Religion

Frikirken møtes for første gang siden pandemien

STAVERN: Denne uka møtes Frikirkens menigheter til festivalen med det flunkende nye navnet «Videre». Vårens uenigheter omkring samlivsspørsmål har ikke lagt noen demper på festival-stemningen, mener arrangørene.

For første gang siden 2018 møtes omkring 900 Frikirke-medlemmer denne uka i Stavern for kirkesamfunnets årlige festival. Nytt av året er at arrangørene har droppet det tidligere festival-navnet «Visjon» til fordel for «Videre».

– Etter to og et halvt veldig annerledes år er det godt å restarte litt, sier Øystein Samnøen.

Han sitter i Frikirkens synodestyre og er leder for Eldsterådet i Hamar frikirke. Samnøen mener «Videre» dessuten er et velkjent begrep i Frikirkenes kretser.

– Vi bruker «Videre» om sommerstevnet, men det er også et godt brukt begrep om andre treffpunkt og møter for medarbeiderne, blant annet, sier Samnøen.

Arrangør-kollega Gunnar Syvertsen nikker bekreftende.

– Med et nytt navn håper jeg vi også kan fylle festivalen med litt nytt innhold. I tillegg håper jeg det vekker interessen for dem som ikke var på «Visjon», sier Syvertsen.

Mer samhold

Det er menigheter fra hele landet som har flokket seg til Stavern denne uka. Syvertsen mener Frikirken fremdeles har en vei å gå når det kommer til å skape treffpunkt på tvers av menighetene.

Gunnar Syvertsen, Frikirken, på Videre sommer 2022

– Dette er jo det eneste arrangementet der alle de omkring 80 menighetene våre har muligheten til å komme. Det er et stort behov for å dra i gang aktivitet etter den lange pausen vi har hatt, sier Syvertsen.

Samnøen er opptatt av at de husker å ta med seg erfaringene fra «Visjon».

– Vi restarter, men vi viderefører også de gode tingene ved «Visjon». Det vi har gjort nytt i år er å forsøke å skape et enda tettere sosialt vev mellom deltakerne. På festivalen bor de i ulike «landsbyer», der de blir kjent med både egen og andre menigheter, forklarer han.

Etter to og et halvt veldig annerledes år er det godt å restarte litt

—  Øystein Samnøen, Frikirken

Avviser uro

Det har stormet godt i Frikirken denne våren. Over flere måneder ble samliv og vigsel diskutert i menighetene før synodemøtet i juni valgte å stemme ned forslaget om å gjennomføre en teologisk utredning av likekjønnet vigsel.

Samnøen avviser at uenighetene i Frikirken legger en demper på festivalen.

– Jeg opplevde synodemøtet som samlende. Det var preget av respektfulle samtaler og gode prosesser omkring mange viktige temaer, sier han.

Syvertsen mener det uansett ikke vil være fokus på uenighetene på festivalen.

– Jeg tror nok ikke det er tankene om hva man er uenige om, som avgjør om man drar på festival eller ikke. Man drar, forhåpentligvis, på grunn av fellesskapet. Det er det som skjer på festivalen som er i fokus.

---

Videre sommer

  • Frikirkens sommerstevne.
  • Arrangeres 20.-24. juli på Stavern folkehøyskole.
  • Omkring 900 deltakere i alle aldre.
  • Arrangeres for første gang siden 2019. Den gang het festivalen «Visjon».

---

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion