Religion

Kritisk til endinger i Fri tanke: – Selvkritikk er en humanistisk verdi

FRI TANKE: – Jeg synes det er flaut at Human-Etisk Forbund legger dette under en avdeling som har som jobb å markedsføre og skaffe nye medlemmer til organisasjonen, sier tidligere pressesjef.

– Hvis det finnes én organisasjon som bør sørge for at redaktøren har full redaksjonell frihet og mulighet til å kritisere eieren, så bør det være Human-Etisk Forbund, sier Jens Brun-Pedersen, som i mange år var pressesjef i organisasjonen.

Nylig skrev Vårt Land at organisasjonens medlemsmagasin Fri Tanke, som fram til nå har blitt styrt av en uavhengig redaktør, heretter blir styrt av organisasjonens kommunikasjonssjef, og dermed ikke lenger være uavhengig fra organisasjonen.

Foreløpig ordning – beslutning tas etter sommeren

Generalsekretær i Human-etisk forbund Trond Enger skriver i en SMS at det i første omgang er snakk om en midlertidig ordning: «Som Vårt Land ble gjort oppmerksom på i den første saken, men valgte å ikke inkludere, gjelder dette for to av tre numre av Fri Tanke i år. Dette er i påvente av en beslutning om vårt videre kommunikasjonsarbeid som våre valgte organer tar etter sommeren. Denne beslutningen er HEFs ledelse orientert om og innforstått med.»

Bente Sandvig, spesialrådgiver i Hef, skriver på Facebook at hun ikke er kjent med at endringen er diskutert eller besluttet i noen organer som har myndighet til å fatte en slik beslutning, men at dette kan bli utfallet av en ny behandling. Og at dette i tilfelle vil være «dypt bekymringsfullt»:

«Det er få medier som er opptatt av og har interesse for og kunnskap om tros- og livssynsfeltet. Desto viktigere med fri journalistikk og at en viktig samfunnsaktør som Human-Etisk Forbund bidrar til det», skriver hun. Sandvig ønsker ikke kommentere saken ytterligere, men sier til Vårt Land at hun ser interessen for saken som et eksempel på at det er behov for kritisk journalistikk på livssynfeltet.

Skuffende om det blir et «heia-blad»

Jens Brun-Pedersen er kritisk til at Fri tanke nå ligger under kommunikasjonsavdelingen:

– Jeg synes det er flaut at Hef, muligens midlertidig, legger dette under en avdeling som har som jobb å markedsføre og skaffe nye medlemmer til organisasjonen. Hef har i årevis oppmuntret til kritisk tenking. Da må vi også sørge for at det finnes mulighet for intern kritikk, gjennom et organ som Fri Tanke. Vi trenger en publikasjon som ser kritisk på egen virksomhet.

Brun-Pedersen jobbet i mange år som journalist og redaktør, blant annet i NRK Dagsrevyen, før han ble pressesjef i Hef. Han ser det som nå skjer i Fri tanke inn i en beklagelig tendens:

– Fram til for omternt et år siden var nettstedet Fritanke.no et pulserende nyhetsnettsted, blant annet om livssynspolitikk. Nå ligger det nærmest dødt. Jeg synes det er iferd med å tegne seg en tendens i forbundet som jeg synes er sterkt beklagelig. Vi har tidligere dyrket uenighet og diskusjon, nå er jeg redd konsensus blir vurdert som mer lønnsomt og behagelig enn tidligere.

– Er det Hef sin jobb å legge til rette og betale for kritikk av egen organisasjon?

– Hef og Fri tanke har vært viktige arenaer for livssynspolitikk, som er et tema svært få aviser og publikasjoner interesser seg for, kanskje med unntak av Vårt Land. Og vi har vært kritiske mot mange, da bør vi også kunne rette kritisk søkelys mot oss selv. Det er en humanistisk verdi å se kritisk på seg selv og sitt eget livvsyn.

Håper vedtak vi sikre uavhengighet

Når en de valgte organer i Human-etisk forbund skal ta en beslutning om organisasjonens videre kommunikasjonsarbeid etter sommeren, ser Brun-Pedersen ingen grunn til at de ikke skal kunne gi aksept for at Fri Tanke fortsatt skal redigeres etter Redaktørplakaten.

– Det er få redaktører i det moderne Norge som ikke har denne friheten, selv om det alltid er en mulighet for at de kan bli sparket hvis de går over streken. En slik ordning tror jeg også ledelsen i Hef kan leve trygt med, sier han.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion