Religion

Misjonssambands-veteraner: – Vi har ikke krevd at Åsland må gå

URO: Misjonssambands-veteranene Juel Østereng og Magne Gillebo har begge vært kritiske til måten varsler har blitt behandlet på i organisasjonen. Men de har ikke hatt et eksplisitt ønske om at generalsekretæren måtte gå.

– At generalsekretæren går av tenker jeg er en naturlig konsekvens etter den lange prosessen som har vært med varslingssakene i organisasjonen, men jeg har aldri ytret noe ønske overfor hovedstyret at han må avsettes, sier Juel Østereng, veteran i Norsk Luthersk Misjonssamband (Misjonssambandet).

Tirsdag ble det kjent at Øyvind Åsland brått trer av som generalsekretær i Norges største misjonsorganisasjon etter 12 år. Avgjørelsen er han og Misjonssambandets hovedstyre «blitt enige om», het det i en pressemelding.

De siste par årene har det vært uro i det som er Norges største misjonsorganisasjon. Det har kommet en rekke varsler mot blant annet ledelsen i Misjonssambandet, og flere har kritisert organisasjonens håndtering av varslene. I pressemeldingen ble det avvist at Åslands avgang har sammenheng med varslingssakene.

Fra hovedstyrets side handler avgjørelsen «om en totalsituasjon», ifølge hovedstyrets formann, Raymond Bjuland. Juel Østereng, som ved en rekke anledninger har gått ut og kritisert ledelsens håndtering av varsler, tolker Bjulands utsagn slik:

– I en totalsituasjonen må nødvendigvis de mange varslingssakene i organisasjonen være en del av vurderingen, sier han.

Mener hovedstyret ikke hadde annet valg

I februar i fjor besluttet hovedstyret i Misjonssambandet å opprette et særskilt varslingsutvalg som midlertidig skulle behandle varslingssaker som retter seg mot øverste leder i organisasjonen. I august i fjor kom konklusjonen: Generalsekretæren har gjennomgående behandlet varslingssakene på en forsvarlig måte. Hovedstyret uttrykte den gang tillit til generalsekretæren.

Raymond Bjuland

Varslere gikk da ut mot styret og mente de var for raske med å frikjenne generalen.

– Min opplevelse er at Åsland dessverre ikke har prøvd å imøtekomme varslerne i organisasjonen på en medmenneskelig måte. Da tenker jeg at hovedstyret ikke hadde noe annet valg enn å be ham gå av, sier Østereng.

Ikke eksplisitt ønske

Magne Gillebo har også lang fartstid i misjonsorganisasjonen, blant annet som mangeårig misjonær, som rektor og lærer på NLM-eide Fjellheim Bibelskole i Tromsø, og som NLMs regionleder for Asia i perioden 2005 til 2017. Han har tidligere kritisert ledelsen i Misjonssambandet for maktmisbruk i behandlingen av enkelte medarbeidere.

– Har det vært et ønske fra deg at Åsland må gå?

– Ikke eksplisitt. Men det har på en måte ligget i kortene i og med at han har vært så sentral i den mye omtalte problematiske ledelseskulturen i NLM og disse varslingssakene. Både i behandling og oppfølging av sakene. Jeg opplever at de som har varslet har fått en lite profesjonell behandling.

Digitalt førebuingskurs for nye utsendingar (misjonærar) for Misjonssambandet (NLM). Her er generalsekretær Øyvind Åsland.

Misjonssamband-veteranen synes det er vanskelig å si noe om flere i organisasjonen må gå for å sikre ro.

– Per nå vet vi altfor lite om hva som har skjedd i forkant av at Øyvind måtte gå så brått. Vi er veldig avventende.

– Hvem er vi?

– Jeg tror det gjelder de fleste.

Gillebo er litt overrasket over hvor fort Ottosen og flere kom med sine reaksjoner.

– De som uttaler seg tenker jeg nok at gjør det i sympati med Øyvind. Men det er i tidligste laget å komme på banen uten at man vet helheten i situasjonen. Det er ikke foreløpig kommet frem hva hovedstyret har sagt og gjort eller hvordan de tenker å løse problemene som organisasjonen står overfor.

– Tenderer til illojalitet

Til Vårt Land onsdag uttaler hovedstyrets formann, Raymond Bjuland, at det har vært mange stemmer å lytte til og ta stilling til i prosessen som ledet til Åslands avgang.

– Det handler om innspillene fra protokollkomiteen, fra varslingsutvalget og den interne dialogen vi har hatt innad i hovedstyret og med de ulike parter som har fremmet sine synspunkter overfor oss, skriver hovedstyrets formann på e-post.

Østereng forteller at han sammen med varslere har sendt skriv til hovedstyret hvor de har belyst sin side av saken.

– Vi har ikke ytret noe ønske overfor hovedstyret om at generalsekretæren må gå. Det er ikke vårt mandat, understreker han.

Søkelyset på de mange varslingssakene startet i august 2020 da Endre Stene gikk offentlig ut mot det han mener er en dårlig lederkultur, lite rom for intern kritikk og mangelfull håndtering av varsler om maktmisbruk fra organisasjonens medlemmer. Stene har tidligere hatt flere lederstillinger i organisasjonen.

Østereng mener Åslands avgang kunne vært unngått hvis ledelsen hadde tatt tak i budskapet i kronikken.

– Dersom man leser Stenes kronikk, vil man se at de er skrevet i en ydmyk tone. Hvis Åsland hadde tatt tak i kritikken som ble påpek i den, så hadde situasjonen trolig vært annerledes i dag.

At Åsland nå går av tror Østereng på sikt kan gi ro i organisasjonen. Samtidig tror han det avhenger av hvordan resten av ledergruppen håndterer situasjonen framover. Også han reagerer på hvordan flere av dem har slått ring rundt Åsland etter at nyheten om NLM-exiten ble kjent.

– Jeg synes at det er rart at de gir uttrykk som de gjør overfor sin arbeidsgiver, som egentlig er hovedstyret. Jeg synes det tenderer til illojalitet på måten de gjør det på.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion