Religion

Metodistkirken i Norge vil endre samlivspraksis

SAMLIV: Årskonferansen oppfordrer sin egen biskop til å vente med å sanksjonere prester som vier homofile. – Ikke noe i veien for at skeive kan vies i Metodistkirken i Norge, sier avtroppende hovedstyreleder.

Denne helga arrangerte Metodistkirken i Norge årskonferanse på Langesund i Bamble kommune. I forkant av årskonferansen hadde flere menigheter og medlemmer i kirkesamfunnet levert forslag som innebærer at kirka trosser moderkirka i spørsmålet om å vie skeive.

Audun Westad, avtroppende hovedstyreleder i Metodistkirken i Norge, forteller til Vårt Land at man i løpet av helga har arbeidet med å meisle ut et omforent forslag – som til slutt endte med å bli vedtatt med full konsensus.

Vi går en spennende tid i møte. Men per nå er det altså ikke noe i veien for at skeive kan vies i Metodistkirken i Norge

—  Audun Westad

Oppfordring til biskopen

Det aktuelle vedtaket lyder som følger (se faktaboks for hele teksten):

«Vi vil henstille til biskopen om å sette klagesaker mot prester og diakoner som foretar vigsel av likekjønnede på vent (“held in abeyance”) til kirkens prosess er fullført. I denne perioden forblir prester og diakoner i “good standing”».

Med andre ord oppfordrer årskonferansen biskop for Metodistkirken i Norden og Baltikum, Christian Alsted, om å vente med å behandle klagesaker mot dem som velger å vie likekjønnede par.

– Dette blir jo litt teknisk, men vi har jo ikke egentlig mulighet til å fatte egne vedtak i lærespørsmål. Rent formelt innebærer det at ikke kommer til å sanksjoneres mot prester og diakoner som forretter likekjønnede ekteskap, forklarer han.

?

Arbeider videre for gjennomslag

Videre forteller hovedstyrelederen at man samtidig jobber videre for at United Methodist Church skal endre sitt standpunkt, slik at praksisen blir kirkerettslig lovlig.

På årsmøtet vedtok man også at Utvalg for kirkens framtid skal gjenoppta sitt arbeid. Utvalget har tidligere jobbet med «å vurdere hva som skal til for at Metodistkirken i Norge skal kunne leve med et fullt ut inkluderende syn på menneskelig seksualitet», ifølge metodistkirken.no

– Personlig synes jeg vi kunne vært enda mer progressive, men som jeg sa på årskonferansen mener jeg det er et godt konsensusforslag som vi absolutt kan leve med.

Videre sier Westad at han opplever det som en stor styrke at man klarte å finne fram til en ordlyd alle kunne være enige om.

05.05.22. Seminar om Kvinner i lederroller i frikirkene, på MF fakultet. Prosjektleder Hilde Marie Movafagh

Også rektor ved Metodistkirkens teologiske seminar, Hilde Marie Øgreid Movafagh, skulle gjerne sett at man hadde gått lenger.

– Vi har kommet et bitte lite skritt videre. Det gjenstår en del før vi kan gå i gang med ting, som en ny liturgi, men det er et positivt vedtak, sier rektoren.

Slutt på tålmodigheten

Metodistkirken i Norge vedtok allerede i 2019 at den går inn for full likebehandling av skeive innenfor den internasjonale metodistkirka.

Spørsmålet er venta å komme opp på kirkesamfunnets neste generalkonferanse, som har blitt utsatt flere ganger på grunn av koronapandemien.

Nå er konferansen utsatt til 2024, og i mellomtida har tålmodigheten i Norge tatt slutt. Westad forteller at det er usikkert hva som skjer videre, og hvilke konsekvenser vedtaket vil få.

Metodistkirkens årskonferanse, 2022

– Vi går ei spennende tid i møte. Men per nå er det altså ikke noe i veien for at skeive kan vies i Metodistkirken i Norge, sier Westad.

Movafagh sier det likevel ikke er helt uten risiko for prester å velge å gå imot moderkirka. Forventningen er at UMC vil endre standpunkt i 2024. En konservativ fløy har allerede brutt ut av det globale kirkesamfunnet og dannet sitt eget.

– Det er god grunn til å tro at forslaget om likekjønnet vigsel vil gå gjennom på generalkonferansen, men ingenting er garantert. Derfor tar man som prest en risiko. Regelverket sier at brudd på regler skal følges opp.

Men med helgens vedtak i ryggen kan trolig norske metodistprester som vil vie likekjønnede par ha tillit til at det ikke fører til sanksjoner. I alle fall ikke med det første.

---

Samlet vedtak i spørsmål om menneskelig seksualitet

  • Vi bekrefter at vi vil forbli i The United Methodist Church.
  • Vi vil ikke fatte vedtak som er i strid med kirkeordningen.
  • Vi vil at Metodistkirken skal forbli en åpen og romslig kirke der så mange som mulig, medlemmer og menigheter, kan leve sammen i gjensidig respekt på tvers av ulikheter og divergerende syn, der ingen tvinges til å handle mot sin egen overbevisning.
  • Vi vil legge til rette for at menigheter som ønsker å forlate Metodistkirken før 2025 skal gis mulighet til det på rause betingelser.
  • Vi vil henstille til biskopen om å sette klagesaker mot prester og diakoner som foretar vigsel av likekjønnede på vent («held in abeyance») til kirkens prosess er fullført. I denne perioden forblir prester og diakoner i «good standing».
  • Vi ber Utvalg for kirkens framtid om å gjenoppta sitt arbeid.

---

Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion