Religion

Historiske ukrainsk kloster opp i flammer

ØDELAGT KULTURMINNE: Det verneverdige klosteret i Sviatogorsk i Ukraina har brent til grunnen som følge av russiske angrep, ifølge Ukrainas president.

Krigen i Ukraina har vart i over 100 dager, og et av dens siste ofre er det Unesco-listede klosteret fra 1600-tallet som ligger i Donetsk-regionen øst i landet.

I sin daglige videotale lørdag uttalte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at Russland «tilsiktet og systematisk ødelegger ukrainsk kultur og historiske arv, i tillegg til sosiale infrastrukturer som bebyggelse og alt som trengs for et normalt liv».

Russlands forsvarsminister har benektet at russiske styrker står bak angrepet, og anklager ukrainske tropper for å ha satt fyr på kirken, ifølge Reuters.

Trekirken ved klosteret Sviatogorsk Lavra hører til den ukrainsk-ortodokse kirken, og ligger under Moskva-patriarkatet. Bygningen ble satt i brann lørdag etter en rekke målrettede beskytninger av russiske styrker, skriver Fox News.

Dormition-kirken og klosteret ved bredden av Severskyj-Donetsk-elva i nærheten av Sviatogirsk i Donetsk er en av de største trekirkene i Ukraina og er en av de tre helligste stedene for ortodokse ukrainere. Før krigen kom tusener av pilegrimer til kirken, skriver NTB.

Se videoen her:

133 religiøse bygninger ødelagt

Etter angrepet tar Zelensky til orde for at Russland bør bli kastet ut av Unesco, FNs organ for kulturarv.

– Hver kirke brent ned av Russland i Ukraina, hver skole som er bombet, hvert ødelagte minnesmerke beviser at Russland ikke har noen plass i Unesco, uttalte presidenten.

Tkachenko Oleksandr, kultur- og informasjonsministeren i Ukraina, skrev i helgen på Twitter at:

– Her var rundt 300 flyktninger, rundt 60 av dem barn. Rasister fortsetter å bevise deres manglende evner til å være en del av den siviliserte verden.

Ministeren la til at 133 religiøse bygninger så langt har «lidd på grunn av Russland».

Kampene den siste tiden har foregått i Luhansk- og Donetsk-regionene etter at de russiske styrkene ble presset ut av Kyiv- og Kharkiv-regionene.

---

Unescos verdensarvliste

  • Unesco er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (står for: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).
  • Mer enn 1000 steder er skrevet inn på organisasjonens verdensarvliste. Listen inneholder både kultur- og naturarv.
  • Ukraina har seks kulturminner og et naturminne på denne lista. Sviatogorsk-klosteret står ikke på Unesco-lista.

---

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion