Formalia først, plattform seinere
Videre opplyser hun om at det på stiftelsesmøte først og fremst er planlagt å velge et styre, og å diskutere veien videre for organisasjonen. De ser for seg at det blir naturlig å arrangere et årsmøte seinere på høsten, hvor man fastsetter organisasjonens plattform og strategi.
– I første omgang planlegger vi å bare ordne det formelle som skal til for å registreres som en organisasjon, og skape en felles forståelse for hvor veien går videre.
På Facebook skriver Frimodig kirke at det også er satt av tid til «en bolk på cirka 45 minutter med andakt, bønn og noen salmer».
[ Dyrere å dø som sikh: – Diskriminerende ]
– Jeg dekka jo Frimodig kirkes årsmøte i våres, og der var bare en håndfull medlemmer under 40 år. Hvor mange ser dere for dere å få med på møtet?
– Nei, det kan jeg ikke spå, all den tid vi fortsatt er tidlig i prosessen. Men planen er å arrangere møtet som en hybrid, hvor de som ikke har anledning til å reise til Oslo kan delta digitalt.
I skrivende stund er det fire personer som har varslet på Facebook at de kommer til å delta.
Egebakken forteller at hun gleder seg til å ta fatt på det hun tror vil være et «kjekt arbeid og et spennende prosjekt». Det faktum at det er kirkevalg neste høst gjør arbeidet desto viktigere, sier hun.
---
Frimodig kirke
- Ble stiftet i mars 2017, som en reaksjon på Kirkemøtets vedtak om å åpne opp for likekjønnet ekteskap
- Har som mål å støtte medlemmene i deres kristne oppdrag gjennom bygging av regionale nettverk, og gi råd og veiledning i utfordrende situasjoner.
- På årsmøtet 14. mars i år vedtok organisasjonen å stille liste til Kirkevalget i 2023, på tross av at organisasjonen på prinsipielt grunnlag er imot listevalg til Bisperådet.
---