Religion

Misjonskirken Ung: «Vi ville nok ikke invitert White selv»

SKEPTISK: Svein Aksel Nakkestad, leder i Misjonskirken Ung, forteller at den amerikanske pastoren Todd White ikke ville blitt invitert til The Send dersom det var opp til dem. Andreas Nordli, som leder arbeidet med arrangementet, bekrefter at invitasjonen har skapt diskusjoner internt.

I forrige uke ble klart at den amerikanske, evangelikale pastoren Todd White kommer til Norge for å tale på The Send i juni. Arrangementet retter seg særlig mot unge kristne, og flertallet av samarbeidsorganisasjonene bak samlinga er ungdomsorganisasjoner (se faktaboks). Målet er å mobilisere og aktivisere tusenvis av mennesker til «tjeneste i Guds rike».

Andreas Nordli.

Vårt Land har ringt flere av ungdomsorganisasjonene som står oppgitt som samarbeidspartnere på The Sends nettside, for å spørre om hvordan de stiller seg til Whites deltagelse. De som har svart, uttrykker i det store tillit til ledelsen i Ungdom i Oppdrag (UIO), som er initiativtakeren bak arrangementet. Samtidig forteller de at samarbeidsorganisasjonene står i en «dialog» knytta til Whites deltagelse.

Andreas Nordli, som leder UIO, bekrefter overfor Vårt Land at invitasjonen har skapt diskusjoner internt mellom samarbeidspartnere. Han sier at det nå arbeides konstruktivt med å avklare rammene for Whites bidrag.

– Må slakte djevler på fast basis

The Send er opprinnelig et amerikansk konsept, og Todd White har tidligere deltatt på flere The Send-arrangementer. På scenen i Kansas 14. mai markerte pastoren seg med hard retorikk og klar tale.

Innlegget han holdt på scenen kretset rundt tema som dom og overgivelse. Blant annet sa han at det å leve som kristent liv handler om å avskrive seg all nøytralitet og forsake all synd. For dem som ikke greier dette – også troende kristne – spådde han at Dommens dag «ikke kommer til å bli en hyggelig dag».

– Den eneste måten man kan tilfredsstille Gud, er ved å tro på ham fullt ut. Men den eneste måten å tro fullt ut, er ved å overgi seg fullstendig. Og å overgi seg fullstendig innebærer at livet ditt ikke lenger tilhører deg – det tilhører Ærens konge.

Videre sa White at å leve som kristen ikke handler om å fortelle folk det de ønsker å høre, men snarere om å «slakte djevler på fast basis» og at det er en synd å «gå til sengs uten blod på sverdet». Opptak av talen i sin helhet er tilgjengelig på YouTube:

Har gitt tilbakemelding

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med flere av medarrangørene for å høre hva de tenker om at Todd White skal tale på et arrangement de låner navnet sitt til. Frelsesarmeen barn og unge, Ung Baptist, Indremisjonsforbundet Ung og Misjonssambandet Ung har foreløpig ikke hatt anledning til å besvare henvendelsene.

Én av samarbeidsorganisasjonene er Misjonskirken Ung, som har rundt 6000 medlemmer på landsbasis. I ei tekstmelding til Vårt Land skriver leder Svein Aksel Nakkestad at «vi ville nok ikke selv invitert White og har gitt tilbakemelding på det». Utover det ønsker han ikke å utdype kritikken av den texanske pastorens forkynnelse.

Nakkestad skriver videre at han føler seg trygg på at det helhetlige, etterlatte inntrykket vil være en god og sunn forkynnelse. Ifølge det foreløpige programmet vil White være én av 28 bidragsytere. Lederen har også tiltro til at initiativtakerorganisasjonen Ungdom i Oppdrag, ved daglig leder Andreas Nordli, vil håndtere eventuelle utfordringer på en forsvarlig måte:

«Det er så mange trygge og gode norske ledere og talere, at vi opplever helheten som bra. Jeg har stor tillit til at Andreas Nordli og co. vil gripe inn om noe usunt skulle komme frem».

Nakkestad opplyser også om at Misjonskirken Ung med overlegg har lagt organisasjonens sommerleir for ungdom mellom 16 og 20 til dagene umiddelbart etter The Send, for «å gi deltagerne en god oppfølging».

---

The Send

  • Arrangeres på Telenor Arena 25. juni 2022.
  • Gjennom tolv timer med lovsang og taler vil The Send utfordre unge til misjon i Norge og i utlandet.
  • The Send ble arrangert for første gang i Florida i 2019, med 58.000 deltakere. De samlet 150.000 personer i Brasil i 2020.
  • I Norge er Ungdom i Oppdrag initiativtaker. De samarbeider med en rekke andre organisasjoner (se egen faktaboks nederst i saken).

---

Tror ikke noen står for meningsinnholdet

– Jeg tror ikke at noen av samarbeidsorganisasjonene bak The Send står for innholdet du skisserer.

Det svarer Einar Myreng da Vårt Land konfronterer ham med tematikken i Todd Whites tale fra The Send i Kansas. Han er daglig leder i Pinse Ung, som organiserer rundt 16.000 medlemmer. Myreng understreker at han ikke har sett talen selv.

– Men hvis det er tilfelle, hva tenker du da om at White likevel er invitert til å tale?

– Jeg tenker at det helt sikkert er noe arrangementsledelsen jobber aktivt med.

Videre svarer Myreng at Pinse Ung har støtta opp om The Send er fordi arrangementet har som mål å løfte fram betydninga av engasjement og aktivt samfunnsansvar.

– Det er verdier vi ønsker å utfordre hverandre på, på en – og la meg understreke – god måte. Jeg tror ikke på pisk eller å skremme folk.

Myreng sier at han opplever at samarbeidsorganisasjonene er samstemte i viktigheten av å fremme en god og sunn forkynnelse. Han er sikker på at det er «de gode verdiene» som The Send er tufta på, som også vil få oppmerksomhet på arrangementet.

Jeg tenker at det helt sikkert er noe arrangementsledelsen jobber aktivt med.

—  Einar Myreng

Laget og Acta har tillit, FriBu vil ikke kommentere

Vårt Land har også vært i kontakt med Acta – barn og unge i Normisjon og Frikirkens barn og unge (FriBu), som har henholdsvis 20.000 og 6000 medlemmer. Actas daglige leder Kristian Øgaard skriver i en e-post at organisasjonen ikke har tatt stilling til om de ønsker enkelttalere på arrangementet, men at Acta har hatt gode samtaler med UIO og de andre samarbeidsorganisasjonene.

«Vi har drøftet sider ved tidligere utgaver av The Send som vi har opplevd som problematisk. Vi har tillit til at UIO har god dialog med forkynnerne på bakgrunn av disse samtalene», skriver han.

Håvard Haugland, daglig leder i FriBu ønsker ikke å kommentere saken, da de har en «pågående dialog» med ledelsen i Ungdom i Oppdrag.

The Send, Grimerud.

Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget) vil heller ikke å svare på spørsmål direkte knytta til Whites deltagelse.

«Når det gjelder kommentarer til enkelttalere, henviser vi til UiO og Andreas Nordli. Laget har tillit til dem og til ham», skriver kommunikasjonssjef Daniel Joachim Kleiven i ei tekstmelding.

Kleiven skriver samtidig at Laget lytter til kritikken, og vil holde en løpende dialog med de andre samarbeidsorganisasjonene fram mot arrangementet. Temaet for denne dialogen er innhold i program og føringer for talere. «The Send skal være et trygt arrangement for små og store, men det skal også utfordre oss», avslutter han.

Overfor Vårt Land bekrefter UIO-leder Nordli at invitasjonen har vekket enkelte reaksjoner internt. Han er nå i dialog med samarbeidsorganisasjonene om føringene for Whites tale.

---

Samarbeidsorganisasjoner

Ungdom i Oppdrag er initiativtaker bak The Send i Norge. Følgende organisasjoner er med på samarbeidet:


  • ACTA – Normisjon
  • Frelsesarmeen FABU
  • Ung Baptist
  • Laget NKSS
  • Misjonskirken Ung
  • TenOase
  • Wycliffe
  • Young Life
  • Jesus Revolution
  • NLM Ung
  • Pinse Ung
  • IMF Ung
  • Misjon uten grenser
  • Navigatørene
  • Impuls
  • FRIBU
  • Get Focused
  • Bibelselskapet
  • Euromission
  • Kvinner i nettverk
  • Kristent Nettverk
  • Åpne Dører
  • Frontiers
  • Tro & Medier
  • Nasjonalt Bønneråd
  • Nettverk for Menn
  • Norges Unge Katolikker
  • Nordic Harves Mission Encounter Festival

Kilde: thesend.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion