– Hva skulle til for at du hadde blitt frelst?
Spørsmålet, til leder i Human-Etisk Forbund (HEF), Christian Lomsdalen, blir stilt i den nyeste episoden av podkasten Åpenbart fra Vårt Land.
Svaret får du først når du lytter til episoden, som i utgangspunktet handler om «de ikke-troende».
Flere undersøkelser de siste årene har vist at denne livssynsgruppa øker stadig. Hvem er de? Og tror de egentlig på noe?
Her kan du høre episoden:
Derfor taper kristendommen terreng
Medlemsandelen til Den norske kirke går jevnt nedover. Derimot har man kunnet se vekst i såkalte minoritetskirker. Fra 2017 til 2021 økte medlemmer i kristne trossamfunn utenfor Den norske kirke med 9,3 prosent, ifølge SSB.
– Bildet er ganske brokete på mange måter, sier sosiologiprofessor Inger Furseth om statusen for tro- og ikke-tro i den norske befolkningen i dag.
Lomsdalen i HEF peker likevel på at gruppen som definerer seg som ikke-troende, og dem som identifiserer seg med et humanistisk livssyn, stadig er økende, og med større kraft. Internasjonale studier viser også hvordan kristendommen mister fotfeste i Vesten.
[ Derfor strides kristne fortsatt om homofilt samliv ]
I dette landskapet peker sosiolog Inger Furseth på høyere utdanning, at vitenskapen og religionen ikke lenger er atskilt, urbanitet og kjønn som faktorer – og forklarer i episoden om «den stereotype ikke-religiøse».
Dessuten forteller hun at forskere i Storbritannia den siste tiden har vært opptatt av at kristendommen sjelden «går tapt» innad i en generasjon, men mistes i overleveringen mellom generasjonene.
---
Podkasten Åpenbart
- Vårt Lands samtalepodkast, som «stiller spørsmål som ikke nødvendigvis har åpenbare svar».
- Annenhver mandag inviterer religions- og featureredaktør Elise Kruse og journalist Ruth Einervoll Nilsen kloke personer til å reflektere rundt tematikk fra religionens, eksistensens, etikkens og åndelighetens verden.
- Episodene kan høres på de fleste strømmetjenester for podkast, blant andre Apple, Spotify, Google og Acast.
---
Til kamp mot religionene og DNK?
At Human-Etisk Forbund ble stiftet for å være en kamporganisasjon, er en myte leder Lomsdalen vil til livs. Organisasjonen er først og fremst til som livssynssamfunn for humanister, mener han, i tillegg til å være samtidig seremonileverandør og talerør i offentligheten for de ikke-troendes saker.
HEF bryr seg lite med folks tro og religiøse praksis, understreker Lomsdalen. Organisasjonens pågående kamper handler om å betjene befolkningens menneskerettigheter, sier han.
– Det aller viktigste spørsmålet er: Hvorfor har vi samtalepartnere i fengsler, i sykehus, i forsvaret og ved studiesteder?
– Hovedgrunnen er at vi skal dekke opp de menneskerettslige behovene – altså de kravene som de innsatte, ansatte og som må være i disse institusjonene har – slik at de får dekket sine trosfrihetsrettigheter.
– Det krever at korpset reflekterer de perspektivene vi har i befolkningen. Hvis ikke har det ikke legitimitet. Forsvaret skal ikke eksistere for å gi stillinger til Den norske kirke.
I episoden deler HEF-Lomsdalen også en «funfact» fra eget liv:
– Jeg bærer mye stoler på menighetstaco. I podkasten til Dagen gjorde de et nummer ut av at jeg kvalifiserte til å være aktiv kristen, sier han.
[ Russiske kirkeledere fremstiller invasjonen av Ukraina som en åndskamp ]