Religion

På The Send i Brasil «befalte» han helbredelse for schizofreni – nå kommer han til Norge

EVANGELISERING: For to år siden oppfordra Todd White til å «ødelegge djevelens verk» på The Send i Brasil. I juni kommer den kjente forkynneren til den norske utgaven av The Send.

Onsdag annonserte misjonskonferansen The Send fem nye talere til programmet. Samlinga, som finner sted 25. juni på Telenor Arena, legger nå Ben Fitzgerald, Cody Carnes, Kari Jobe, Chris Quilala og Todd White til lista over trekkplastre.

Todd White er en kjent, amerikansk evangelist og pastor, som i 2014 starta menigheten Lifestyle Christianity i Texas. Han regnes som en betydelig skikkelse i det evangelikale kirkelandskapet i USA, og har de seinere åra deltatt på blant annet The Send i Florida i 2019 og São Paulo i 2020.

Hevder bønnene helbreder syke

White er kjent for å forkynne en såkalt «praktisk, karismatisk teologi», hvor helbredelse og åndskamp spiller ei viktig rolle.

I São Paulo talte White for 60.000 publikummere. Her fortalte han at det å bli født på ny ikke bare er å få en «gratisbillett til himmelen», men at man som kristen skal «ødelegge djevelens verk».

– Du har tillatelse fra Faderen til å ødelegge djevelens gjerninger, sa White.

På scenen i São Paulo oppfordra White deltakerne til å rekke opp hånden hvis de var plaget av depresjon og frykt, før han sa:

– Jesu salvelse kommer, og hver djevel blir kastet ut akkurat nå. Jeg befaler: Schizofreni, bli helbredet nå. Frykt, jeg avbryter ditt oppdrag! Selvmord, jeg bryter det du gjør! Enhver demonisk strategi, jeg bryter det i Jesu navn!

Den texanske pastoren har i mange år publisert videoer der det hevdes at mennesker blir helbredet fra sykdommer. Som da han i 2018 ba for en israelsk gutt som led av anisomeli, altså ulik lengde på beina. I en video på YouTube kan man se White ta tak i det høyre beinet til gutten og kommandere det til å vokse – hvilket han også hevder at det gjorde.

VIDEO: Todd Whites opptreden på The Send i 2020

Bredt sammensatt talerliste

Andreas Nordli er leder i Ungdom i oppdrag, som er initiativtaker til The Send i Norge. Han forteller at de er glade for å kunne offentliggjøre at White nå står på programmet. Nordli forteller at han ikke har sett opptaka fra The Send i Brasil og beskriver White som en «tydelig formidler av evangeliet».

Nordli forklarer at de har vært i dialog med White lenge, men at pastorens helseproblemer har gjort det usikkert om han har mulighet til å komme. Nå later det imidlertid til at besøket kommer i boks. White har besøkt Norge flere ganger tidligere. Forrige gang var under et arrangement i Credokirken i Bergen i 2017.

– Hvor kjent vil du si at White er i Norge? Er han en person kjernepublikummet deres kjenner fra før?

– Jeg vil vel ikke egentlig si at vi har et kjernepublikum. Vi retter oss mot både frikirkelige, karismatikere, katolikker og lavkirkelige lutheranere, og på programmet har vi talere med veldig forskjellige bakgrunner. Så jeg vil heller si at vi har fem–seks ulike målgrupper, og Todd White vil nok være kjent for noen og helt ny for andre.

– Har dere planlagt hvilket tema White skal snakke om?

– Vi har ikke planlagt noe i detalj, men slik det ser ut nå så ligger det an til at han skal snakke om korset, omvendelse og nåden.

– Kommer han til å måtte forholde seg til noen føringer fra deres side?

– Ja, han må forholde seg til det som er tema og formålet med konferansen.

– Ville nok uttrykt meg annerledes

– I talen til White under The Send i Brasil er han veldig orientert rundt djevelen og åndskamp. Det fremstår jo kanskje som litt fremmed i en norsk kontekst, hva tenker du om det?

– Ja, han har jo en helt annen bakgrunn enn meg, og de sitatene du kommer med er jo veldig annerledes enn den forkynnelsen jeg er kjent med fra min bakgrunn. Han taler jo i Brasil, hvor det åndelige nok framstår som litt annerledes. Så det kan hende at sitatene må kontekstualiseres litt.

Nordli vil ikke gå med på at seansen kan kalles en åndeutdrivelse, siden den foregår på et stadion og er retta mot et stort publikum. Nordli mener derfor det høres ut som om handlingen heller bør karakteriseres som en bønn.

– Men det er klart, angst, selvmord og schizofreni er jo veldig alvorlige tema, og jeg ville nok uttrykt meg annerledes. Men her kommer vi fra forskjellige bakgrunner.

Nordli forteller at han er litt overrasket over at Vårt Land ringer for å høre om White spesifikt. Han minner om at programmet så langt har rundt 25 bidragsytere, og sier at White ikke kommer til å få noe mer fokus eller plass enn andre.

Når man har et så mangfoldig og tverrkirkelig program, mener Nordli at det ikke er til å komme unna at det kan bli sagt enkelte ting han kanskje ikke ville sagt selv, og det er noe man fra et kristent synspunkt bør tåle i økumenisk arbeid. Han føler seg trygg på at det er summen av budskapene som kommer fra scenen – og ikke enkeltutsagn – som vil bli stående etter konferansen.

– Når nitti prosent av kristne studenter sier at de føler at de må skjule sin kristne tro på studiestedet, så trengs det jo noe som kan gi engasjement og styrke troa.

Tok et oppgjør med «herlighetsteologi»

Videre sier Nordli at de mange videoene av White som ber for sjuke, som så tilsynelatende blir helbreda, må forstås som et uttrykk for kulturforskjeller. Selv om man tror på det samme grunnleggende premisset – at bønn kan helbrede – tror han ikke noe lignende ville blitt gjort i Norge.

VIDEO: Todd White på helbredelsestur i Jerusalem i 2018.

– Jeg kjenner ikke til noen i Norge, eller i Europa for den saks skyld, som gjør noe lignende. Det handler ikke bare om hvordan det blir tatt imot av publikum, det går også på personvern og at det er snakk om mennesker i sårbare livssituasjoner. Men for ham er nok dette en form for vitnesbyrd.

Nordli forteller også at White i 2020 tok et oppgjør med deler av sin egen forkynnelse, som tidligere har møtt kritikk for å være inspirert av herlighetsteologi. Det er ei teologisk strømning i amerikansk evangelikalisme som forkynner at Guds velsignelse og velvilje manifesterer seg i en persons materielle velstand, lykke og helse.

– Jeg tror nok det er mange som er i ferd med å oppdage at det ikke er så mye bærekraft i det, sier Nordli.


---

The Send

  • Misjonskonferanse som arrangeres 25. juni på Telenor Arena.
  • I Norge er Ungdom i Oppdrag initiativtaker. De samarbeider med flere andre, kristne organisasjoner.
  • Konferansen har tidligere vekket debatt med sitt slagord «All in for Jesus».

---

HØR VÅRT LANDS PODKAST:

Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion