Religion

Ny leder i Kirkenes verdensråd

GENERALSEKRETÆR: Jerry Pillay fra den presbyterianske kirka i Sør-Afrika skal lede Kirkenes Verdensråd. – En som kan fylle rollen med mange gode kvaliteter, sier Olav Fykse Tveit.

Fra januar 2023 skal Kirkenes verdensråd (KV) ledes av Jerry Pillay. Han er dekan ved fakultetet for teologi og religion ved Universitetet i Pretoria og tilhører sørafrikanske Uniting Presbyterian Church.

Pillay blir den niende generalsekretæren siden rådet ble grunnlagt i 1948. Fram til april 2020 ble KV ledet av Olav Fykse Tveit, som da ble utnevnt til preses i Den norske kirke (DNK).

– Han er en erfaren økumeniker og en god teolog med erfaring fra ledelse, både som kirkeleder og universitetsleder, sier Fykse Tveit til Vårt Land.

Han forteller videre at han kjenner Pillay fra da sistnevnte satt i KVs sentralkomité.

– Han er en som kan fylle rollen med mange gode kvaliteter. Jeg ønsker han lykke til og Guds velsignelse over oppgaven, sier preses.

Biskop Olav Fykse Tveit. Foto: Margunn Sundfjord / NPK

Vil styrke samarbeid

Da Jerry Pillay talte til sentralkomitéen i Kirkenes verdensråd fredag, takket han for muligheten til å stille til valg som generalsekretær. Han presenterte sin visjon for KV i de kommende årene:

«Et forent, blomstrende, bærekraftig og relevant KV, som ber, tilber, er til stede og arbeider sammen for å påvirke og forandre verden med Guds kjærlighet, rettferdighet, fred, forsoning og enhet, som tar del i Guds rike på jord og helheten av livet for hele skaperverket».

Pillay la i talen også vekt på viktigheten av å styrke det kristne fellesskapet, å henvende seg til kirker som ennå ikke er en del av KV, og samarbeid, både på tvers av kirker, men også på tvers av trosretninger.

Ønsker Pillay velkommen

Siden Fykse Tveit tok over som preses i DNK har Ioan Sauca fra den rumensk-ortodokse kirke vært fungerende generalsekretær.

I en pressemelding fra KV gratulerer Agnes Abuom fra KVs sentralkomité Pillay med utnevnelsen:

– Måtte KVs globale fellesskap ønske deg varmt velkommen, be for deg og på alle måter vise at vi bryr oss om deg når du tar på deg viktig lederskap på vår pågående reise mot kristen enhet, sier Abuom.

Hun legger til:

– Du og den økumeniske bevegelsen skaper historie og former en framtid hvor vi kan leve ut Guds kjærlighet for hverandre og for alle.

---

Kirkenes verdensråd (KV)

  • Også kjent som World Council of Churches (WWC).
  • Tverrkirkelig organisasjon som samler kirkesamfunn fra hele verden.
  • Har en medlemsmasse på ca. en halv milliard mennesker.
  • Jobber for å fremme og koordinere økumenisk arbeid innenfor teologi og sosialetikk.

---

Kun menn

Jerry Pillay har undervist i systematisk og historisk teologi ved Universitetet i Pretoria. Han var én av to kandidater til utnevnelsen. Den andre var Elizabeth Joy, direktør for den økumeniske organisasjonen Churches Together in England.

Til dags dato er det kun menn som har innehatt stillingen som generalsekretær for KV. Pillay blir den andre afrikanske KV-lederen, etter Samuel Kobia, som representerte Metodistkirken i Kenya og var generalsekretær mellom 2004 og 2009.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion