Religion

Bekymret for at personlige gravferder kan bli til A- og B-begravelser

PERSONLIG BEGRAVELSE: Personlig Gravferd ønsker å gjøre folks begravelser mer personlige, men prest Sunniva Gylver frykter at tilbudet kan bli en belastning heller enn et gode.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Et nytt gravferdsbyrå, Personlig Gravferd, ønsker å tilby begravelser med et mer personlig preg. Gründer Kai-Roar Bjerkeengen mener at det er mye uforløst potensial i at hver enkelt kan få sine ønsker og behov oppfylt i forbindelse med begravelser.

– I samfunnet ellers oppmuntres og oppfordres vi til å velge vår egen vei og ta personlige valg man selv synes er bra. Så hvorfor skal det være sånn at når man dør, skal alle plutselig ha det likt? sier Bjerkeengen til Vårt Land.

Sunniva Gylver, prest i Fagerborg kirke i Oslo, ønsker samtalen om formen på gravferder velkommen, men håper likevel at Bjerkeengens visjon ikke blir normalen.

«Noe av styrken i et rituale, er at vi kjenner det igjen, og at det er felles», skrev hun i et innlegg på Facebook mandag.

– Det er et kommersielt press i vår kultur på å gjøre ting så unikt, personlig og skreddersydd som mulig, men jeg har i langt mindre grad enn Bjørkengen erfart dette behovet fra pårørende, forklarer Gylver til Vårt Land.

– Som prest har jeg opplevd at mange ønsker seg de salmene de kjenner, den teksten de har hørt før, og at det de hadde i mors begravelse, vil de også ha i fars.

Bekymret for A- og B-begravelser

Selv om det må være rom for personlig særpreg, mener Gylver at det kan gi trygghet for en del pårørende at grunnelementene i begravelsesritualet er satt, særlig fordi det kan være motstridende ønsker innad i flere familier. Hun tror at det å gjøre gravferden til noe helt individuelt, i verste fall kan ende opp med å gi oss A- og B-begravelser.

Sunniva Gylver. Prest i Fagerborg kirke pynter juletreet.

– Jeg er bekymret for at det skal bli et press på at hvis du er glad i noen, så skal det være så unikt og spesielt. At det ikke lenger er godt nok at gravferden er mer tradisjonell og gjenkjennelig, sier Gylver.

I Facebook-innlegget fremhever Gylver at det allerede finnes muligheter for å gjøre de kirkelige gravferdene mer personlige, for eksempel gjennom valg av musikk, taler og program.

Jeg er bekymret for at det skal bli et press på at hvis du er glad i noen, så skal det være så unikt og spesielt. At det ikke lenger er godt nok at gravferden er mer tradisjonell og gjenkjennelig

—  Sunniva Gylver, prest

– Men det er også mange som har opplevd å få nei til sine ønsker om musikk eller annet?

– Vi som jobber med dette må alltid lytte godt og se hvor vi kan komme i møte, fordi det er mye som står på spill for de etterlatte. Gravferdssituasjoner er forskjellige og krever ulike ting, sier Gylver.

«Svært ressurskrevende»

Bjerkeengen ønsker også å tilby folk å legge begravelser på ettermiddagstid slik at folk som ikke tilhører den nærmeste familien lettere kan få fri til å komme, og for å ta unna køen på de tidene av året hvor det er høy aktivitet i kirken. Det beskriver Gylver som potensielt «svært ressurskrevende».

– Jeg skjønner Bjerkeengens anliggende, for det er utrolig verdifullt å få med flest mulig i en begravelse, også venner og naboer. Samtidig tror jeg at det kan bli et problem å få tak i folk til disse tidene, både i kirken og krematoriene, sier Gylver.

Hun påpeker at det allerede er mye kvelds- og helgearbeid for prester, kantorer og kirketjenere. Gylver tror heller ikke at å åpne for begravelse på kveldstid vil fungere slik Bjerkeengen ser for seg.

– De aller fleste kirker er mye fullere på ettermiddag og kveld enn på dagtid, sier hun.

Tori Aarseth

Tori Aarseth

Tori Aarseth er tilknyttet Vårt Lands nyhetsredaksjon.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion